Max Bremer i personlig kamp mot matsvinnet
Skådespelaren Max Bremer är en kulinarist ut i fingerspetsarna, som gillar att fiska och plocka svamp. Hemma har han två proppfulla frysar, där han förvarat det han hamstrat. Tyvärr leder det också till att han måste slänga bort en del mat. Det är han inte ensam om – i snitt slänger vi 24 kilo fullt ätbar mat per år och person.
– Jag undrar om det finns någon psykologi bakom det – jag har funderat på ifall jag lidit av svält någon gång i min barndom. Min mamma har berättat om en rådgivningstant som kom till oss då jag var spädbarn. "Herregud, märker du inte att ungen svälter, han skriker ju hela tiden! Du har ju ingen mjölk”, hade hon utbristit, berättar Max Bremer.
Var tionde frukt går direkt i soptunnan
För att minska matsvinnet antog han utmaningen att leva på skåpmat i en vecka.
– Jag köpte smör och vissa färska grönsaker, men procentuellt sett tror jag att 60-70 procent kom från skåpet. Jag slänger tyvärr en hel del sådant som jag har tillverkat och som har blivit över i kylskåpet. Utmaningen i det här fallet borde då vara att laga mindre mat.

Vi slänger 24 kilo mat i soporna
Elisabeth Eriksson, som är hushållsrådgivare på Marthaförbundet, beskriver matsvinnet som ett stort problem. Hon berättar att vi slänger totalt 160 miljoner kilo fullt ätbar mat varje år. Det ser hon som en stor ekonomisk och ekologisk förlust.
– Matsvinn handlar jättemycket om attityder – det finns det forskning på. Många slänger mat som är fullständigt bra – gårdagens mat slänger man för att man inte vill eller ids äta den en gång till. Det finns också en stor okunskap; man slänger för att man inte vet att man kan äta det.
Enligt Elisabeth Eriksson slänger vi mest bröd och grönsaker, och ungefär var tionde frukt går direkt i soptunnan. Hon ser också att livsmedelsindustrin kunde skärpa sig och göra sitt för att minska matsvinnet.
– De förpackningar som maten kommer i är ganska stora, samtidigt som hushållen blir mindre och vi har allt fler en persons hushåll. Det verkar ju som att livsmedelsindustrin inte riktigt har hunnit med i den där utvecklingen.
Så råder du bot på matsvinnet
– Kolla vad du har i kylen innan du går till butiken, och utgå från det då du lagar mat.
– Fyll inte kylskåpet till bristningsgränsen. Om det ser luftigt ut därinne är det lättare att skapa sig en överblick över vad du har och vad som behövs.
– Ta med gårdagens middag som lunchlåda till jobbet.
– För bok över vad du har i frysen i ett häfte. På så sätt glömmer du inte bort vad du har längst ner, och sparar kanske också en slant på kuppen.
(Källa: Elisabeth Eriksson på Marthaförbundet)
Frysen = förkompost
Det optimala är att använda bort fjolårets frysinnehåll då det kommer en ny skörd.
– Bären och svampen håller i ett till två år. Torkade varor håller längre – till exempel torkad svamp håller i många år. Har du matrester är det bra att använda bort inom ett halvår. Fet mat ska man använda snabbt – helst ska man inte förvara den i frys längre än tre månader, säger Elisabeth Eriksson.
Om man är osäker på ifall något går att äta eller inte är det bara att dofta och smaka på maten man tar ut frysen.
För Max Bremer var det en verklig utmaning att bara leva på det han hade hemma i skåpen, kylen och frysen. Under veckans gång fick han flera insikter.
– Det gäller att njuta av det färska då det finns säsongsmat. Det blir ju inte bättre i frysen. Om man tycker om att samla eller fiska så får man se till att bjuda på fest oftare, eller skänka bort så att det inte blir någonstans och möglar. Och så gäller det att försöka beräkna mängderna bättre.
Lyckades Max Bremer med sin utmaning att leva på skåpmat i en vecka, och hur smakade maten han bjöd på i studion? Lyssna på Efter Nio radio undantagsvis på söndagen den 1.10.2017 kl. 11.
Gäddceviche à la Max
Detta är gädda som bäst! Man kan också använda andra vita fiskar som sik, abborre och gös men gäddan är nog absoluta favoriten just nu med en smak och textur som passar perfekt till detta recept.
- benfri gäddfile som har legat i frysen ca 200–400 g
- fänkål ca 1/2 st
- mini-plommontomater ca 200g
- vårlök ca 4–6 st
- koriander ca 1 kruka
- ingefära ca 3 cm bit
- röd grapefrukt 1
- färsk röd chili stark och svag ca 1+1
- skalet av ca 2 lime
Marinaden:
- saften av lime ca 3–5 st
- olivolja ca 1–2 dl
- fint havssalt ca 2- ? tsk
- socker ca 2–? tsk
- svartpeppar
- sesamolja
- sezuanpeppar
Principen är att varva de tunna fiskbitarna med lite av de övriga ingredienserna i många tunna lager och sedan marinera allt i limesaft och olivolja. Syran i citrussaften "tillreder" fisken i en cheviche. Personligen föredrar Max (och många andra kockar) att marinera chevichen bara en kort tid så slå på marinaden 15–20 min före servering.
- skär den upptinade råa fisken i små tunna bitar
- skär fänkålen i ca 4-6 klyftor. Skär sedan tunna bitar tvärs över klyftorna
- skär miniplommontomaterna i 4 klyftor på längen och tärna dem
- skär både vitt och grönt av vårlöken i tunna ringar
- hacka korianderbladen ganska grovt
- riv ingefäran fint på ett rivjärn
- filea grapen och tärna de skinnfria klyftorna smått. Ta vara på saften.
Max brukar använda en vanlig röd "market"-chili och en starkare sort t.ex. habanero eller bird-eye. Hacka mycket fint och använd försiktigt.
- riv skalet av några limefrukter, helst eko eller tvättade.
- Lägg alla ingredienser i små skålar eller byttor från vilka du varvar ingredienserna till chevichen in i en serveringsskål. Obs! Använd inte metallskålar med citrus.
Marinaden:
- pressa limefrukter, blanda med olivolja och grapens saft i en blandningsskål. Den slutgiltiga vätskemängden skall nästan täcka ingredienserna i serveringsskålen och förhållandet är ca 1/3 olivolja och 2/3 limejuice eller fifty fifty går också bra.
- till ca 3 limefrukter kanske 2 tsk salt och 2 tsk socker. Detta är en balansfråga men det bör vara ordentligt saltigt och ändå lite sött !?
- nymald svartpeppar
- Sezuanpeppar och sesamolja är alls inte nödvändiga, men om du vill så ger de en orientalisk touch åt rätten (som kommer från Central- och Sydamerika). Obs ta bara lite av dessa; bara några droppar olja och lite av pepparn.
Konsistensen skall vara som en blöt sallad eller torr salsa. Blanda så lite som möjligt så hålls chevichen fräsch. Smaken skall vara sur, salt, lite söt och lite hot.
Serveras med okryddade nachos av majs eller varför inte av råg som gästerna själv får ösa upp chevichen på.
Smaklig måltid!