Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hell Seger! Kampen för ett nazistiskt Norden

Från 2017
Uppdaterad 04.11.2017 19:41.
Nynazistiska Nordiska Motståndsrörelsens stordemonstration i Falun, maj 2017. - Spela upp på Arenan

Finlands mest militanta nynazister - Nordiska Motståndsrörelsen - fyller 10 år som organisation nästa år. NMR är en rörelse vars några hundra medlemmar och stödtrupper åtminstone i slagord och på demonstrationer är beredda att både kämpa och dö för sin frihet.

Nordiska Motståndsrörelsen är ett långt större fenomen än medlemsantalet låter förstå - organisationen är en förebild för många också utanför Nordens gränser.

Poliser drabbar samman med Finska motståndsrörelsen
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

NMR förebild i USA

I augusti 2017 samlades tusentals amerikanska högerextremister i Charlottesville, Virginia, för att protestera mot planerna på att riva en staty över sydstatsgeneralen Robert E Lee. Demonstrationen urartade i våld.

En människa dog och 19 skadades när en man körde in med sin bil bland motdemonstranterna. Enligt ögonvittnen körde han på motdemonstranterna, backade för att få bättre fart, och körde sedan på dem på nytt. Polisen misstänker en av de högerextrema demonstranterna för attacken. Mannen är häktad.

"De verkliga förtrupperna"

När kanadensiska Vice News rapporterade om oroligheterna i Charlottesville så intervjuade de bland annat Matthew Heimbach från vit makt-nätverket Traditionalist Youth Network.

Heimbach sade att de amerikanska högerextremisterna i Charlottesville bara följde Gyllene Grynings och Nordiska motståndsrörelsens exempel. I amerikanernas ögon är europeiska nynazister de verkliga förtrupperna för nationalistiska organisationer världen över.

Stora torget i Falun i väntan på nazistdemonstration 1.5.2017. - Spela upp på Arenan

Samma organisation i hela Norden

Motståndsrörelsen är en och samma organisation i alla de nordiska länderna och aktivisterna samarbetar över gränserna och besöker flitigt varandras demonstrationer.

2017 har Nordiska Motståndsrörelsen hunnit med flera demonstrationer. Trots polisförbud demonstrerade några tiotal medlemmar från hela Norden i norska Kristiansand under devisen Krossa homolobbyn. Samma budskap var också aktuellt när Motståndsrörelsen tog plats i det svenska politiska finrummet, Almedalen på Gotland:

Den riktiga storsatsningen 2017 var första maj-demonstrationen i Falun i svenska Dalarna, som har blivit ett viktigt landskap för Nordiska Motståndsrörelsen. Flera av de svenska ledarna har bosatt sig i Dalarna.

Nazistdemonstration på Stora torget i Falun 1.5.2017. - Spela upp på Arenan

Över 500 nazister marscherade i Falun

Drygt 500 aktivister och sympatisörer, närmare trettio av dem från Finland, kom till Falun för att marschera och demonstrera på första maj i år. Samlingsplatsen låg ett par kilometer från stadens centrum.

Inne i staden hade ett tusental motdemonstranter samlats för att protestera mot nazistmanifestationen.

Dalarna mot rasism demonstrerar mot nazistdemonstration i Falun 1.5.2017. - Spela upp på Arenan

- De är en våldsbejakande högerextremistisk grupp. Det är väldigt obehagligt att ha dom i stan. Vi som bor i Dalarna börjar bli vana vid att de är här, men konsekvenserna är problematiska. Att nazismen och rasismen normaliseras, att vi har nazister i våra beslutsfattande församlingar, säger huvudarrangören Angelica Andersson från Dalarna mot rasism.

Medan nazisterna övar sina slagord utanför centrum och motdemonstranterna värmer upp på den parkeringsplats de har blivit anvisade, så väntar kravallutrustad polis med kravallstaket på det tills vidare folktomma Stora Torget mitt i Falun. Målet för nazistmarschen. Polisens talesman Stefan Dangardt möter pressen:

- Ja, vi väntar rätt mycket folk här. Vi är rätt många poliser också. Vi tror väl att det här ska löpa på friktionsfritt enligt dom planer vi har. Det är vårt jobb att underlätta för dessa organisationer att genomföra sina möten och också svara för människors trygghet, liv och hälsa. Det tror vi att vi kommer att lyckas med, säger Dangardt.

Polisen stoppar maskerade demonstranter i Falun 1.5.2017. - Spela upp på Arenan

"Sjukt att historien kan återupprepa sig så"

Strax utanför polisens avspärrning, nedanför Stora Torget, ligger ett kafé. Poliser och journalister sticker sig in för att köpa med sig en kopp kaffe innan demonstrationerna börjar. Men i ändan av disken står en grupp kunder med invandrarbakgrund.

