Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Superstjärnan Pilou Asbæk: Tack vare Borgen fick jag rollen i Game of Thrones

Från 2017
Uppdaterad 23.09.2017 22:08.
Vega dag - video: Pilou Asbæk klipp 1 - Spela upp på Arenan

När man blir avhämtad på flygfältet med Cadillac – då vet man att man är en superstjärna. Men Pilou Asbæk tar det hela med ro och möter Yles Ville Vedenpää i en avslappnad och öppen intervju.

- Jag har faktiskt aldrig förut varit med om att få inleda en filmfestival så fint, skrattar Asbæk anspråkslöst när han beskriver Cadillac-ankomsten till Kärlek & Anarki i Helsingfors.

Han är i stan dels för att ta emot det nyinstiftade priset Nordic Flair, dels för att möta publiken. En publik som antagligen kommer att ha mängder av frågor som anknyter till den hetaste tv-serien i mannaminne; Game of Thrones.

Men det fanns en tid innan den också och Pilou Asbæk är väl medveten om vilken roll som öppnade dörren till den internationella världen.

Allt började med Borgen

Hösten 2010 hade en ny dansk tv-serie premiär - tio laddade avsnitt som utspelade sig i den politiska maktens kulisser. I centrum stod en kvinnlig statsminister vid namn Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) och vid hennes sida spindoctorn Kasper Juul.

- Jag fick rollen som Kasper Juul kort efter det att jag blivit klar från scenskolan. Jag var 26 år gammal och regissören tyckte hela tiden att jag var lite för ung för rollen - och för att kompensera detta klädde han mig hela tiden i lite för stora kläder.

- Jag höll väl inte riktigt med om det beslutet, men när man är en "rookie" så säger man inte emot, konstaterar Asbæk som trots att han älskade rollen som Juul beslöt att återvända till teatern innan den tredje säsongen tog vid.

- När man är ung brinner man för nya saker och jag längtade tillbaka till teatern, till rötterna, där allt kretsar kring skådespelaren, texten och mottagaren, säger Asbæk som medger att han inte hade någon aning om hur stor Borgen skulle bli.

- Jag minns hur jag en av de första dagarna frågade producenten Camilla Hammerich om hon tror att serien har potential att slå internationellt? Jag tänkte i det skedet främst på serien The Killing som jag tyckte väldigt mycket om och som fått stor spridning, säger Asbæk innan han fyrar av Hammerichs svar – en riktig klassiker:

- ”Nej, den har en kvinna i huvudrollen och handlar om politik – det är nog ingen som kommer att vilja se den.”

Borgen (12)
Bildtext Borgen borgade för god nordisk tv-underhållning. Sidse Babett Knudsen & Pilou Asbæk
Bild: DR / Mike Kollöffel

Internationell karriär

Idag vet vi hur det gick – Borgen blev en enorm succé som sålts till närmare 40 länder och som för Pilou Asbæks del inneburit att han fått vänja sig vid att bli igenkänd. Överallt.

- För ett tag sedan gjorde jag en film i Kina, i en liten provins mitt ute i ingenstans. Jag satt och drack te tillsammans med min hustru och dotter när en man plötsligt kommer fram och säger "Kasper Juul" till mig. Helt sanslöst, säger skådespelaren som vid det här laget har större delen av världen som sitt arbetsfält.

I Kina har han spelat in både The Great Wall med Matt Damon och Ghost in the Shell med Scarlett Johansson.

Det starka dramat The Highjacking – Kapringen som handlar om moderna somaliska pirater spelade han in på Indiska oceanen ungefär samtidigt som Tom Hanks gjorde en annan film kring samma tema - Captain Phillips.

Vid sidan av stora filmer har Asbæk också lyckats få in foten i en av världens största tv-serier – någonsin. Och han tvekar inte att dra en linje direkt tillbaka till Borgen.

- Borgen förändrade mitt liv – tack vare att producenterna bakom Game of Thrones var stora Borgen-fans fick jag chansen att provspela för dem.

(VÄNSTER TILL HÖGER) Pilou Asbæk som Euron Greyjoy, Indira Varma som Ellaria Sand, Gemma Whelan som Yara Greyjoy och Rosabell Laurenti Sellers som Tyene Sand – Photo: Macall B. Polay/HBO. HBO Nordic/Säsongerna 1-7
Bildtext Pilou Asbæk tronar till häst i Game of Thrones.
Bild: Macall B. Polay/HBO

Från usel audition till underbar roll

När Asbæk talar om hur det gick till när han fick rollen som Euron Greyjoy i Game of Thrones är det uppenbart att han är lite pinsamt berörd.

