Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stormakternas race till Syriens oljekällor

Från 2017
Uppdaterad 24.09.2017 18:22.
Hårda strider pågår i den syriska staden Deir ez-Zor som belägrats av IS sedan år 2014.
Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO George Ourfalian

Det syriska inbördeskriget står inför en vändpunkt när terrorgruppen IS har förlorat sitt sista fäste i oljeprovinsen Deir ez-Zor. Assadstyret proklamerar sig som segrare. Men Ryssland och den USA-ledda alliansen står nu mot varandra när de har besegrat sin gemensamma terrorfiende.

Området i nordöstra Syrien innehåller två tredjedelar av landets oljetillgångar och är rikt också på gasfyndigheter. Oljan har varit IS-terroristernas främsta inkomstkälla.

Men IS har saknat de tekniska resurserna att upprätthålla standarden vid oljefälten. När oljepriset har sjunkit har det bidragit till förfallet inom IS.

Den syriska regeringen har med stöd av ryska bombplan tagit över kontrollen av Aleppo, Palmyra och Raqqa och nu även oljeprovinsen Deir ez-Zor i nordost.

Samtidigt avancerar den USA-ledda alliansen med stöd av de kurdiskledda SDF, de Syriska demokratiska styrkorna, mot Deir ez-Zor från norr och från den östra sidan om floden Eufrat.

Pentagon uppger att ryska bombplan har beskjutit och sårat sex av de USA-allierade SDF-krigarna öster om Eufrat.

Den geopolitiska betydelsen

Den ryska militären kallar segern över Deir ez-Zor för den syriska arméns viktigaste seger under det sex år långa inbördeskriget.

Ryssland har i princip sökt en politisk lösning för Syrien men tvekar att satsa mera om inte Assads regering visar något intresse för en diplomatisk lösning.

USA har främst velat stoppa IS och har också velat förhindra att det iranska stödet till Bashar al-Assad ger Iran en korridor genom Bagdad ner till Damaskus och Medelhavet.

Racet till oljeprovinsen Deir ez-Zor och dess huvudstad med samma namn kan få geopolitiska konsekvenser för hela området.

En karta över Syrien, med städerna Damaskus och Deir ez-Zor markerade.
Bild: Yle

Vilka är Rysslands och USA:s avsikter i Syrien?

- USA har långsamt dragit sig ut ur Syrien och har redan saknat en fungerande politik. När IS är borta ur Syrien frågar man sig om USA har en Syrienpolitik eller om den bara är reaktiv, säger Mikko Patokallio.

Han har i sex år forskat i Mellanöstern och även vistats där. De senaste fem åren har han verkat som analytiker vid CMI, Crisis Management Initiative, som leds av fredspristagaren Martti Ahtisaari.

- Ryssland har uppnått målet att stabilisera Assadregimen och har profilerat sig internationellt som en oundviklig part i Syrien.

- Men samtidigt saknar Ryssland ändå en plan för att ta sig ut ur Syrien. Konflikten kommer att fortsätta ännu i flera år framöver.

"Syrien är kannibaliserat"

Mellanösternforskaren Patokallio ser också följderna av det hänsynslösa och utdragna inbördeskriget.

- Assadregimen har urholkat staten och kannibaliserat nationalstaten för att behålla sitt grepp om makten.

- I dagens Syrien har staten bara ett grepp om vissa delar av landet men landet är grovt splittrat av sinsemellan oavhängiga områden.

- För de flesta i landet fungerar den syriska staten som en förtrycksmekanism som finansiellt kontrollerar människor. Regimen har inte heller någon politisk kompromiss som en lösning på krisen, säger Mikko Patokallio.

Diskussion om artikeln