- Det är sjukt hur historien kan återupprepa sig på så kort tid. Det trodde man inte. Att det blir legitimt för rasister att yttra sig på det sätt dom kommer att få göra idag. Mitt i Falu kärna. Det är sjukt, säger en av dem.

"De utnyttjar bara sin yttrandefrihet"

När jag lämnar kaféet står en kille vid kravallstaketet med sin flickvän och tittar ut över det tomma torget. På fötterna stadiga svarta kängor. På huvudet vit makt-gruppen Pluton Sveas keps. På skärmen står ordet Stöveltramp, som är namnet på en av Pluton Sveas kändaste låtar.

De utnyttjar bara yttrandefriheten vi har i vårt land.

Han tycker absolut att det är okej att NMR får demonstrera i Falun.

- De utnyttjar bara yttrandefriheten vi har i vårt land. Det är helt rätt, säger han.

Pluton Svea och Stöveltramp skulle i mångas ögon placera honom i samma läger som NMR. Men han låter sig inte bekomma.

- Det är musik jag lyssnar på. Sen får folk avgöra själva.

Clowner mot nazister i Falun 1.5.2017. - Spela upp på Arenan

Clowner som protesterar

På andra sidan Stora Torget, invid Kristine kyrka, står en grupp clownklädda människor. De har kommit för att demonstrera mot nazistmarschen, och kallar sig Clowner mot nazister.

- Förhoppningsvis blir det en rolig folkfest, inte bara en samling bittra män som tågar genom stan, säger Ivan. Ola fortsätter:

- Vi är här och vi ska visa att nazister inte hör hemma i ett öppet samhälle.

-De blir frustrerade, de kan inte hantera det här med kärleken. De blir lite handfallna, säger Sara.

Mycket skrik, lite bråk

Nazistmarschen närmar sig centrum, ledsagad av tungt utrustad polis som håller nazisterna och motdemonstranterna åtskilda.

Motståndsrörelsens aktivister och övriga deltagare ställer upp sig framför scenen på den inhägnade demonstrationsplatsen och talen börjar. Från andra sidan torget gör motdemonstranterna sitt bästa för att dränka talen i slagord - och nazisterna svarar.

Det har gått fantastiskt bra ur vårt perspektiv.

Stefan Dangardt, polisen

När talen var hållna marscherade nazisterna tillbaka till startplatsen - följda av några motdemonstranter, en hel del journalister och ännu fler poliser.

När det hela var över ringde jag polisen, och fick tala med en belåten Stefan Dangardt.

- Det har gått fantastiskt bra ur vårt perspektiv. Allt har gått enligt planerna. Inga våldsamheter. Så vi är väldigt nöjda.

Nazistdemonstration tågar ut ur Falu centrum 1.5.2017. - Spela upp på Arenan

Hur hamnade vi här?

I Finland har vi vant oss vid att se nynazister som klumpiga och smått komiska. Inte helt ofarliga, men inte heller speciellt effektiva eller organiserade. Våra kändaste nazistledare hade problem med spriten och deras organisationer hade en tendens att falla sönder efter bara några år.

Den största våldspotentialen fanns hos rasistiska skinheadgrupperingar med högerextrema sympatier. Men deras verksamhet handlade mer om subkultur än om politik.

Nordiska Motståndsrörelsen är i dag den enda trovärdiga, militanta nazistorganisationen i Finland och så gott som hela Norden. NMR är inte som sina föregångare.

Man kan inte invagga sig i tron att sådant här inte kan förekomma hos oss.

Tarja Mankkinen, inrikesministeriet

- Organisationen är exceptionellt långlivad. Föregångarna var betydligt mindre och mera kortlivade. Speciellt efter flyktingströmmen 2015 har organisationen fått flera nya lokalavdelningar och deras verksamhet har blivit mera organiserad, säger polisinspektör Timo Kilpeläinen vid Polisstyrelsen.

Tarja Mankkinen, som är utvecklingschef vid inrikesministeriets polisavdelning, säger att vi felbedömde läget.

- Man kan inte invagga sig i tron att sådant här inte kan förekomma hos oss. Fast vi såg vad som hände i Sverige och Norge på 80-talet så trodde vi att det inte kommer att ske här. Och nu har Finland närmat sig resten av Norden i det här avseendet.