- Det var hemskt! Visst kan man överdriva lite ibland och visst är det mitt jobb att ljuga - men jag menar allvar; det var hemskt!

- Jag jobbade med en BBC-komedi i London när det en onsdagskväll trillade in ett mejl om att Game of Thrones- producenterna Dan & Dave är i stan och intresserade av att se mig tackla en rollkaraktär.

- Det fanns inga utförliga uppgifter om vem det gällde eftersom det är väldigt mycket hemlighetsmakeri i anslutning till serien - men ett par sidor text att öva in, säger Asbæk som genast blev nervös.

- För mig är det en utmaning att lära mig saker utantill när jag jobbar på något annat än mitt modersmål så jag pluggade ordentligt, gjorde scenen helt ok och beredde mig på att säga "tack och hej".

- Men då sade de ”nej, nej - du måste göra den andra scenen också”. Och där stod jag och tänkte Whaat???? Nu är det kört!!!

- Jag hade uppenbarligen varit så fokuserad på mejlet i sig att jag missat att det ingick två filer med text – inte bara en. Så jag hade missat en fem sidor lång monolog, berättar skådisen som uppmanades att läsa texten rakt upp och ner. Där och då.

- Så jag tänkte att nu finns det bara en utväg och det är att flippa ut och göra något helgalet. Så jag improviserade och avslutade med att kyssa min manlige motspelare – vilket var lite konstigt med tanke på att det inte alls ingick i manuset.

- Jag minns att jag tänkte ”jag är världen sämsta skådis”, men så såg jag på de andra i rummet och tja, det slutade ju bra, säger Asbæk med ett skratt.

Vega dag - video: Pilou Asbæk klipp 2 - Spela upp på Arenan

Från Game of Thrones till finsk film

Den internationella karriären är i full gång, men det hindrar inte Pilou Asbæk från att med jämna mellanrum återvända till Norden. När han får ett nordiskt manus ger han det lite extra uppmärksamhet eftersom han upplever att det finns ett band mellan våra länder.

- Det är mörkt sex månader om året och jag tror att det bidrar till att vi har de historieberättare vi har. Vad kan vi annat göra när det är mörkt än berätta historier, säger Asbæk som nyligen avslutat inspelning av en finsk film. En film med dokumentär bakgrund - Arto Halonens The Guardian Angel.

- Det har varit fint att jobba med Arto - han är väldigt intensiv. Jag har sett några av hans filmer och anser att han har en intressant, nordisk röst.

Huvudrollsinnehavaren vid sitt skrivbord.
Bildtext The Guardian Angel. Arto Halonens nya film har premiär i vår.
Bild: Finnkino oy

Mellan fiktion och verklighet

- Jag har en viss erfarenhet av att jobba med dokumentärer, säger skådespelaren som uppskattar dokumentarister som vågar medge att de jobbar med ett element av fiktion.

- Arto kom till mig med ett manus som handlar om hypnos i anslutning till brott 1951 - baserat på verkliga historier. Vi träffades hemma hos mig i Köpenhamn och jag tyckte att han betedde sig lite konstigt - vankade gång på gång fram till fönstret och till slut måste jag fråga om han var rädd att bilen skulle bli stulen ute på gatan.

- Men då svarade han att banken som ligger några meter från mitt hem antagligen är just den bank som rånades 1951 - det som filmen skildrar. Jag är inte särskilt vidskeplig - men vad är oddsen för att den byggnad jag sett varje dag under fem år är just den som ingår i manuset jag har framför mig, säger dansken som nu i likhet med sin Borgen-kollega Sidse Babett Knudsen (Ikitie) alltså gör ett första inhopp i finsk film.

- Jag har inte ännu sett The Guardian Angel men jag ser fram emot att göra det, säger skådisen några timmar innan han inför en stor publik skall få ta emot Nordic Flair-priset.

- Att få pris får en alltid att känna sig lite...wow - det finns så många andra som varit värda det, säger Pilou Asbæk- den danske superstjärnan som säger att han fortfarande blir nervös och blyg i sådana situationer.

Och frågan är om det inte är fläkten av anspråkslöshet som bidrar till hans framgångsrika "flair" (ungefär: stil). Sympatisk - även om den intensiva blicken gör att han ständigt får spela komplicerade, plågade karaktärer. Trots att han i likhet med många andra dramatiska skådespelare helst skulle göra komedi.

Vem vet - kanske nästa gång? Anbuden lär ju fortsätta strömma in.

Och medan Pilou Asbæk funderar på nästa karriärdrag kan du gå in och testa dina Game of Thrones-kunskaper här.

Denna artikel bygger på Ville Vedenpääs (YLE) intervju med Pilou Asbæk.

Vega dag - video: Pilou Asbæk klipp 3 - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln