Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Psykade ner konkurrenterna och chockerade hemmapubliken – omaka paret oslagbart i Sydneyvattnen

Från 2017
Uppdaterad 21.09.2017 15:23.
Jyrki Järvi och Thomas Johanson med OS-gulden, 2000.
Bildtext Jyrki Järvi och Thomas Johanson med OS-gulden, 2000.
Bild: Mikko Brummer / WB-Sails

De smulade sönder motståndarnas självförtroende och tog det första OS-guldet i seglingens 49er-klass. Mentalt starka Thomas Johanson och Jyrki Järvi tog hjälp av hemlig tränare och förstörde hemmafesten i Sydney. ”Hjärtat blir bara större och större. När man får ett sådant momentum blir man oslagbar”, beskriver Johanson psykningarna.

Australien förväntade sig mellan 15 och 20 guld i OS i Sydney 2000. Inför hemmaspelen röstade man i australisk media om vilket guld som kändes allra säkrast.

Etta i omröstningen var seglingens 49er-klass.

Den australiske skepparen Chris Nicholson hade vunnit tre VM-guld åren 1997-1999. De två första hade kommit tillsammans med gasten Daniel Phillips och paret var återförenat till Sydney.

Det blev ändå inget guld, det blev inte ens medalj för Australien.

Istället var det Thomas Johanson och Jyrki Järvi som vann före båtlagen från Storbritannien och USA. Nicholson och Phillips fick nöja sig med en sjätte plats.

Johanson tvåmannanovis

49er-klassen gjorde premiär på OS-programmet i Sydney. Båtmodellen var en vidareutvecklad version av 18 fots Skiffbåtar som hade varit populära väldigt länge i Australien och Nya Zeeland.

Johanson och Järvi såg den nya modellen för första gången på en båtmässa i Stockholm 1996. Att de två skulle komma att segla i den båtklassen tillsammans var en osannolik lyckoträff.

Thomas Johanson och Jyrki Järvi uppnådde flowtillstånd under OS-regattan i Sydney. De gjorde manövrar som de aldrig hade klarat av förut.

Thomas Johanson hade OS-erfarenhet från tidigare. Han hade representerat Finland i Laserklassen i OS i Atlanta 1996 med en åttonde plats som resultat. I samma båtklass hade han vunnit EM-guld 1991 och 1992 samt VM-guld 1993.

Efter OS i Atlanta hade han tänkt byta till Star, men båtklassen försvann från OS-programmet. Johanson var en erfaren tävlingsseglare, men hade endast tävlat i klasser där man seglar ensam.

Ett svar på Järvis drömmar

Jyrki Järvi hade seglat mot Johanson i E-jolle och Laser. I motsats till Johanson hade Järvi också erfarenhet av att bemästra tvåmannabåtar och han var väldigt sugen på att segla 18 fots Skiffbåtar.

– Jag hade funderat på Skiffbåtarna under en längre tid och hade planer på att åka till Australien och tävla med de båtarna där i några år, berättar Järvi nu.

– En 49er är väldigt lik en 18 fots Skiff som har en besättning på tre personer. 49er är en avskalad och lite mindre version för två personer. Den var ett svar på mina drömmar.

Ett omaka par

Det var landslagstränaren Georg ”Tusse” Tallberg, OS-bronsmedaljör från 1980, som föreslog att Johanson och Järvi skulle bilda ett team tillsammans.

Thomas och Jyrki var olika som personer men de delade en stark tävlingsinstinkt.

Under åren före OS i Sydney tog de två ofta ihop. Det var påfrestande, men meningsskiljaktigheterna formade dem så småningom till en stark enhet. 2000 var team Johanson/Järvi ett sammansvetsat lag.

Johanson/Järvis resultat i internationella tävlingar var inte speciellt märkvärdiga under de tre första åren efter att samarbetet hade inletts på allvar 1997. I VM 1999 kom de in på 27:e plats – men efter det började saker och ting falla på plats.

Sportmagasinet träffade de färska VM-bronsmedaljörerna inför avfärden till Sydney:

Sportmagasinet: 49er-seglarna Thomas Johanson och Jyrki Järvi på tröskeln till OS i Sydney - Spela upp på Arenan

De europeiska båtlagen hade klarat sig dåligt under de tre första VM-tävlingarna i 49er-klassen. Det var Australien som dominerade 1997-1999 och också USA låg klart före.

Européerna bestämde sig för att träna tillsammans inför OS-säsongen. De långa gemensamma lägren i Portugal gav resultat. I mars 2000 gick VM i Mexiko och där kom samtliga medaljörer från Europa. Johanson och Järvi vann brons medan VM-guldet gick till Spanien och silvret till Tyskland.

De fyra finländska VM-båtlagen var i Mexiko utan tränare. Efter VM-bronset och kvalificeringen till OS insåg Johanson och Järvi att de har trumf på hand och deras önskemål om att få anställa en tränare föll i god jord.

Hemlig tränare från hemmavattnen

Under sommaren inför OS tränades de blivande olympiska mästarna av australiern Emmett Lazich. Träningen sköttes på distans.

