Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Synvinklar på ett tonsättarliv

Från 2017
Sebastian Fagerlund på en landsvägsfärja.
Bild: Pekka Hako

Sebastian Fagerlund – riktningar och möten är en dokumentär om en internationellt framgångsrik tonsättares arbete i två års tid. Vi följer med bland annat hur Höstsonaten skapas från första utkast till de första övningarna.

Operan baserar sig på Ingmar Bergmans filmmanus och hade premiär 8.9.2017 på Operan i Helsingfors.

I två omgångar besöker vi Amsterdam. Fagerlund vistades där under konsertperioden 2016‒2017 som inbjuden residenstonsättare vid konserthuset Concertgebouw. I ett avsnitt följer vi med Fagerlund till en kammarmusikfestival i Irland.

I dokumentären berättar Fagerlund själv om sitt liv. Han belyser öppet sina innersta tankar om utgångspunkterna för sitt arbete: han upplever komponerandet som ett varande på en gränszon mellan det yttre och inre.

Skissandet fyller en jätteviktig funktion. Jag skriver inte direkt ut stora partitur med allting med, men jobbar med mycket detaljer.

Sebastian Fagerlund i dokumentären

Dokumentären ger flera synvinklar på ett internationellt tonsättarliv. En samtida tonsättare förutsätts upprätthålla kontakten till nyckelpersonerna, orkestrarna och förlaget. Han ska spela in, delta i möten och föreläsningar och ansvara för det konstnärliga ledarskapet också för sin egen kammarmusikfestival.

John Storgårds och Sebastian Fagerholm tittar i ett partitur.
Bildtext John Storgårds och Sebastian Fagerholm.
Bild: Pekka Hako

I dokumentären möter vi också musiker och dirigenter som varit viktiga för Fagerlund under karriären bl.a. Christoffer Sundqvist, Dima Slobodeniouk, John Storgårds, Osmo Vänskä och Hannu Lintu.

En alldeles speciell roll i filmen får ön Knapelö som från barndomen har varit en viktig fast punkt för Fagerlund. Renoveringsarbetet på ön är som en allegori för tonsättandet av Höstsonaten: för att kunna skapa nytt och gå vidare, bör gammalt rivas.

Orginaltitel: Sebastian Fagerlund – riktningar och möten
På Yle Arenan tillsvidare från 23.9.2017 kl. 9.00

En dokumentär av Pekka Hako.

Filmen är jätterealistisk men här är kören mycket med och fungerar som Charlottes publik. Så det här blir en mycket mer overklig uppsättning än själva filmen

Sebastian Fagerlund i dokumentären

Operan Höstsonaten, som Sebastian Fagerlund skrivit musiken till, i direktsändning på Arenan lördag 23.9 kl. 19.00. 30 dagar på Arenan från söndag 24.9.2017 kl. 12.00.

Ingmar Bergmans film Höstsonaten i Yle Teema 9.9.2017 och på Yle Arenan fram till 23.9.2017.

Dirigent Hannu Lintu och Sebastian Fagerlund under övning med orkester.
Bildtext Dirigent Hannu Lintu och Sebastian Fagerlund.
Bild: Pekka Hako