Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska hockeyprofilen rasar efter förolämpande ramsorna: ”Språkbruket är förkastligt”

Från 2017
Daniel Rahimi, Växjö hösten 2017.
Bildtext Daniel Rahimi väntade sig burop, men tyckte ordvalen var olämpliga.
Bild: Bildbyrån / All Over Press

Växjös Tuomas Kiiskinen avgjorde SHL-mötet mot Linköping i förlängning, men mycket av snacket efteråt handlade om hatramsorna Daniel Rahimi fick höra av sina tidigare fans.

Daniel Rahimi återvände inför denna säsong till den svenska hockeyligan efter en säsong i Schweiz. Men inte till Linköping där han fungerat som assisterande lagkapten i tre säsonger, utan Växjö Lakers.

På torsdagskvällen möttes lagen i Linköping – och Rahimi fick utstå hatramsor och burop av delar av hemmaklacken. Han kallades bland annat för ”hora”.

Känslor är en del av idrotten, konstaterar Rahimi som väntat sig ett hett mottagande. Däremot anser han att språket supportrar använder är förlegat.

Daniel Rahimi, EHT 2015.
Bildtext Daniel Rahimi har representerat Sverige i två VM-turneringar.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

– Språkbruket är förkastligt. Det där är ord man inte vill höra, jag har tre döttrar som sitter hemma och kanske lyssnar på det där och det är unga tjejer här på läktaren. Det är inte alls okej, säger Rahimi enligt Expressen.

– Den jargongen med nedsättande ord mot kvinnor är jättetrist. Sen får man påminna sig om att de dras väl med av stämningen här men språkbruket är långt ifrån okej.

Kiiskinen: Visste att vi skulle vända

Rahimi lämnade sin gamla hemmaarena som vinnare – tack vare en finländsk matchvinnare. Växjö låg under med såväl 0–2, 1–3 som 2–4, men slet sig ikapp och i förlängningen avgjorde Tuomas Kiiskinen kampen.

Bara 22 sekunder in på förlängningen hittade Robert Rosén en ensam Kiiskinen framför buren och 30-åringen satte in sitt andra mål för kvällen till 5–4.

– Det är inte första gången han avgör en match. Han är den typen av människa och spelare som kliver fram när man behöver honom som mest. Han visar vilken klasspelare han är, säger Rahimi till Sportbladet.

– Vi trodde på det (seger) inför tredje perioden, alla i laget gjorde det, säger Kiiskinen själv. Vi visste att vi skulle vända, och vi gjorde det. Vi har gjort det förut.