Hoppa till huvudinnehåll

X3M

X3M ordnar temavecka om akne - vilka erfarenheter har du?

Från 2017
Uppdaterad 29.09.2017 13:29.
Akneveckan: Claudia & Malena - Aknevecka - Spela upp på Arenan

Har man dålig hygien om man har finnar? Kan p-piller eller proteinpulver orsaka akne? Vi snackar akne och krossar myter i en hel veckas tid. Nu vill vi veta vad du varit med om. Dela med dig och läs mer om vår temavecka här. X3M + akne = #x3makne!

De flesta av oss får akne i något skede av livet, oavsett kön, ålder eller bakgrund. För många av oss kan akne dessutom ha allvarliga sociala och psykiska följder. Trots det varken pratar vi eller vet vi så mycket om akne, medan vanföreställningarna frodas.

Akne och finnar är kanske inte världens största problem, men det kan betyda hela världen för den som lider av det. Det vet vi, Claudia och Malena på X3M, av egen erfarenhet.

Claudia Rybin och Malena Holmström visar upp sin aknehud.
Bildtext Claudia och Malena på X3M har fått kämpa med akne i vuxenålder.
Bild: Claudia Rybin/Yle

För mig började aknen på t-zonen i tonåren, men nu i vuxenålder har jag också inflammerade finnar på kinderna och halsen.

― Claudia Rybin

- Jag grubblar över min akne nästan dagligen och känner mig dålig om jag går någonstans utan smink. Det gör mig ledsen att många kämpar med mycket svårare akne i tystnad och mår ännu sämre på grund av det. Därför tycker jag att vi borde börja prata om det mer, menar Claudia.

Lika som för många andra unga kvinnor, som av en eller annan orsak bestämt sig för att sluta med hormonellt preventivmedel, fick jag akne då jag slutade med min p-ring. Jag hade använt den i ca sju år.

― Malena Holmström

- Aldrig någonsin tidigare hade jag haft problem med min hud - inte ens i tonåren. Då hormonbalansen rubbades, såg mitt ansikte plötsligt ut som ett buckligt potatisfält, säger Malena.

- När jag sen äntligen, ett år senare, ledsen och trött tog mej till hudläkaren fick jag höra att det här är väldigt vanligt att kroppen reagerar så här. Det var ändå ingen som berättade det för mej då jag påbörjade min resa med hormonellt preventivmedel, påpekar Malena.

Nu vill vi bryta tystnaden kring akne.

X3M + akne = #x3makne

Den 2 oktober sparkar X3M:s temavecka om akne igång. Under veckan tar vi upp allt du behöver veta om akne och finnar tillsammans med experter, vi lyfter fram personliga erfarenheter och vi vill också veta vad du har varit med om.
Skriv till oss på malena.holmstrom@yle.fi eller claudia.rybin@yle.fi, eller lämna en kommentar.

Följ med temaveckan på x3m.yle.fi, Instagram,
Facebook och i radion. #x3makne

Sex, akne & sånt

På tisdagen den 3 oktober gäller det att knäppa på Yle X3M klockan 18.00, för då handlar Sex & sånt tillsammans med Malena om akne och finnar. Har du något du funderar på kring ämnet är det bara att skriva in till studion.

Sluta panta på din akne

Grubblar du på något kring akne? På fredagen den 6 oktober klockan 19.00-22.00 kan du få stöd och tips kring dina bekymmer av en sakkunnig. Kosmetolog Christine Nordgren är med dig hela kvällen i Sluta panta-chatten.

Diskussion om artikeln