Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Eftersnack goes Lillan! Svenskfinlands mesta talkshow kliver upp på scenen

Från 2017
Porträtt på Jeanette Björkqvist och Magnus Londen.
Bildtext Jeanette Björkqvist och Magnus Londen.
Bild: Marcus Rosenlund / Yle

Ett av Yle Vegas mest långlivade och populära radioprogram, Eftersnack, erövrar ny terräng.

Nu ska Magnus Londen, Jeanette Björkqvist och duons trogna “sidekick” Pia-Maria Lehtola kliva upp på teaterscenen. Och inte vilken scen som helst: Det är legendariska Lilla Teatern i Helsingfors som bjuder på Eftersnack, livs levande!

Tre gånger den här hösten får publiken i Georgsgatans teatersalong njuta av underfundigheter och verbal fäktning när Magnus Londen och Jeanette Björkqvist med gäster ställer sig i rampljuset och dyker in i aktuella diskussionsämnen

Showen sänds dessutom direkt i Yle Vega, första gången torsdag 21.9 kl 21:03-22:00.

Mys i studion byts ut mot snack framför live publik

Pia-Maria Lehtola har höga förväntningar på torsdagskvällen. Inte minst tack vare den alldeles speciella omgivningen.

- Jag har en gång sökt till Teaterhögskolan, men kom inte in. Nu går en dröm i uppfyllelse, att få vara på en äkta teaterscen!

Att ställa sig framför en livslevande publik ger en extra nerv i diskussionen, tror Pia-Maria.

- Det skall bli spännande att uppleva en riktig publik som reagerar. I studion myser vi tillsammans och läser av varandras miner och gester.

Det skall bli spännande att uppleva en riktig publik som reagerar. I studion myser vi tillsammans och läser av varandras miner och gester.

― Pia-Maria Lehtola

Marina Meinander: Varken Lillan eller Eftersnack räds svåra ämnen

Det är ingen tillfällighet att Eftersnack nu ska upp på just Lillans scen, säger teaterchefen Marina Meinander.

Hon drar flera paralleller mellan sättet att behandla svåra teman i Eftersnack och på Lilla Teatern.

- Eftersnack är ett spirituellt radioprogram som både är underhållande och substansrikt på en gång. Det undviker vare sig svåra teman, eller konflikter, men bygger på det hisnande i att människor med olika perspektiv lyckas mötas och formulera sig för varandra. Allt detta passar utmärkt in i Lilla Teaterns profil.

Marina Meinander menar att Magnus Londen, Jeanette Björkqvist och deras gäster lyckas ge känslan av en dialog med publiken, trots att programmet allra oftast sänds från en radiostudio.

- Det speciella med tonen i Eftersnack är att lyssnaren känner sig delaktig i samtalet även om hen bara lyssnar. Live-publiken på Lillan kommer dessutom att efter sändningen kunna delta konkret i samtalet, snacket fortsätter nämligen i Lillans foajé under friare former.

Det fina med Eftersnack är att man inte eftersträvar konsensus i allt, utan att olika åsikter och synvinklar får råda. Programmet genomsyras av respekt för resonemanget.

― Marina Meinander, teaterchef på Lilla teatern

Samtalet på scenen ger innehållet och kontakten till publiken ger en nerv. Men Pia-Maria Lehtola drömmer dessutom om en dimension som är mer estetisk till sin natur:

- Jag skulle gärna se Magnus i smoking och mig och Jeanette i festklänningar! Teatern som plats är magisk.

Blir det smoking och festblåsa, det klarnar torsdag kväll när Eftersnack drar igång på Lilla Teatern i Helsingfors kl 21.

Eftersnack är live på Lillan även torsdag kväll 26.10. Dessutom planeras en längre show fredagen 29.12 på eftermiddagen.

Här kan du lyssna på Eftersnack live från Lillan 21.9.2017 kl 21:03:

Eftersnack: Eftersnack 21.09.2017. Live på Lillan

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln