Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Nordkorea hotar med kärnvapentest i atmosfären, lättare att få veta om ärftlig cancerrisk, Facebook lämnar över annonser till utredare från USA:s kongress

Från 2017
Uppdaterad 22.09.2017 06:59.
Sydkorea hävdar att Nordkoreas ledare kim Jong Un har avrättat en biträdande undervisningsminister och skickat en högt uppsatt partifunktionär i inre landsförvisning
Bild: EPA/RODONG SINMUN

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes

Det har på sistone blivit lättare att upptäcka ärftliga cancerrisker. Allt flera får också veta om de har en genetisk risk att insjukna i cancer.

Till exempel vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS har man i år utvidgat de genetiska tester som görs för att sålla fram vem som har hög risk att insjukna.

Utrikes

Ordkriget mellan USA och Nordkorea fortsätter att trappas upp. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kallar nu USA:s president Donald Trump mentalt störd och säger att Trump kommer att få betala dyrt för att han har hotat att förstöra Nordkorea.

I går införde USA nya sanktioner som riktar sig mot Nordkorea. Nordkorea har också hotat med ett kärnvapentest i atmosfären ovanför Stilla havet.

Facebook kommer att överlämna omkring 3000 politiska annonser till den amerikanska kongressens utredare.

Kongressen utreder om Ryssland försökte påverka utgången i det amerikanska presidentvalet i fjol. Annonserna publicerades av en rysk trollfabrik före och efter valet på nästan femhundra olika facebookkonton. De innehöll falska fakta bland annat om invandrare och sexuella minoriteters rättigheter.

I Tyskland är det så gott som säkert att det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland blir invalt i förbundsdagen. Enligt opinionsmätningarna ser de ut att bli tredje största parti.

Vädret

I väster blir det halvklart till mulet och mest uppehåll. Dagens högsta temperatur är mellan 10...16 grader.

I öst blir det mulet och tidvis regn och dagens högsta temperatur blir mellan 9...13 grader.

I landets norra delar utlovas det halvklart till mulet. Temperaturen stiger till 8...12 grader.

Diskussion om artikeln