Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nextjet: Vi har fått ordning på ekonomin

Från 2017
Uppdaterad 13.12.2018 12:56.
Nextjet
Bild: Nextjet

Flygbolaget Nextjet anser inte att företaget bryter mot marknadsföringslagen. Dessutom är finanserna nu i ordning och flygbolaget har ansökt om permanent transporttillstånd säger Robert Allard på Nextjet.

Konsumentverket i Sverige slog för två veckor sedan fast att flygbolaget Nextjets biljettförsäljning bryter mot marknadsföringslagen. Det här för att bolaget säljer biljetter med avgång efter den 17 november, trots att bolaget efter det saknar operativ flyglicens. Det här informeras inte kunderna om.

Två skilda bolag

På onsdagen bemötte Nextjet detta i ett brev till Konsumentverket.

I brevet som undertecknats av marknadschef Henning Lindberg står det att det är den juridiska personen Nextjet Sverige Ab, ett marknadsbolag som säljer biljetterna och i sin tur anlitar Nextjet AB för att utföra flygningarna.

För att tydliggöra detta kommer Nextjet senast om en vecka att upplysa kunderna om att det kan komma att vara en annan operatör än Nextjet som utför flygningarna efter den 17 november. Det här kommer kunder som bokar biljett att kunna läsa på tre ställen under bokningsprocessen.

Skyldighet att uppge vem som flyger

Jurist Maja Lindstrand på Konsumentverket säger att man under veckan kommer att vara i kontakt med Nextjet och göra en bedömning av flygbolagets bemötande.

- Vi kommer att sätta oss ner och se över svaret och vilka åtgärder vi ska vidta, säger Lindstrand.

Kan ett flygbolag sälja biljetter utan att meddela kunden vem som kommer att utföra flygningen?

- Som flygbolag har man skyldighet att uppge vem som kommer att utföra flygningen. Är det så att man inte med säkerhet vet så måste man uppge namnen på dem som troligtvis kommer att utföra flygningen, säget Lindstrand.

Fått ordning på ekonomin

På Nextjet säger Robert Allard som är ansvarig för resebyråer och avtal att han inte riktigt förstår sig på Konsumentverkets klagomål.

- Jag förstår inte riktigt varför man skriver så här, det är ju två olika bolag. Det ena har inget med flygningarna att göra och det andra flyger, säger Allard

Allard säger att Nextjet nu fått ordning på sin ekonomi.

- Vi har varit i kontakt med Transportstyrelsen och vi har ansökt om ett permanent operativt tillstånd. Det sitter vi nu och väntar på, säger Allard.

Allard säger att ägarna skjutit till mera pengar och att man dessutom säljer två eller tre flygplan.

- Den försäljningen håller vi nu på att färdigställa. Den ger mellan 15 och 30 miljoner kronor. I och med har man kapital i bolaget så att man kan fortsätta ett bra tag till, säger Allard.

- Med detta som stöd söker vi om permanent operativt tillstånd, säger Allard.

I slutet av augusti meddelade Nextjet att bolagets finanser skulle stärkas med hjälp av en nyemission om 42,5 miljoner kronor. Parallellt med detta genomför man bland annat en modernisering av flygplansflottan. Första steget är en avyttring av två flygplan som ytterligare stärker bolaget finansiellt.

Totalt ska bolaget kapitaliseras med omkring 70 miljoner kronor.

Ansökt om permanent tillstånd

Arne Karyd i Sverige, som är expert på transportfrågor, tror inte att den summan räcker till för att övertyga Transportstyrelsen om bolagets ekonomiska situation.

Men Robert Allard säger att situationen är under kontroll.

Allard säger att han deltog i ett möte med Transportstyrelsen i Stockholm på tisdagen och enligt uppgifter han då fick tar det omkring tre veckor att få ett permanent tillstånd.

Kommer ni att klara ekonomin framledes med det här tillskottet?

- Vi ser en klar och tydlig förbättring på vissa linjer, till exempel har affärsresandet har kommit igång. Det kommer att hända saker, säger Allard.

- Läget är stabilt.

Nextjet flyger mellan Kronoby och Arlanda. Bolaget har också flyglinjer till Åbo och Björneborg.