Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ingen katastrof trots turbulens och cirkusstämpel – Christoffer Kloo: ”Otroligt mycket positivt”

Från 2017
Christoffer Kloo i samtal med Raimo Sarajärvi.
Bildtext Christoffer Kloo i samtal med SJK-ordförande, klubbens starke man Raimo Sarajärvi.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Det må se ut som en cirkus för en utomstående men för oss har det handlat om klara beslut vi hamnat ta. Så beskriver SJK:s sports manager Christoffer Kloo den turbulenta säsongen 2017 för Seinäjokis fotbollsstolthet.

Brian Page och Toni Lehtinen ledde torsdagens träning på SJK:s flotta hemmaarena. De är nummer fyra och fem i ordningen av ansvariga tränare för den jubilerande tioåriga fotbollsföreningen.

Page och Lehtinen har faktiskt stått för kontinuiteten under säsongen, eftersom duon arbetat i tränarstaben under hela 2017.

Först under Simo Valakari.

Sen under Sixten Boström.

Och slutligen under José Manuel Roca.

Brian Page och Toni Lehtinen på SJK:s träningar.
Bildtext Brian Page och Toni Lehtinen på torsdagens träning.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

– Det är klart att det skulle ha varit lättare utan all turbulens, men ibland tvingas en klubb fatta beslut som inte alltid är så trevliga, medger Christoffer "Toffe" Kloo till Yle Sporten.

– Vi försöker ändå se det positiva, trots all turbulens är vi med och slåss om medalj i ligan och spelar cupfinal. Inte har det gått helt dåligt ändå.

"Vi har lärt oss saker längs med vägen"

SJK vann ligan 2015 och följde upp det med ett cupguld 2016. Seinäjokiföreningens resa från division två till den inhemska eliten har varit snabb och händelserik.

Ordet kontinuitet är kanske inte det första man tänker på när SJK kommer på tal, men enligt Kloo måste man se det hela ur ett lite längre perspektiv.

– Simo Valakari var länge i klubben, hans nästan fyra år står helt klart för kontinuitet. Vi har haft ett turbulent år och då ska man inte dra för långt gående slutsatser bara utgående från 2017.

– Vi har nog också lärt oss saker längs med vägen, nästa år blir ingalunda så här turbulent. Vi kommer att göra bättre beslut, hoppas Kloo.

Tränaren Sixten Boström på SJK:s stadion.
Bildtext Sixten Boström – kom i februari, sparkades i juni.
Bild: Yle

Kloo berättar för Yle Sporten att kartläggningen av ny tränare för 2018 är i full gång, men någon brådska med beslutet har man inte.

Man har tittat på olika alternativ och även diskuterat positionen med potentiella tränare.

– Vårt mål är att fatta ett bra beslut. Kan vi göra det snabbt så gör vi det, i andra fall tar det lite längre. Resultatet är det viktiga, inte tidtabellen, även om vi vill ha pusselbitarna på plats i god tid före nästa säsong.

Kraven är höga

Företagaren Raimo Sarajärvi har styrt klubben mot framgång under tio år och nått både pokaler och Europaspel.

Den vackra hemmaarenan står som fysisk manifestation på klubbens storhet vid skogsbrynet i skuggan av Jouppilanvuori.

Raimo Sarajärvi hälsar på Mikhel Aksalu före träning i Seinäjoki.
Bildtext Raimo Sarajärvi är väldigt närvarande i lagets vardag i Seinäjoki.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Christoffer Kloo är spindeln i nätet för det sportsliga SJK. Han är länken mellan spelartruppen och styrelsen, och har haft sin del i många av det gångna årets beslut.

Han tycker inte om den negativitet som kretsar i snacket kring klubben.

– Kraven är höga. De senaste åren har det gått jättebra. I går (onsdag, red.anm.) blev det klart att vårt reservlag stiger till division två medan vi fajtas om medaljerna i ligan och cuptiteln.

– Det finns en del negativitet i snacket kring oss, men ändå har vi otroligt mycket positivt att visa upp. Det är inte en sån katastrof som vissa kanske skriver eller tycker.

För en utomstående ser det kanske ut som en cirkus, men för oss har det handlat om klara beslut som vi hamnat ta inom föreningen

Krokarna i långdansen kring SJK:s tränarbyten har varit många, både juridiskt och ekonomiskt, men för Kloo i positionen som sports manager kan det karakteriseras som "en dag på jobbet".

– Ser man på saken utifrån utan att ha all fakta kring det som händer blir det svårt, vi har alla fakta på hand eftersom det händer hos oss.

– För en utomstående ser det kanske ut som en cirkus, men för oss har det handlat om klara beslut som vi hamnat ta inom föreningen, slår Kloo fast.

Europaplats stor morot

Ambitionsnivån inom SJK har alltid varit hög. Redan under åren i de lägre divisionerna byggde man upp kostymen för att möta de kommande behoven, istället för att bara leva i nuet.

SJK-spelarna värmer upp på hemmaplan.
Bildtext Truppen värmer upp med sikte på lördagens cupfinal.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Cupfinalen på lördag mot HJK hemma i Seinäjoki är viktig med tanke på SJK:s dröm om att det varje år ska spelas europeisk cupfotboll på lagets hemmaarena.

– Nog är det en jättestor match för klubben. Cupfinal är alltid cupfinal, det kommer att vara mycket folk på plats och sen står ju en plats ute i Europa på spel, det är en viktig morot för en klubb som SJK.

Yle sänder cupfinalen mellan SJK och HJK i Yle TV2 och på Arenan. Avspark klockan 17.00 på lördag.

Diskussion om artikeln