Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Internationell konstnär skapar stor konst i Vasa

Från 2017
Uppdaterad 22.09.2017 12:49.
Gatuvy med en cyklist i förgrunden och en väggmålning i bakgrunden.
Bildtext Vasas stadsbild har fått ett nytt inslag: ett bergslandskap målat på en husvägg.
Bild: Yle/Roger Källman

En tidigare färglös och tråkig höghusvägg i Vasa pryds från och med denna vecka av ett storslaget bergslandskap.

Det är den internationellt kända konstnären Ricky Lee Gordon som skapar en muralmålning inom ramen för gatukonstfestivalen UPEA17.

Ricky Lee Gordon reser världen runt och skapar muralmålningar. Han har arbetat i bland annat USA, Turkiet, Indien, Italien och Australien.

Efter besöket i kylslagna Vasa ska han till Mexico, Venezuela och Miami.

- Jag har alltid varit intresserad av att teckna, säger Gordon, som föddes i Johannesburg i Sydafrika år 1984. Via skateboarding kom jag sen i kontakt med graffitimålning.

Konstnären Ricky Lee Gordon tar en paus från målandet.
Bildtext Ricky Lee Gordon.
Bild: Yle/Roger Källman

Ricky säger att han aldrig var intresserad av vandalism och den destruktiva sidan av "taggande".

Det fanns tillräckligt av förstörelse och ojämlikhet i Sydafrika som det var, utan att man ytterligare spädde på med negativitet.

- Jag upptäckte att jag kunde skapa vackra väggmålningar i stället, för att göra miljön bättre. Sen dess har jag hela tiden strävat efter att bli en bättre konstnär, både tekniskt sett och genom att vara i kontakt med mina känslor.

Ricky Lee är i huvudsak självlärd, men har också tagit till sig intryck av andra konstnärer. I fjol skrev han också in sig på en utbildning i klassiskt måleri i Los Angeles.

- Jag älskade det och lärde mig så mycket, men efter fem månader kände jag mig så frustrerad att jag avslutade kursen. Jag är en konstnär som måste röra på mig, resa och på så vis lära mig mera.

Konstnären Ricky Lee Gordon arbetar på en väggmålning.
Bild: Yle/Roger Källman

Stillhet i kaoset

Den muralmålning som Ricky utför på en vägg i Vasa har namnet "Rest in stillness like sky mountain lake".

Namnet kommer från en buddhistisk metafor för människosinnet: en sjö i vars spegelblanka yta bergen och himlen reflekteras.

- Det finns en naturlig, inre stillhet inom oss, som är stor som himlen, stark som ett berg och stilla som en sjö, säger Ricky.

Städerna är fulla av brus: reklamskyltar, trafik, kaos. Genom att skapa en mural föreställande ett bergslandskap vill Ricky föra in lite stillhet i miljön, ett budskap som alla kan ta till sig.

Att pryda en husvägg i det annars så platta Österbotten med ett bergslandskap är också att överraska, att väcka nyfikenhet och ta ut betraktarna ur vardagslunken.

- Jag vill skaka om och inspirera folk, säger Ricky.

Texten "Rest in stillness like sky mountain lake" målad på en vägg.
Bild: Yle/Roger Källman

Kompromisser

Då han kommer till ett nytt land och en ny omgivning för att göra en muralmålning är Ricky alltid nervös inför vad folk ska tycka.

Det största problemet som kan uppstå är att folk frågar "varför har du kommit hit och gjort en sån här underlig grej?"

Under veckan i Vasa har Ricky fått mängder av uppmuntrande ord av förbipasserande, som visar tummen upp, applåderar och ropar "bra jobbat".

- Att få uppmuntran mitt under arbetet ger verkligen en energikick. Det motiverar verkligen, säger Ricky.

Konstnären Ricky Lee Gordon jämför en skiss med en väggmålning.
Bildtext Ricky Lee Gordon jämför väggmålningen med originalskissen.
Bild: Yle/Roger Källman

Ricky säger att hans arbete med muralmålningar innebär en del kompromissande. Genom att göra konst ute i offentligheten vill han göra konst som gläder andra, inte honom själv.

- Är du en musiker, spela ute på gatorna. Är du konstnär, skapa konst på gatorna. Är du en poet, läs dikter på gatorna. Dela med dig!

Ricky säger ändå att han i arbetet med muralkonsten ändå samtidigt försummar något inom sig själv, viljan att göra kompromisslös konst.

- Nästa år vill jag ägna mer tid åt att arbeta i ateljé med "vanlig" konst. Att skapa konst i ateljén och för att visa i ett galleri, det är utan kompromisser!

Ricky Lee Gordon skapade muralmålning i Vasa

7:53
Muralmålning föreställande ett bergslandskap med en sjö
Bild: Yle/Roger Källman

Diskussion om artikeln