Kina lovar att begränsa oljeexporten till Nordkorea - oljepriserna stiger i Pyongyang
Kina lovar att begränsa oljeexporten till grannlandet Nordkorea enligt de nya sanktioner som FN införde förra veckan.
Det kinesiska handelsministeriet säger att Kina kommer att exportera högst 500 000 fat olja fram till årsskiftet.
Därefter kommer Kina att sälja högst 2 miljoner fat olja per år till Nordkorea som är nästan helt beroende av kinesiska oljeprodukter.
- Kinesiska myndigheter kommer att ge besked om exportläget när man närmar sig den övre nivån, lovar ministeriet i sitt uttalande.
Övervakas förbudet?
Det är ändå svårt för omvärlden att uppskatta om förbudet kommer att övervakas och hur hårt Nordkorea eventuellt kommer att drabbas.
Kina har inte offentliggjort någon statistik över sin oljeexport till Nordkorea sedan år 2014, och uppskattningarna varierar över hur stor oljehandeln är mellan länderna.
Enligt FN:s statistik har kineserna sålt omkring 2,2 miljoner fat råolja per år.
Om FN:s uppgifter stämmer så skulle Nordkorea alltså få omkring 200 000 fat olja mindre per år vilket är en kännbar men ingalunda dramatisk minskning av importen.
Oljan kan ersättas
Experter utomlands tror att Nordkorea och dess armé kan kompensera bortfallet med andra energikällor som naturgas och kol.
De påpekar också att exporten av råolja antagligen förblir på samma nivå som tidigare och att minskningen enbart gäller vissa raffinerade oljeprodukter.
Det är också möjligt att Nordkorea kan köpa mer olja från grannlandet Ryssland.
USA hävdar för sin del att Kina i verkligheten har sålt omkring 4 miljoner fat råolja och 4,5 miljoner fat raffinerade oljeprodukter till Nordkorea årligen.
Om USA:s uppgifter stämmer skulle Kina alltså vara tvunget att minska oljeexporten med upp till 55 procent
Oljepriserna stiger i Pyongyang
Oljepriserna har i varje fall fördubblats i Nordkorea sedan årsskiftet och under de två senaste månaderna har priserna stigit med omkring 20 procent.
Olja säljs vanligtvis per kilo och inte liter i Nordkorea och oljehandeln sker endast med hårdvaluta, oftast med dollar.
- Priset var 1,90 dollar per kilo i går, i dag har det stigit till 2 dollar. Jag tror att priset stiger ytterligare , sade en försäljare vid en bensinstation i Pyongyang på lördagen till nyhetsbyrån AFP.
I januari såldes olja ännu för mindre än 1 dollar per kilo och i juli var priset 1,65 dollar.
AFP:s reporter skriver att trafiken i Pyongyang inte längre verkar lika livlig som tidigare i år.
Det förekommer ändå inga köer eller någon rusning till bensinstationer, såsom president Trump hävdade i ett Twittermeddelande nyligen.
Textilimporten förbjöds
Kina säger sig också att ha infört ett heltäckande förbud av textilimport från Nordkorea.
Textilier har i år utgjort Nordkoreas näst största exportprodukt och så gott som all export av textilier går till Kina.
Textilexporten är enligt officiellt statistik värd över 620 miljoner euro årligen.
Kinesiska textilföretag har utnyttjat billig nordkoreansk arbetskraft genom att skicka råmaterial till Nordkorea där det sedan sys i textilfabriker av lågavlönade nordkoreanska kvinnor.
Nordkoreansk fisk säljs fortfarande i Kina
Kina godkände tidigare i år FN-sanktioner som förbjöd import av kol, järn och järnmalm samt fisk, men det är oklart hur effektivt förbudet övervakas.
Kinas import av järnmalm ökad tidigare i år medan kolimporten minskade och handeln mellan Kina och Nordkorea har överlag vuxit kraftigt under de senaste åren trots nio omgångar av FN-sanktioner.
Enligt utländska reportrar säljs det till exempel fortfarande stora mängder nordkoreansk fisk på torgen och i affärer i kinesiska provinser nära Nordkorea.
Ändra knappast linje
Inget har ändå stoppat Nordkoreas utveckling av missiler och kärnvapen och nya sanktioner kommer knappast att bita i framtiden heller säger den ansedda Nordkoreaexperten Andrei Lankov.
- Minskade oljereserver kan leda till problem med logistik och transport, men även om ekonomiska problem leder till hungersnöd så kommer Nordkorea inte att ändra sin linje, säger Lankov.
Rysslands president Vladimir Putin konstaterade nyligen under ett besök i Kina, att nordkoreanerna hellre äter gräs än ger upp sina kärnvapen.
Nordkorea tros redan ha mellan 20 och 60 kärnvapen.
Det isolerade landet utvecklar ständigt nya och mer effektiva kärnvapen samt missiler och kärnvapenbestyckade ubåtar.
Källor AFP, Reuters, AP