Nynazister på Narinkens torg i Kampen.
Bild: Yle

Startade i Sverige

Nordiska Motståndsrörelsen fick sin början i Sverige. Dåvarande Svenska Motståndsrörelsen grundades 1997 av veteraner i vit makt-rörelsen tillsammans med ungdomar som lämnat sverigedemokraternas ungdomsförbund. Elva år senare startades systerorganisationen i Finland av tre unga män med nazistsympatier och tillstånd från Sverige.

Intervju med Esa Holappa.
Bild: Yle/Marcus Rosenlund

Esa Holappa från Uleåborg var en av de tre. Som Henrik Holappa (hans andra, mer internationellt gångbara förnamn) hade han redan gjort sig känd som flitig skribent på olika nationalsocialistiska nätsidor och forum. Eftersom de två andra inte var lika offentliga med sitt nazistengagemang blev Holappa den första galjonsfiguren. Men han säger sig aldrig ha varit någon verklig ledare för organisationen.

- Det var stadsgruppernas ledare som var de verkliga ledarna. I Helsingfors och Åbo. Jag var okänd för de flesta av medlemmarna. Alla de som anslutit sig var gamla kompisar eller hade känt varandra länge. I en sån krets är det svårt att gå in och låtsas vara en auktoritet.

I dag har Holappa lämnat såväl Nordiska Motståndsrörelsen som nationalsocialismen. Organisationen ser honom som en fiende, eftersom han både har talat öppet om NMRs interna angelägenheter och skrivit en bok om sin tid i organisationen.

NMR har lagt om sin organisation

Sedan hans tid har motståndsrörelsen lagt om sin struktur. I dag kallar de sig Nordiska Motståndsrörelsen i alla länderna, och de har gått från en ledare till nationella och nordiska ledaråd. Holappas tolkning är att rörelsen skyddar ledarna på det sättet.

- Ur polisens perspektiv kan Motståndsrörelsen påminna om en kriminell organisation. Med den nya ledningen kan myndigheterna inte peka ut en enskild person som ansvarig om de vill väcka åtal.

En titt på organisationens webbplats bekräftar Holappas tolkning. Så här skriver redaktionen:

“Polisen försöker på de mest fantasifulla sätt ställa aktiva nationalister till svars för de mest fantasifulla brott på grund av deras verkliga eller antagna position. De domar som nationalister har fått under de senaste åren visar att situationen är lika godtycklig i alla rättsinstanser. Justitieministeriet har också genomfört en lagreform beträffande s k kriminella organisationer, vars enda mål i praktiken är att försvåra nationalistisk föreningsverksamhet. Övergången till ett offentligt ledarråd gör Motståndsrörelsens ledningsstruktur mera genomskinlig. Vi tror att det förbättrar organisationens rättsskydd.”

Graafikon näkemys SVL:n kulkueesta.
Bild: Yle

Inget hot mot demokratin

Nordiska Motståndsrörelsens uttalade mål är en vit, nordisk, nationalsocialistisk republik. I myndigheternas ögon verkar det inte sannolikt att de någonsin kommer att nå sitt mål, eftersom de bara har 60-70 aktivister och några hundra stödmedlemmar. Polisen ser dem mest som en risk och ett hot på lokalplanet.

Medlemmarna låter sig inte avskräckas. Så här skriver signaturen Leif Eriksson i en kolumn på NMR:s svenska nätsida Nordfront.

"Det var många som skrattade åt den lilla gruppen som samlades i en kammare i München och bildade Tyska Arbetarpartiet, där man som medlem nummer sju valde in en viss Adolf Hitler i styrelsen 1919."

Från att ha varit en lite grupp vilsna, ofarliga dumskallar i etablissemangets ögon har nu vår rörelse börjat växa snabbt.

"Leif Eriksson", Nordfront

"Ser ni parallellerna? Från att ha varit en lite grupp vilsna, ofarliga dumskallar i etablissemangets ögon har nu vår rörelse börjat växa snabbt. Den gör det i kraft av ett starkt ledarskap, en förnuftig ideologi och ett tydligt mål, och med hjälp av fanatiska aktivister som ger upp allt annat för rörelsen."

Graafikon tulkinta SVL:n tunnuksesta, Tyr-riimusta.
Bild: Yle

NMR-aktivisten Eppu Torniainen

En av dessa fanatiska NMR-aktivister är 27-årige Eppu Torniainen. Han har under de senaste åren avancerat inom rörelsen, och är nu ledare för en av de två aktivistgrupperna i Helsingforsregionen. Torniainen har redan samlat på sig ett flertal domar våldsbrott med rasistiskt motiv eller koppling till motståndsrörelsen. Torniainen blev rikskändis när han under NMRs gatuaktion i Helsingfors sparkade ner en man som senare dog. Torniainen dömdes i tingsrätten för grov misshandel, men fallet går vidare till hovrätten.

