Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Invånare i brandhärjat höghus i Vasa: Jag är fortfarande bedrövad

Från 2017
Uppdaterad 23.09.2017 16:13.
Det brann högst upp i det här höghuset på Teirgatan i Vasa.
Bildtext Riku Leinonen, i mitten, och hans vänner hade kommit till det brandhärjade huset för att hämta kläder och andra förnödenheter till familjen.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Branden i ett höghus i Sunnavik i Vasa natten till lördagen fick sin början på en balkong. Under lördag eftermiddag fick invånarna gå in i huset tillsammans med väktare och hämta förnödenheter. En av dem var Riku Leinonen.

- Jag var inte hemma då det började brinna. De som var hemma var barnen, min fästmö och vår hund, säger Leinonen.

Riku Leinonen befann sig i Helsingfors över helgen. Klockan halv fyra på natten ringde hans fästmö för att meddela att det brinner i deras höghus.

Det brinner högst upp i ett åtta våningar högt hus i Sunnanvik, Vasa.
Bild: Privat/Fredrik Hällund

Då fästmön ringde var de redan evakuerade till skolan intill.

Leinonen hoppade på första tåget från Helsingfors till Vasa på lördag morgon.

- Det var jobbigt. Hela vägen hem var jag orolig och bedrövad över att jag inte var på plats när det hände. Så känner jag mig fortfarande.

Måste hitta tillfällig bostad

Leinonen bor tillsammans med sin familj på den nedersta våningen i det brandhärjade huset. Eftersom det brann i toppen av huset kommer Leinonen och hans familj undan med endast vattenskador i sin lägenhet.

Vattenskadorna gör att de inte kommer att kunna bo där på några månader. Nu kommer de att tillbringa helgen hos hans mamma som bor på Brändö.

- På måndag ska vi försöka få klarhet i hur vi ska gå vidare och om vi kan få någon tillfällig bostad. Vi måste ju bo någonstans så att vi kan fortsätta med vardagen.

Det började brinna på en balkong i ett höghus i Vasa.
Bildtext Branden fick sin början på en balkong och därifrån spred den sig till taket.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Fyra personer skadades lindrigt i branden efter att ha andats in rök. Ingen skadades allvarligt.

Polisen utreder fallet som brandorsaksutredning. Polisen ber de som har foton eller filmer av branden att skicka dem till rikostorjunta.rannikko-pohjanmaa@poliisi.fi.

Samtliga personer i det brandhärjade huset evakuerades till den intilliggande skolan. Kort därefter evakuerades också invånarna i grannhuset eftersom röken ansågs vara för tjock och farlig. De fick återvända till sina hem under morgonen.

Det brann högst upp i det här höghuset på Teirgatan i Vasa.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Diskussion om artikeln