Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anna-Maja Henriksson om Britt Lundbergs NR-utspel: Jag förstår ingenting

Från 2017
Uppdaterad 21.09.2017 18:18.
SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i riksdagen sommaren 2016.
Bildtext SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson
Bild: All Over Press

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson säger sig vara ytterst förvånad över att Britt Lundberg röstade mot att göra finskan till arbetsspråk i Nordiska rådet.

Britt Lundberg är Ålands representant i Nordiska rådets presidium.

- Jag förstår faktiskt ingenting av det här. I den finska delegationen har vi haft en enig linje - vi har gått in för att vi stöder att både finskan och isländskan skulle bli officiella språk. Vad som nu har hänt vet jag inte, men jag är ytterst förvånad.

Britt Lundberg säger själv att om man hade fört det här förslaget till sessionen så hade det inte haft en chans att gå igenom, och att hon därför hellre vill se en kompromiss. Förstår du det argumentet?

- Jag vet inte vad den här kompromissen handlar om, jag har inte överhuvudtaget varit involverad i sådana diskussioner. Från den finska delegationens sida har man ansett att det här är en viktig fråga för Finland att föra fram. Därför förstår jag att det här nu väcker mycket känslor.

- Jag är faktiskt mycket förvånad över det här utgångsläget. I politiken vet man ju ibland att man kanske inte har en möjlighet att vinna, men det kan ändå vara viktigt att visa var landet står. I det här fallet har det varit viktigt att visa var Finland står i frågan.

Vad sänder det för signal att just Ålands representant röstar så här?

- Det är inte till fördel just nu, det tror jag att alla som är involverade i den här diskussionen inser. Det är väldigt trist, men jag vill förstås också tala med Britt och fråga vad som ligger bakom.

- Nordiska rådets session är i oktober-november och jag har levt i tron att den här frågan ska avgöras på den sessionen, det har varit den finska delegationens målsättning. Vi måste se vad som på riktigt har hänt och vad man ännu kan göra, säger Anna-Maja Henriksson.

Ålands riksdagsledamot: Inte något åländskt beslut

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström skriver i ett pressmeddelande att det är ytterst beklagligt ifall det har skapats ett intryck av att Åland skulle motsätta sig en starkare ställning för finska språket i Nordiska rådet.

Mats Löfström 19.10.2016

Löfström betonar att han själv inte har någon roll i Nordiska rådet och att han inte varit informerad om detta.

- Som Ålands riksdagsledamot vill jag ändå betona att jag inte förstår beslutet och att jag tar avstånd från det, skriver Löfström.

Löfström säger att han står bakom den finländska delegationens linje om att stärka det finska språkets ställning i Nordiska rådet

- Jag vill också understryka att det här inte är något åländskt beslut och att jag därför hoppas att det inte ska påverka bilden av Åland i riket, säger Löfström.

Nordens flaggor

Åland beskylls för att ha röstat mot det egna landets språk i NR

Feldt-Ranta: Jag är besviken på Ålands Britt Lundberg.

Ålands representant i NR Britt Lundberg

Britt Lundberg om språkbråket i NR: Jag vill ge finskan en starkare ställning

Lundberg beskylls för att röstat mot det egna landets språk.

Diskussion om artikeln