Eppu Torniainen anländer till rätten 21 december 2016.
Bildtext Eppu Torniainen
Bild: Ari Lahti

Så här berättar han själv i Motståndsrörelsens webbradio om hur han blev nationalsocialist.

- Jag har varit nationalist så länge jag kan minnas. Som liten pojke läste jag mycket krigstidningar och ogillade inkräktarna i området där jag bodde. Som 13-åring hittade jag nätsidan kansallissosialismi.com och började lära mig ideologin. Så jag blev nationalsocialist som tonåring. När jag var 18 märkte jag att det hade grundats en motståndsrörelse i Finland. Jag hade drömt om den här typen av verksamhet, men eftersom jag precis skulle göra min värnplikt, så blev jag medlem först året därpå. Min rekryteringsintervju gjordes 2009, och jag har varit aktiv sedan 2010, säger Torniainen i nätradiosändningen.

Innan jag blev medlem i Motståndsrörelsen levde jag ett tomt och innehållslöst liv.

Eppu Torniainen

I en kolumn i rörelsens nättidning går han närmare in på vad livet som aktivist betyder för honom.

"Innan jag blev medlem i Motståndsrörelsen levde jag ett tomt och innehållslöst liv. Rörelsen har gjort mig till en bättre människa och nu har jag äntligen ett mål i livet", skriver Torniainen.

NMR har trappat upp våldet

NMR har trappat upp våldet under senare år. I Sverige angrep en grupp NMR-aktivister en antirasistisk demonstration i Kärrtorp, vilket ledde till ett våldsamt upplopp. Tre NMR-aktivister har också dömts för bombdåd mot flyktingförläggningar och vänsterorganisationers lokaler.

I Finland började profilhöjningen med ett bråk och en knivhuggning på stadsbiblioteket i Jyväskylä vårvintern 2013.

Året därpå var det dags igen. I augusti 2014 hade några tiotal finska och svenska NMR-aktivister samlats i Jyväskylä för att demonstrera.
Demonstrationen urartade i en gruppmisshandel där nazisterna angrep tre personer. En av dem var den man som blivit knivhuggen på biblioteket ett år tidigare.

En demonstration med högerextrema anhängare har lett till oroligheter i Jyväskylä på lördagen. Demonstranter från Finska motståndsrörelsen ska ha stormat in i ett varuhus.

Polis och media talade om ett upplopp. Men motståndsrörelsens ledare gjorde sitt bästa för att tona ner det hela. De säger att media överdriver och att de bara fredar sig mot provokatörer som vill begränsa deras yttrande- och åsiktsfrihet. Och, säger de, om någon försöker trampa på dem så svarar de.

Eppu Torniainen hör till de finska NMR-aktivister som för det mesta är inblandade när det blir bråk vid rörelsens aktioner.

Ett av de slagsmål där Eppu Torniainen var inblandad blev droppen för politiker och myndigheter - när Torniainen sparkade ner en man i Helsingfors som senare dog, ställdes allt fler krav på att motståndsrörelsen skulle förbjudas.

Polisstyrelsen tog tag i saken, och i slutet av augusti 2017 inleddes rättsprocessen. Om polisstyrelsen får sin vilja fram, så kommer både Finska Motståndsrörelsen och dess registrerade stödförening Pohjoinen perinne - Nordlig tradition - att upplösas.

Graafikon näkemys SVL:n ryhmäkuvasta.
Bild: Yle

NMR i ensamt majestät

I dag härskar Nordiska Motståndsrörelsen i så gott som ensamt majestät över den nordiska nynazistmiljön. De konkurrerande organisationerna har lagts ner, en efter en. Ex-ledaren Esa Holappa tror att Nordiska Motståndsrörelsen kommer att fortsätta växa:

- Om rörelsen fortsätter som förut och utvecklar de sociala verksamheter som man har börjat med - om de fortsätter patrullera på gatorna eller vad de nu än gör så tror jag att Motståndsrörelsen kommer att fortsätta att växa, säger Holappa

På inrikesministeriet säger utvecklingschef Tarja Mankkinen att motståndsrörelsens framtid är beroende av det som händer i samhället runt oss.

- Framtiden beror på hur väl vi lyckas få samhället att fungera, hur vi integrerar människor och hur vi lyckas ge dem en känsla av att samhället har något gott att erbjuda dem. Att våld och destruktiv verksamhet inte är ett bra alternativ, säger hon.

Hell seger! Kampen för ett nazistiskt Norden

Spela upp