Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Handbollslandslaget samlas inför VM-kvalet – Tamminen borta, Stolt gör comeback

Från 2017
Uppdaterad 21.09.2017 11:55.
Teemu Tamminen med en handboll i handen.
Bildtext Finlands herrlandslag i handboll håller läger utan Teemu Tamminen.
Bild: All Over Press

På torsdag ska herrarna som tävlar om en plats i landslagstruppen under kommande VM-kval samlas för första gången för säsongen. Teemu Tamminen står över lägret, men flera nykomlingar och nybekanta ansikten hittas i truppen.

Det är ändå inte någon större dramatik bakom Tamminens frånvaro, berättar landslagslotsen Kaj Kekki för Yle Sporten.

– Han hade hunnit boka in en resa just den här helgen och jag känner honom så pass bra så att jag inte kunde neka honom chansen att åka, säger Kekki.

I ett pressmeddelande från förbundet säger Kekki att han förväntar sig att spelarna ska satsa fullt på landslaget för att bli uttagna – men han syftar med andra ord inte på Tamminen.

– Nej, utan det är mer en allmän kommentar om hur stämningen har varit i landslaget tidigare. Under Mickes (Källman red.anm.) tid var det flera stjärnor som tyckte att de kunde komma och gå som de ville, och det vill vi få slut på. Tanken är att stommen ska hållas samman genom hela säsongen nu, säger Kekki.

Men Tamminen är ändå landslagsaktuell då kvalmatcherna i slutet av oktober går av stapeln?

– Jo absolut. Så länge han spelar tillräckligt bra så kommer han att bli inbjuden. Det är inte något annat på gång här, säger Kekki.

– Nu hade han bara missat att vi ordnar lägret den här helgen, och det är helt fullkomligt förståeligt med tanke på att han var borta senast också på grund av skada, tillägger han.

Skador och nykomlingar

Utöver Tamminen fattas också Benny Broman och Topias Laine från lägertruppen. Spelarna dras med skador och kan således inte delta i landslagslägret.

Den nyuttagna landslagstruppen bjuder istället på några färska namn. Dickenkvartetten Max och Robin Granlund, Gusten Montonen och Johan Gripenberg är alla med i herrlandslaget för den första gången, samtidigt som målvakten Jan Stolt gör comeback.

Stolt tog klivet upp tillbaka till FM-ligan och GrIFK efter att ha agerat burväktare för sensationsgänget HK Pötsi i fjol.

Finlands VM-kval inleds med en bortamatch mot Luxemburg den 26 oktober och två dagar senare möter handbollsherrarna Ryssland på hemmaplan i Vanda.

Landslagstruppen för träningslägret i Kisakallio:

Berglund, Oscar
Broman, Joacim
Forss, Fredrik
Granlund, Max
Granlund, Robin
Gripenberg, Johan
Helander, Benjamin
Hellakoski, Anthony
Kihlstedt, Oscar
Koljonen, Miro
Laitinen, Heikki
Laitinen, Tuomas
Martin, Ian
Montonen, Gusten
Mäkelä, Mikael
Rönnberg, Nico
Stolt, Jan
Sundberg, Richard
Syrjälä, Roni
Voutilainen, Vincent
Westerlund, Theo

Diskussion om artikeln