Lazich var hemma från Sydney och naturligtvis på plats under OS. Han kände till förhållandena i hamnen i Sydney och var till stor hjälp för Johanson och Järvi, och även de övriga blåvita OS-båtlagen.

Finländarna höll anställningen av Lazich hemlig. Det var först några dagar före OS-starten som Lazich uppenbarade sig i Finlands dräkt på tävlingsområdet.

Det här var en del av Johanson/Järvis taktiska rävspel och de lyckades sätta myror i huvudet på motståndarna.

Johanson psykar motståndarna

Det förekom även annan form av psykning. Det här var Thomas Johansons specialitet.

– Det danska båtlagets skeppares självförtroende smulades sönder redan före OS. Regattan i Sydney var hans sämsta under hela olympiaden på fyra år. Det var ”Tompes” förtjänst. Han är hård på att psyka motståndarna, berättar Järvi.

– Från OS-byn tog vi varje morgon en färja till seglingarna. Där hade man 40 minuter tid att diskutera med andra seglare och tränare. Tompe satte sig nästan varje morgon bredvid någon av våra motståndare och började psyka dem.

– Jag tyckte nästan lite synd om dem som utsattes för det var verkligen tufft, så jag brukade sätta mig någon annanstans.

Thomas Johanson var Finlands fanbärare under invigningen av OS i Aten 2004. Där tävlade Johanson i 49er tillsammans med Jukka Piirainen.

Johanson hade psykat sina motståndare även tidigare. Det här var hans sätt att förbereda sig mentalt för tävlingar.

– Det har en påverkan på mig själv. Hjärtat blir bara större och större. Självförtroendet växer. När man får ett sådant momentum blir man ganska oslagbar, beskriver han.

– En skeppare som gör de taktiska besluten har ofattbart mycket press på sig. Man måste leva med varje beslut man gjort. Ett felbeslut kan leda till att hela OS och förberedelserna på fyra år hamnar i toaletten.

Mentala styrkan avgör

Båtlaget Johanson/Järvi seglade väldigt jämnt genom hela OS-regattan. För det mesta låg de knappt utanför tättrion i sammandraget. Inför den nästsista tävlingsdagen hade de inte vunnit en enda start men de hade flera mycket goda placeringar samtidigt som de grova missarna lyste med sin frånvaro.

– Vi tänkte att det skulle vara tre eller fyra båtlag som gör upp om segern i den sista starten. Vår taktik var att segla jämnt och hänga med täten, för vi litade på att vi presterar bäst under hård press, säger Järvi.

Den sista starten hade ändå ingen betydelse för finländarna. De avgjorde segern redan i de fyra starterna under den nästsista tävlingsdagen.

Efter alla bråk under de fyra åren inför OS kulminerade Johansons och Järvis gemensamma projekt i fulländat samarbete under enorm nervpress.

– Den nästsista dagen var vår seglingskarriärs bästa prestation under det största trycket. Vi slutade trea, tvåa, etta och tvåa – och resten är historia, konstaterar Johanson.

Thomas Johanson och Jyrki Järvi i Sportmagasinet efter hemkomsten från Sydney:

Sportmagasinet: Seglarduon Thomas Johanson och Jyrki Järvi efter OS-guldet i Sydney - Spela upp på Arenan

Tävlingsområdet var fullt av australiska fans som viftade flaggor och gjorde vågen. De höll stämningen uppe i hopp om guld för de egna seglarna.

– Att vi vann i australiernas egen båtklass i Sydneys hamn var en lika stor chock för dem som det var för finländarna när Keshorn Walcott vann OS-guld i London 2012 efter att han kollat på lite videor på nätet om hur man kastar spjut.

– Inom seglingskretsarna var chocken, att vi från Finland vann, till och med större, berättar Järvi.

Samarbetet tar slut

Johanson/Järvis OS-guld är Finlands senaste manliga guld i sommar-OS. Arsi Harju vann guld i kulstötning vid samma mästerskap några dagar innan seglarna kammade hem sin seger.

Jyrki Järvi kände sig mentalt utmattad efter det fyra år långa OS-projektet och bestämde sig för att lägga av efter hemkomsten från Sydney.

I början av september seglade Thomas Johanson och Jyrki Järvi i samma båt för första gången på 17 år. Här har de sällskap av Esko Kiesi som var representant för deras största sponsor under OS-projektet.

Thomas Johanson deltog ännu i sitt tredje OS i Aten 2004. Där slutade han på åttonde plats i 49er tillsammans med Jukka Piirainen.

Bilder: Mikko Brummer/WB-Sails, Seppo Laukkanen och All Over Press.

Thomas Johansons och Jyrki Järvis OS-guld kommer in på placering 75 i Yle Sportens ranking över Finlands hundra största idrottsögonblick. Se hela listan här!

Finländska idrottsögonblick: Matti Nykänen, Marja-Liisa Hämäläinen, Tommi Mäkinen, Tiina Lillak, hockeylejonen och Jari Litmanen.

Ranking: Finlands 100 största idrottsögonblick genom tiderna

Guld och bejublade segrar, svidande förluster och skandaler.

Finlands 100 största idrottsögonblick

Diskussion om artikeln