Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland går till val – Merkel och kristdemokraterna solklara favoriter

Från 2017
Uppdaterad 25.09.2017 15:16.
Riksdagshuset i Berlin. I förgrunden ser man den tyska flaggan vaja i vinden.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tyskland väljer i dag på söndag en ny förbundsdag. Vallokalerna öppnade klockan nio finsk tid. De första prognoserna kring valresultatet väntas klockan 19.

De sista opinionsmätningarna inför valdagen har, trots det stora försprånget lett till en viss spänning i det kristdemokratiska lägret.

Stödet för partiet ser nämligen på slutmetrarna ut att ha minskat en aning.

Det handlar ändå inte om en minskning som skulle hota valsegern. CDU ligger fortfarande på omkring 36 procent, medan socialdemokraterna på andra plats förutspås få omkring 22 procent av rösterna.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel talade i den tyska staden Reutlingen den 9 september 2017.
Bildtext Merkels kristdemokrater väntas segra i valet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det handlar i stället mer om hur många möjliga kristdemokratiska väljare, sist och slutligen röstar på högerpopulistiska Alternative für Deutschland i stället.

AfD trea?

AfD är med största sannolikhet på väg att ta en plats i den tyska förbundsdagen, möjligen till och med som landets tredje största parti.

I de senaste mätningarna har AfD ett stöd på mellan tio och tolv procent.

Resultaten i tidigare delstatsval har ändå visat att partiet ofta klarar sig bättre i själva valen än i mätningarna.

Redan inför valet har det förts många diskussioner kring hur det allt mer högerradikala partiet kommer att påverka arbetet i den tyska förbundsdagen.

En allmän bedömning är att partiet sannolikt kommer att försvagas av interna stridigheter, något som har präglat partiet allt sedan grundandet år 2013.

Den mest spännande kampen i valet går om plats tre och här kämpar AfD, åtminstone i opinionsmätningarna jämsides med vänsterpartiet Die Linke och liberalerna.

De första, ofta tillförlitliga prognoserna för valresultatet presenteras då vallokalerna stänger klockan 19 finsk tid.

Förbundsdagsvalet

 • I det tyska förbundsdagsvalet är omkring 61,5 miljoner mänskor röstberättigade.
 • Varje väljare har två röster till sitt förfogande. Den första rösten går till någon av de så kallade direktkandidaterna i den egna valkretsen. Den andra går till något av de partier som är uppställda i den egna delstaten.
 • Väljaren kan alltså, om hen tycker rösta på en direktkandidat från ett parti och ge sin partiröst åt ett annat parti.
 • Det tyska valsystemet kan ge upphov till så kallade överhängsmandat, där ett parti får in fler direktkandidater i förbundsdagen än vad partiets stöd skulle berättiga till.
 • Sedan valet 2013 kompenseras de övriga partierna i förbundsdagen med tilläggsmandat så att den procentuella fördelningen i parlamentet motsvarar valresultatet.
 • Det här betyder att den tyska förbundsdagen har blivit större. Då förbundsdagen ska bestå av minst 598 ledamöter, räknar man i det här valet med omkring 700.
 • Under den gångna mandatperioden satt endast fyra partier i förbundsdagen.
 • Den här gången räknar man med att sex partier klarar av röstspärren på fem procent. Sammanlagt ställer över 40 partier upp i valet.
 • I förbundsdagen fortsätter med all sannolikhet kristdemokraterna CDU/CSU, socialdemokraterna SPD, de gröna och vänsterpartiet die Linke.
 • Liberalerna (FDP) väntas återta sin plats efter fyra års frånvaro och högerpopulistiska AfD väntas för första gången ta plats i parlamentet.
 • De första resultatprognoserna presenteras klockan 19 finsk tid.

Diskussion om artikeln