Oxfam: Rika länder stoppar billiga mediciner
FN:s arbete för billiga mediciner för fattiga länder bromsas av ett antal rika länder. Det hävdar den globala hjälporganisationen Oxfam.
FN:s expertpanel publicerade i fjol en rapport som uppmanade världens regeringar att strunta i patentskyddet för att kunna producera lågprisversioner av livsviktiga läkemedel. Rapporten föreslog åtgärder bland annat gällande bestämmelser i internationella handelsregler.
Rapporten har stött på kraftigt motstånd från läkemedelsindustrin och Europeiska kommissionen, men också ett antal länder har motsatt sig åtgärderna.
Enligt Oxfam har FN:s arbete med rapporten bromsats och försenats efter påtryckningar från bland andra USA, Schweiz, Tyskland, Storbritannien och Japan.
- Länderna blockerar de åtgärder som skulle säkerställa att alla har tillgång till livräddande läkemedel, säger Winnie Byanyima, Oxfams vd och medlem i FN:s expertpanel.
En av tre saknar livsviktiga mediciner
Oxfam vill att FN:s generalförsamling prioriterar frågan om medicinpriser under år 2018. En av tre människor i världen saknar enligt organisationen tillgång till viktiga läkemedel.
Årligen drabbas 100 miljoner människor av fattigdom på grund av höga sjukvårdskostnader och en stor del av de kostnaderna utgörs av mediciner. Läkemedelspriserna stiger i snabb takt.
Läkemedelsföretag bör inte längre få lov att fatta besluten när det handlar om människors hälsa.
Winnie Byanyima, vd, Oxfam
Organisationen ger ett exempel på priset på cancermediciner i Sydafrika.
I Sydafrika kostar bröstcancermedicin för tolv månader ungefär 38 000 dollar. Det är fem gånger landets genomsnittliga hushållsinkomst, och en leverantör av läkemedlet hävdar att den kunde produceras för en så liten summa som 245 dollar. Varje år dör mer är 3 000 kvinnor i bröstcancer i Sydafrika.
- Läkemedelsföretag bör inte längre få lov att fatta besluten när det handlar om människors hälsa. Regeringar och FN måste sätta människors liv framför företagsvinster, säger Byanyima.
Källa: Oxfam