Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudipräst om körförbud för kvinnor: "Inte kan någon med bara en halv hjärna få körkort"

Från 2017
Två kvinnor i Saudiarabien
Bildtext I Saudiarabien är kvinnor enligt lag tvungna att klä sig i långa dräkter och måste ha en manlig vårdnadshavares godkännande i många lagliga ärenden.
Bild: Mostphotos

En inflytelserik präst i Saudiarabien har förbjudits från att predika efter sina kommentarer om kvinnor. Prästen sade att kvinnor inte borde köra eftersom deras hjärnor krymper när de går till butiken.

Den muslimska prästen Saad al-Hijri måste avstå från all religiös aktivitet efter sina uttalanden, uppger landets statliga tv-kanal.

Hijri försvarade landets körförbud för kvinnor på video. Saudiarabien är det enda landet i världen som inte låter kvinnor köra.

I videon undrade Hijri vad trafikverket skulle göra om de upptäckte en man med bara en halv hjärna.

- Skulle de (trafikverket) ge honom ett körkort eller inte? Det skulle de inte. Så hur kan trafikverket då bevilja körkort till en kvinna när hon bara har en halv hjärna?

- Om hon går till butiken tappar hon en till halva. Vad återstår då? En fjärdedels hjärna.

Kommentarerna väckte ilska och uppståndelse på sociala medier. Användare kritiserade och gjorde narr av videon på Twitter.

Vissa användare publicerade bilder på kvinnliga vetenskapsmän och akademiker och ifrågasatte Hijris egna hjärnkapacitet.

Förbudet mot Hijri beordrades av provinsens guvernör som vill förhindra spridningen av kontroversiella åsikter.

Den saudiska regeringens nya reformer har orsakat spänning mellan affärsklassen och inflytelserika, religiösa ledare vars stöd den styrande familjen förlitar sig på.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln