Feministiska partiet laddar inför riksdagsvalet 2019: ”Vi kan bli stora”
Katju Aro, omvald ordförande för Feministiska partiet, har en klar vision för de kommande åren: Partiet ska bli större och starkare. Men med bara cirka 700 medlemmar är vägen till seger i riksdagsvalet 2019 lång.
Det är ännu 1,5 år till nästa riksdagsval men nya Feministiska partiet börjar redan nu förbereda sig.
- Så klart deltar vi i landskapsvalet och gör så gott vi kan men vi har siktet inställt på riksdagsvalet, säger Katju Aro till Yle Nyheter.
Aro har precis stigit av scenen efter att ha blivit omvald som ordförande för Feministiska partiet, på partiets första partikongress.
Någon presidentkandidat har partiet inte och de kommer inte heller att stöda någon enskild kandidat.
I stället utmanar partiet presidentkandidaterna att ta avstånd från rasism och förespråka mänskliga rättigheter.
Finlands yngsta parti
Det har gått undan för Feministiska partiet det senaste året.
I juni 2016 grundades föreningen, i januari 2017 skrevs den in i partiregistret, i april 2017 fick partiet 1,5 procent av rösterna i Helsingfors vilket gav Aro en plats i stadsfullmäktige och nu i september hålls den första kongressen.
- I år har vi fått partiet registrerat, deltagit i ett val och kammat hem vår första valseger. Det har hittills tagit all vår tid men nu har vi möjligheten att få flera medlemmar och kandidater med tanke på kommande val.
Och flera aktiva medlemmar kommer att behövas om Feministiska partiet ska börja vinna riksdagsval.
Partiet har i dag bara kring 700 medlemmar och hoppas på 1000 vid årsskiftet.
Dessutom kan det bli svårt att skilja sig från andra politiskt närliggande partier, till exempel De Gröna och Vänsterförbundet.
Man kan fråga sig varför det behövs ett feministiskt parti över huvudtaget?
- Det finns inget annat parti som i grund och botten kommer från idén om jämlikhet. Där människan alltid står i centrum oberoende av färg, sexuell läggning eller om den är rik eller fattig, säger Oskar Yrjölä.
Yrjölä gick med i Feministiska partiet förra hösten och ställde upp i kommunalvalet i våras. Han tänker fortsätta som aktiv inom partiet.
Translag och sex timmars arbetsdag
Eftersom partiet bara existerat i ett drygt år är en stor del av de konkreta politiska förslagen ännu i startgroparna.
Veckoslutets partikongress var i princip det första tillfället att börja bestämma vad Feministiska partiet egentligen ska jobba för.
Bland annat beslöt man att skapa en arbetsgrupp för social- och hälsovårdsreformen men också mera konkreta nya idéer, som att förkorta arbetsdagen till 6 timmar, klubbades igenom.
- Arbetsmängden i samhället håller i vilket fall som helst på att bli mindre, bland annat på grund av automatisering och smart teknologi. I framtiden kommer det vara viktigt att kunna kombinera jobb och det övriga livet på ett så smidigt sätt som möjligt. Det här är ett steg i den riktningen, säger Aro.
Övriga frågor som togs upp under de politiska debatterna var krav på en humanare flyktingpolitik, mera jämställdhet i arbetslivet och en ändring av Finlands kritiseradetranslag.
- Den viktigaste frågan just nu är lika rättigheter för alla, oberoende kön eller sexuell läggning. Det är hög tid att få igenom translagen, säger Yrjölä.
Han tror att en orsak varför translagen gått så långsamt framåt är okunskap.
- För det första vet alla inte vad det handlar om och det finns ett motstånd mot det okända. Sedan handlar det också om en maktkamp mellan de etablerade partierna.
Del av en internationell rörelse
Feministiska partiet har inte uppstått i vakuum. Modellen är hämtad från Sverige och systerpartiet Feministiskt initiativ (FI), som redan har 10 år på nacken.
På andra sidan Bottniska viken har FI länge jobbat för sex timmars arbetsdag, och till och med partiernas grafiska profiler är så gott som identiska.
Yrjölä ser den internationella rörelsen som ett gott tecken.
- Potential finns och det ser vi också utomlands i flera länder än Sverige. Jag känner att vi är en del av samma rörelse och att det finns utrymme för oss att växa och ta platser i riksdagen.
Hur många platser?
- Det är svårt att säga. Men vi skulle kunna bli ett stort parti. 40? Om några riksdagsval kanske.