Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Forskare överraskades inte av HSS Medias samarbetsförhandlingar

Från 2017
Porträtt av Klas Backholm.
Bildtext Medieforskare Klas Backholm på Åbo Akademi i Vasa säger att det är intressant att man satsar på en gemensam nyhetsbyrå samtidigt som man ser sig tvungen att dra ner inom det egna huset på HSS Media.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Att HSS Media inleder samarbetsförhandlingar förvånar inte medieforskare Klas Backholm på Åbo Akademi i Vasa. Han funderar om det positiva resultatet ifjol endast var tillfälligt eller om det finns kopplingar till den nya nyhetsbyrån SPT.

I måndags kom beskedet att mediekoncernen HSS Media inleder samarbetsförhandlingar. Förhandlingarna omfattar hela personalen och kan leda till uppsägningar av högst nio i personalen.

Förra året gjorde mediekoncernen en rörelsevinst på 1,2 miljoner euro.

- Nu är det ganska tidigt att säga ännu men kanske man kan tolka det så att det var en tillfällig vändning åt ett positivt håll. Om man måste ta till sådana åtgärder som uppsägningar eller samarbetsförhandlingar är det ett tecken på att det bara var ett tillfälligt uppsving, säger Klas Backholm.

Hss-medias tidningar.
Bildtext HSS Media ger ut tidningarna Vasabladet, Syd-Österbotten, Österbottens tidning och Pietarsaaren sanomat.
Bild: Yle/Anna Ruda

Backholms analys om ett tillfälligt uppsving är ingen ny tanke. Den tanken delar han med andra medieforskare som han hann diskutera med redan innan beskedet om samarbetsförhandlingarna kom.

Kan finnas koppling till den nya nyhetsbyrån

I början av september kom nyheten om att de finlandssvenska tidningshusen KSF, HSS Media och Åbo underrättelser (ÅU) går ihop om den nya nyhetsbyrån inom Svensk presstjänst, SPT.

Backholm har svårt att säga hurudan kopplingen är mellan samarbetsförhandlingarna på HSS Media och satsningen på den nya nyhetsbyrån SPT.

- Men det är klart att det kommer att kosta. Samtidigt är det inte klart vad tidningshusen kommer att stå för och vad fonder, stiftelser och andra kommer att stå för.

Samtidigt säger Backholm att det är intressant att man satsar på en gemensam nyhetsbyrå samtidigt som man ser sig tvungen att dra ner inom det egna huset.

- Jag kan inte säga om det finns några direkta kopplingar däremellan men jag kan tänka mig att en och annan både inom organisationen och utanför sitter och funderar på det här om det finns någon koppling eller inte där.

Porträtt av Klas Backholm.
Bildtext Klas Backholm
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Backholm vågar inte sia något om det här kan innebära att det kommer besked om samarbetsförhandlingar inom KSF och Åbo underrättelser också.

Ny nyhetsbyrå ingen överraskning

Både KSF och Åbo underrättelser har gått parallellt med samarbetsförhandlingar och diskussioner om satsningar.

- Det är en balansgång mellan nedskärningar och att man måste och vill satsa som det finns på HSS Media, KSF och ÅU som jag tolkar det just nu. Det är ett intressant läge på alla tre ställen.

Att de tre mediebolagen valde att gå ihop om en gemensam nyhetsbyrå överraskade inte heller Backholm.

- SPT har funnits tidigare i ett mindre format. Det har också varit diskussioner på tidningshåll om att FNB borde bli bättre på att leverera den typ av innehåll som tidningarna behöver.

Konsumenterna styr

I söndagens upplaga av Österbottens tidning skrev chefredaktör Kenneth Myntti att frågan om mediernas framtid inte hänger på frågan om man ska satsa på papper eller webb.

Det hänger snarare på att man måste satsa på mer eller mindre kanalneutral journalistik med fokus på innehållet. Det vill säga, att det är konsumenterna som styr och inte mediehusen.

Bild av människor som går över övergångsställe
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Något som Klas Backholm kan hålla med om men samtidigt säger han att det inte är någt nytt.

- Det har vi pratat med unga studerande om i många år redan. Tidigare var det så att man jobbade med ett visst format och man specialiserade sig inom det men idag ska man kunna allt. Oberoende inom vilket format man jobbar, på så sätt är det inget nytt.

Samtidigt säger Backholm att det är viktigt att lyfta fram frågan om kanalneutral journalistik. Han påpekar också att även i framtiden är det journalistiken och det journalistiska som är det centrala.

- Om någonsin så är det viktigt idag när till och med stora världsledare får häva ur sig mer eller mindre vad som helst och ända kommer undan med det. Då behöver vi någon form av bransch som ser till att försöka leverera det som är dubbelcheckat och som har ett vettigt innehåll i sig. Då har vi journalistiken och det är just inom den branschen som man ska göra det.

Kvinna skriver i ett anteckningsblock.
Bild: Mostphotos

Framtid finns om man vågar satsa

Hur ser framtiden ut för den finlandssvenska pressen?

- Det är klart att man måste fortsätta satsa samtidigt som vi vet hur realiteterna ser ut med att man ännu inte får ihop det hela med kostnader. Det var en frisk fläkt att det kom något nytt och intressant som nya Svensk presstjänst.

- Sedan är det väldigt oklart vad riktigt det där nya med Svensk presstjänst är. Man pratar om digitalisering och man söker journalister som är bra på det digitala, men jag har inte sett ett klart svar ännu på vad det där digitala egentligen är som man vill satsa på.

Diskussion om artikeln