Holiday in Nordkorea - att åka på charterresa till en diktatur
Frun ville inte åka till "ett sånt skitland" - men journalisten Mosse Wallén gjorde det. En vecka i Kim Jong-Uns Nordkorea, ett land där personkulten de facto är mycket värre än vad som rapporteras i våra medier.
Att besöka Nordkorea har varit en mångårig fix idé hos Wallén.
- Jag har funderat på saken i några år och så en dag tipsades jag om en resebyrå i Sverige och så gjorde jag slag i saken.
Visum behövdes och så skulle Wallén lova att han inte skriver något om resan.
- Jag undertecknade ett papper där jag bedyrade att jag inte reser som journalist.
Vad som skulle hända om han ändå gör det framkom inte i dokumentet.
Runt omkring i Nordkorea
Wallén reste runt i buss med 21 svenska resenärer samt egen reseledare och två tilldelade nordkoreanska guider. Basen var i huvudstaden Pyongyang, som påminner en del om Shanghai tycker Wallén.
- Skrytbyggen varvat med vanliga bostadshus. Rucklen kunde också skymtas genom bussfönstret. Bussar och taxibilar på gatorna men inte just några personbilar.
Risvodka går på 4-5 euro ungefär.
Resenärerna kuskades bland annat längs med en ny putsad gata. Hotellet var på 47 våningar och var placerat på en liten ö i staden; kanske strategiskt men Wallén hann aldrig själv testa om han kunnat gå ut ur hotellet utan guide eller följeslagare.
En halv flaska nordkoreansk risvodka går på 4-5 euro ungefär.
Guiderna svarade så gott de kunde
Ibland kom Wallén åt att prata lite på tu man hand med guiderna. De berättade om hur man måste gifta sig för att kunna flytta hemifrån i Nordkorea. Diktator Jong-Un kom inte på tal under de flyktiga samtalen.
En av guiderna ville veta varför Walléns hustru inte var med på resa i Nordkorea. Hennes egentliga orsak, att landet ifråga är ett land i kategorin "skitland" - fick istället bli att frun inte ville komma med på grund av Nordkoreas stora och också oroväckande förkärlek till missiler.
- Då fräste hon tillbaka "ja hur skulle det gå om vi inte hade våra missiler?", beskriver Mosse Wallén.
Det moraliska i att turista i en diktatur motiverar Wallén med att det alltid är bra att, om så möjligt, se saker med egna ögon.
Käcka vykort med propaganda á la 50-talet
Kim Jong-Un hedras överallt. Du ska ungefär inleda varje mening med att först nämna honom. Annat är det med gamla ockupanten Japan.
Walléns vänner och bekanta fick sina resehälsningar på hemsända vykort föreställandes japaner som tas av daga med bajonett. Plockade ur en helt vanlig vykortsställning i Nordkorea.
I Finland letar vi kanske snarare vykortsmotiv ur naturen eller varför inte kring arkitektur.
I gatu"vimlet" kunde man se barn springa till eller från skolan, damer ute på promenad och några enstaka militärer.
Nordkoreas nationaldag råkade infalla under Walléns besök. Det innebar parader på varje torg och picknick i parkerna för pyongyangborna.
Hjärntvätten lever och mår bra
Nya muséer för ännu en utställning om vilka skitstater främst USA och Japan fortsättningsvis är, vittnar om att man inte mjuknat i politiken i Nordkorea.
Och knappast har det på ritbordet heller den närmaste tiden.
Vykort föreställandes japaner som tas av daga med bajonett
De senaste veckornas missiler och atombombstest är mest inrikespolitik, tänker Wallén.
- Man gör det för att hålla samman nationen, för att förstärka den hotbild man vill upprätthålla. Inget ska hota Kim-kulten och familjens grepp kring landet.
Intressant är däremot att man nu pratar öppet om att landet de facto upplevde en period av svält på 1990-talet - det kan vara en öppning till något, spekulerar Mosse Wallén.
Ombedd att summera landet Nordkorea med ett ord svarar han:
- Märkligt.