Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Här är tv-serierna du inte vill missa - Delhis vackraste händer, The Deuce, Ozark, Big Little Lies, Narcos

Från 2017
Alexander Skarsgård, Nicole Kidman och Reese Witherspoon på Emmygalan 2017.
Bildtext Alexander Skarsgård, Nicole Kidman och Reese Witherspoon på årets Emmygala, där de fick ta emot pris för sina roller i HBO-serien Big Little Lies.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Delhis vackraste händer, The Deuce, Ozark, Big Little Lies och Narcos är serierna som just nu får Svenska Yles kulturredaktörer Anne Hietanen, Kia Svaetichin och Monica Eklund att gräva ner sig i tv-soffan.

Delhis vackraste händer, Yle Arenan 10.9.2017

Om du gillade Ove i En man som heter Ove kommer du att falla även för den buttre antihjälten Göran Borg i den tredelade miniserien Delhis vackraste händer som nu just visas på Yle Arenan.

Prreti och Göran håller varandra om kinderna i dramaserien Delhis vackraste händer.
Bildtext Prreti och Göran håller varandra om kinderna i dramaserien Delhis vackraste händer.
Bild: Jan Danielsson

Serien baserar sig på första delen av en romantrilogi som handlar om den arbetslöse och ledsna medelåldersmannen Göran Borg. I skrivande stund finns två avsnitt ute på arenan.yle.fi och det sista kommer på söndag (24.9.2017).

Det här är mycket feelgood och lite feelbad och indienresenärer kommer att känna igen sig i första avsnittets mycket naturalistiska badrumsscen.

The Deuce, premiär på HBO Nordic 10.9.2017

Times Square brukar besökas av de flesta New York-turister, men de som besöker platsen nu kan knappast föreställa sig hur det såg ut för trettio år sedan.

Själv har jag vaga minnen av lättklädda damer, spektakulärt klädda män (som antagligen var pimpar, ett ord jag inte kände till som trettonåring) och lockande neonljus med girls, girls, girls och XXX.

En känsla av fara och spänning låg i luften och faktum är att här blommade porrindustrin fram just i början av åttiotalet.

Första avsnittet av tv-serien The Deuce visades 10.9 och HBO släpper ett nytt avsnitt per vecka. Det är snyggt och spännande och skådespelarna är inte från den sämre delen av listan, med har vi Maggie Gyllenhaal och James Franco i en dubbelroll.

Anne Hietanen

Ozark, premiär på Netflix 21.7.2017

Familjefadern Marty Byrdes (Jason Bateman) extraknäck som pengatvättare åt en knarkboss går fel och han tvingas därför fly med sin familj till det sunkiga turistområdet Ozark i Missouri. Byrde blir oerhört pressad av såväl lokala som internationella kriminella.

Skådespelarna i tv-serien Ozark: Julia Garner, Jason Bateman, Sofia Hublitz, Laura Linney, Skylar Gaertner, Jason Butler Harner
Bildtext Skådespelarna i Ozark - Julia Garner, Jason Bateman, Sofia Hublitz, Laura Linney, Skylar Gaertner, Jason Butler Harner.
Bild: Andrew H. Walker/Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Man lär sig väldigt mycket i denna serie som pengatvätt eller hur det ser ut i en obskyr liten stad i USA men framför allt ger denna mörka TV-serie en samhällsekonomisk dimension åt kriminaliteten. Den ger också en inblick i ett mycket mörkt familjedrama – men allra bästa insikten av serien Ozark får jag i hur man skildrar manlig härdsmälta på bästa och tydligaste vis.

Inte en så bra TV-serie som det kunde vara men klarar man av de ångestfyllda avsnitten så är den tillräkligt underhållande.

Det går rykten om att det kommer en andra säsong snart.

Big Little Lies, premiär på HBO Nordic 20.2.2017

TV-serien som kammade hem många priser på Emmygalan. Bland annat fick den svenska skådespelaren Alexander Skarsgård pris för bästa manliga biroll i en miniserie eller tv-film.

Serien utspelar sig i kuststaden Monterey i Kalifornien. Och det handlar verkligen om skenet som bedrar. Alla slår vakt om en perfekt fasad men välbevarade hemligheter, agg, missunnsamhet men framförallt små lögner som blir ofantligt stora och som ligger och bubblar under ytan.

Första avsnittet inleds med ett mord som nystas upp under seriens gång. Tittaren vet varken vem som är offret eller vem som är mördaren, men får hela historien berättad genom tillbakablickar av grannar och bekanta som har kallats in till polisens förhörsrum efter mordet.

En mycket välgjord och spännande TV-serie som man inte kan sluta tänka på. Bäst är ändå introt till serien med Michael Kiwanuka fantastiska låt Cold Little Heart.

Kia Svaetichin

Narcos säsong 3, premiär på Netflix 1.9.2017

Den andra säsongen av Narcos slutade med Pablo Escobars död. Och hålet efter Colombias - nej världens - största knarkkung någonsin känns stort i det första avsnittet av den tredje säsongen, där jakten på den hänsynslösa Calikartellen är i huvudfokus.

Men det tar sig rätt snabbt och nya mer eller mindre trevliga personligheter stiger fram. En av de mer sympatiska karaktärerna i serien är utredningsledaren och DEA-agenten Javier Peña, som här spelas av Pedro Pascal.

Javier Peña (Pedro Pascal) utreder Calikartellen i Colombia
Bildtext Javier Peña, som spelas av Pedro Pascal, utreder Calikartellen.
Bild: Avalon.red. All rights reserved./All Over Press

Serien har genomgående varit våldsam, hård och mycket blodig, och är så även i den tredje säsongen, men samtidigt beskriver den en grym verklighet som var just det - blodig.

De inklippta sekvenserna med äkta videomaterial gör det hela ännu mera verklighetstroget. Att se på Narcos är som att få en dramatiserad och väldigt intensiv historialektion i Colombias mörka knarkhistoria.

Serien är genomgående välgjord, skådespelarinsatserna och karaktärerna är klockrena och tempot leder hela tiden handlingen framåt.

Om du inte är intresserad av den här typens tv-serier, lyssna då åtminstone på temat som spelas i början av varje avsnitt - låten Tuyo med Rodrigo Amarante.

En fjärde säsong planeras till hösten 2018 och lär ska handla om knarkindustrin i Mexico.

Monica Eklund

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln