Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Uber får inte förnyat tillstånd i London

Från 2017
Uppdaterad 22.09.2017 14:16.
Ubers högkvarter i San Francisco
Bildtext Ubers högkvarter i San Francisco
Bild: EPA/JOHN G. MABANGLO

Det omstridda amerikanska taxiföretaget Uber får inte fortsätta sin verksamhet i London.

Stadens transportmyndigheter motiverar sitt beslut med att företaget inte har uppvisat tillräckligt ansvar i en rad frågor som gäller kundernas säkerhet.

Myndigheterna är särskilt kritiska mot företagets inställning till säkerhetsföreskrifter och att det inte har rapporterat om allvarliga incidenter eller säkerhetsbrister.

"Över 40 000 förare förlorar sina jobb"

Beslutet drabbar över 40 000 förare och omkring 3.5 miljoner kunder som har använt Ubers internetbaserade taxitjänst i London.

- Londons transportmyndigheter har gett efter åt ett litet antal människor som vill begränsa konsumenternas valfrihet, säger Uber i ettt uttalande.

- Om beslutet står fast så kommer över 40 000 förare att förlora sina jobb och Londonbor kommer att förlora en bekväm och förmånlig form av transport.

Ubers applikation i en smarttelefon
Bildtext Ubers applikation i en smarttelefon
Bild: Yle

Har tre veckor på sig att överklaga

Ubers taxilicens löper ut den 30 september, men företaget får fortsätta sin verksamhet i London tills det har fått en chans att överklaga beslutet.

Uber har nu tre veckor på sig att överklaga och företaget meddelade omedelbart att det kommer att vända sig till en domstol för att beslutet skall hävas.

Londons borgmästare Sadiq Khan som stöder beslutet, säger att alla företag i staden börjar följa samma spelregler.

- Alla företag i London måste spela enligt reglerna och uppfylla de höga krav som vi ställer, särskilt vad gäller kundernas säkerhet, säger Sadiq Khan.

Uber har utlöst protester bland taxiförare världen över. Här har taxiförare i Chiles huvudstad Santiago blockerat vägen till flygplatsen i protest mot Uber.
Bildtext Uber har utlöst protester bland taxiförare världen över. Här har taxiförare i Chiles huvudstad Santiago blockerat vägen till flygplatsen i protest mot Uber.
Bild: EPA-EFE/ELVIS GONZALEZ

Hård kritik av konkurrenter

Uber har stött på hård kritik från kunder, transportfacket och traditionella, kännspaka så kallade "svarta taxin" i London.

Företaget har fått kritik världen över på grund av bristande säkerhet för kunder, för bristande bakgrundskontroller av förare samt de låga lönerna för förare.

I Europa har Uber tidigare bannlysts bland annat i Danmark och i Ungern.

Uber är ett amerikanskt företag som erbjuder en internetbaserad tjänst för beställning och betalning av taxiresor. Företaget opererar nu i nästan 700 städer världen över.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln