Finsk-ryskt kultursamarbete lever starkt, trots olika traditioner och politisk konflikt
Den här helgen pågår det årligen återkommande finsk-ryska kulturforumet som den här gången arrangeras i S:t Petersburg. I år lyfter forumet fram Finlands historia och ungdomskultur.
På ett hotell i S:t Petersburg sitter 200 personer från Finland och Ryssland och funderar på kultursamarbete.
Forumet har arrangerats varje år sedan år 2000.
I år är det dessutom det största evenemanget som Finland ordnar i Ryssland under vårt jubileumsår.
På programmet stod också ett historiskt seminarium om Finlands självständighet och Ryssland.
Det finsk-ryska kultursamarbetet har de senaste åren prioriterat ett kulturutbyte för barn och unga.
Finansieringen haltar
– Pengar för kulturprojekt bland unga ska man förstås också ansöka om, och de kommer inte automatiskt, säger konstnären Tuija Hirvonen-Puhakka. Och man måste alltid gardera sig med att ifall det blir ett nej så måste du själv som konstnär skaffa fram egen finansiering.
Konstnärerna Pertti Karjalainen från Jyväskylä och Tuija Hirvonen-Puhakka från Joensuu har sedan länge arrangerat olika skolutbyten i konstens tecken mellan de båda länderna.
Trots den politiska konflikten finns det fortfarande ett stort intresse för ett kulturutbyte på gräsrotsnivå. Men det som har blivit svårare är finansieringen, menar de båda konstnärerna.
Frustrerande hobby
Under årets forum diskuteras omkring 150 olika projekt. 20 ansökningar har möjlighet att få en startpeng från statligt håll.
I år satsar Finland 50 000 euro, medan Ryssland ger 40 000 euro.
Under Finlands jubileumsår har det varit tal om en större ekonomisk satsning. Men åtminstone konstnärerna har inte sett av några pengar.
– Till exempel till det här forumet här i S:t Petersburg har jag nog betalat resan själv, säger Pertti Karjalainen.
– Under alla dessa år av kultursamarbete har jag nästan aldrig kunnat lyfta lön, utan pengarna går alltid till resor och övernattning. Och visst är det frustrerande, för det här är mitt arbete, men i praktiken blir det en hobby.
Olika skolor
Hirvonen-Puhakka och Karjalainen förhandlar om flera projekt under forumet. De båda har stora förhoppningar på ett nytt skolsamarbete med flera ryska städer som S:t Petersburg, Viborg och Jaroslavl.
– Den ryska traditionen betonar en klassicism med ett perfekt tekniskt kunnande medan vår finska handlar mer om ett fritt skapande, säger Karjalainen. Båda traditioner är bra, men de blir så mycket bättre när man förenar dem.
– Konsten är ett ypperligt kommunikationsmedel människor emellan och det är ingen idé att stämpla individer på grund av landets politik, säger Hirvonen-Puhakka.
De båda konstnärerna är övertygade om att kultur är det effektivaste redskapet för att skapa förtroende folk emellan.