Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Så här föddes Marilyn, Monika och Författaren i badkaret i Radioteaterns nya föreställning

Från 2017
Uppdaterad 24.09.2017 15:07.
Teater.
Bildtext Viirus ensemble: Maria Ahlroth som Marilyn, Robert Kock som Prefekten, Viktor Idman som Författaren i badkaret, Oskar Pöysti som Chaplin och Jessica Raita som Monika.
Bild: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

När vi för ett drygt år sen började planera det hörspel som Teater Viirus skulle göra tillsammans med Radioteatern slängde dramatikern Christoffer Mellgren fram idén att be några äkta teaterkritiker skriva var sin fiktiv recension av ett påhittat hörspel gjort av Teater Viirus. Mellgren skulle sedan skriva kortare pjäser som motsvarade var och en av recensionerna.

Jag undrade lite hur han skulle bete sig ifall kritikerna beskrev det sämsta hörspel som någonsin gjorts, men för övrigt tände vi på Radioteatern på hans förslag.

Sommaren 2016 kontaktade Mellgren teaterkritikerna Sonja Mäkela (Hbl), Maria Säkö (HS) och Tomas Jansson (Yle) med frågan om de ville hitta på var sin recension, och en tid senare anlände tre detaljrika texter om pjäser som bara fanns i kritikernas fantasier.

Teater som räddar världen

Tomas Janssons påhittade hörspel heter Sommaren med någon som åtminstone försökte.

Jessica Raita som Monica.
Bildtext Jessica Raita som Monika (med k) i ...And nobody else but you.
Bild: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

Huvudperson i Janssons fiktiva pjäs är den Bergman-influerade Monica, som har vigt sitt liv åt att hjälpa andra och som gentjänst bara ber att de i sin tur ska hjälpa följande person i nöd.

"Och kanske är det så man kunde rädda världen, med att sända ut människor som har lovat hjälpa sin nästa. I slutändan kanske vi alla har en skuld som vi väldigt gärna vill betala – och då kanske världen äntligen kunde bli en bättre plats", avslutar Jansson sin recension.

Här kan du läsa hela Tomas Janssons påhittade recension

För Mellgren berättade Jansson att idén om Monica dök upp under en flygresa. I den färdiga föreställningen presenterar hon sig så här:

"Jag heter Monika. Jag föddes på tiotusen meters höjd i en teaterkritikers fantasi, som en roll i en drömd föreställning som räddade världen."

Tre pjäser blev en

Under höstens gång smälte nämligen de tre påhittade pjäserna i Christoffer Mellgrens dator och hjärna ihop till en, med underrubriken "10 spår om att vara i egna och andras händer".

Robert Kock som Prefekten.
Bildtext Robert Kock som Prefekten.
Bild: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

Och bland de tio spåren, där vi möter Monika, som existerar enbart tack vare sin författare, och Marilyn, som formas av alla män som vill äga henne, skönjer vi också en dramatiker, som inser konsekvenserna av att han helt frivilligt har bundit sina händer när han gav tre recensenter i uppdrag att hitta på hans pjäs.

Marilyn!

I Helsingin Sanomats teaterkritiker Maria Säkös recension handlar Viirus hörspel om Marilyn Monroe.

Maria Ahlroth som Marilyn Monroe.
Bildtext Maria Ahlroth som Marilyn.
Bild: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

"Ennen Radioteatterin Marilyn! -esitystä en ollut ajatellut, miten pelkillä äänillä voi vangita yhden 1900-ikonisimmista elokuvanäyttelijöistä. Mutta niin vaan Viirus-teatterin radiotuotannossa tapahtuu", börjar Säkö sin recension.

Läs hela Maria Säkös påhittade recension här

I Säkös version är Teater Viirus hörspel inbandat inför levande publik; i ett högstadieklassrum, i en bar i Joensuu och på Börsklubben.

Min egen favoritscen i ... And nobody else but you är den där Viirus skådespelare försöker nå fram till de finska bargästerna i Joensuu, som Marilyn, Miller, Chaplin och som sig själva.

Oskar Pöysti som Chaplin som Diktatorn.
Bildtext Oskar Pöysti som Charlie Chaplin.
Bild: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

"Dramaturg Christoffer Mellgren som har svårt med finskan har tagit ansvar för det visuella och ritar som bäst ett porträtt av kvällens huvudperson på griffeltavlan i baren. Det går, sisådär", lyder en av scenens repliker.

"Glänsande pärlor av existentiell reflektion"

I Sonja Mäkeläs recension heter Viirus föreställning Mellan rum och handlar om personer som av olika orsaker lever i ett tillstånd av väntan och ovetskap.

"Den poetiska formen är ambitiös och fungerar förvånansvärt väl. Christoffer Mellgren, som står för texten, har skapat ett flytande, rikt språk, som bara stundvis känns aningen krystat. Berättelserna är förtätade små glänsande pärlor av existentiell reflektion", skriver Mäkelä.

Läs hela Sonja Mäkeläs påhittade recension här

Medan rollpersoner och teman ur Säkös och Janssons fiktiva recensioner har glidit in i den verkliga föreställningen, beskrivs formen bäst i Mäkeläs recension. Mellgren är en fin poet och många av hans scener är enligt mig glänsande små pärlor.

Själv kallar han ... And nobody else but you ”Ett musikalbum i dramatisk form".

Och det är kanske så föreställningen bäst avlyssnas: Som ett musikalbum. Med 10 spår om att vara i egna och andras händer.

Jag hoppas att ni ska njuta av de tio spåren lika mycket som jag.

Viktor Idman som Författaren.
Bildtext Viktor Idman som Författaren.
Bild: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

… And nobody else but you har Premiär i Yle Vega söndagen den 24.9 kl 18.03. Följande föreställningar i radio sänds den 27.9 kl 20.03 och den 1.10 kl 6.03. Dessutom ligger pjäsen 30 dagar på Arenan.

Ensemblen bakom pjäsen.

Världens konstigaste recensionsuppdrag

Recensionen som blev en teaterpjäs.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln