Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump gav order om nytt inreseförbud – åtta länder berörs

Från 2017
Uppdaterad 25.09.2017 06:45.
Donald Trump visar ett dekret han undertecknat om att USA drar sig ur TPP.
Bildtext Trump har i hög grad använt sig av exekutiva order för att driva sin politik då det har varit svårt att få republikanerna i kongressen att enas om de frågor han driver. Båda inreseförbuden har införts på Trumps order.
Bild: EPA/Ron Sachs / POOL

Donald Trump har utlyst ett nytt inreseförbud, den här gången på obestämd tid. Nordkorea, Tchad och Venezuela har lagts till på listan över berörda länder medan Sudan inte längre finns med.

USA:s president Donald Trump har utfärdat en order om ett nytt inreseförbud, den här gången mot åtta länder.

Det kontroversiella inreseförbudet Trump utfärdade mot sex länder med huvudsakligen muslimsk befolkning var tidsbundet och löpte ut natten till måndag finsk tid.

- Att göra USA säkert är min första prioritet. Vi kommer inte att släppa in dem vi inte kan kontrollera, skrev Trump på Twitter.

Den officiella förklaringen för det nya inreseförbudet är att de länder som berörs inte delar tillräckligt med information om sina medborgare för att USA ska kunna kontrollera deras bakgrund.

Nya länder på listan

Förutom Iran, Jemen, Libyen, Somalia och Syrien, som också berördes av det förra förbudet, har Nordkorea, Tchad och Venezuela lagts till på listan.

Sudan föll däremot bort från listan. Vita huset har inte meddelat varför Sudan inte längre är föremål för inreseförbud.

Demonstration mot inreseförbudet. En kvinna håller en skylt och en annan kvinna klädd i hijab syns i förgrunden.
Bildtext Det ursprungliga inreseförbudet utlöste stora demonstrationer. Flera delstater stämde staten för att få det kullkastat.

Vita huset säger däremot att Irak egentligen borde vara med på listan, då landet inte delar tillräckligt med information med amerikanska myndigheter.

Enligt en talesperson har ändå de nära relationerna mellan Irak och USA, och landets kamp mot IS vägts emot bristerna i informationsgången.

I kraft tillsvidare

Till skillnad från det förra inreseförbudet är Trumps nya order i kraft i obestämd tid.

De gamla begränsningarna gällde efter ett beslut från USA:s högsta domstol inte personer som hade en riktig relation till USA, alltså nära släktband, studieplats eller arbetsförhållande.

De här begränsningarna är tuffa och skräddarsydda. De sänder ett kraftfullt budskap till utländska regeringar att de måste samarbeta med oss för att förbättra säkerheten.

― Elaine Duke

Den nya orderna verkar ändå dra tillbaka det beslutet, med undantag för visum som är i kraft eller har ansökts före den 18 oktober.

Ministern för inrikes säkerhet Elaine Duke antydde att åtminstone en del av länderna kan få sin status förändrad.

- De här begränsningarna är tuffa och skräddarsydda. De sänder ett kraftfullt budskap till utländska regeringar att de måste samarbeta med oss för att förbättra säkerheten, säger Duke.

Olika begränsningar

Begränsningarna är inte lika strikta för alla länder på listan.

Nordkorea delar ingen information med USA och förbudet gäller därför alla resenärer från landet.

Polis med kravallsköldar och vattenkanoner står mittemot tusentals demonstranter som söker skydd bakom fanersköldar på en motorväg i Caracas.
Bildtext Polisvåldet mot demonstranter i Venezuela är en av orsakerna till att landet nu berörs av inreseförbudet, även om det för Venezuelas del är begränsat till regerings- och myndighetspersoner.
Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

För Tchads del gäller begränsningarna affärs- och turismvisum, eftersom landet inte delar information som kan användas för terrorbekämpning, enligt Vita huset.

För Venezuelas del gäller förbudet bara medlemmar i landets regering och högt uppsatta myndighetspersoner och deras familjer.

USA införde nyligen nya sanktioner mot flera högt uppsatta venezuelaner över våldet mot oppositionsdemonstranter och införandet av en ny grundlagsförsamling, som omvärlden har fördömt som en kupp mot grundlagsordningen i landet.

Laglighet avgörs inom kort

USA:s högsta domstol ska i oktober börja behandla om presidenten enligt landets grundlag har makt att införa inreseförbud på det sätt Trump har gjort.

Flera lägre rättsinstanser hade redan förkastat förbudet.

Högsta domstolen lät i juli förbudet vara kvar tills det kunde behandlas, men begränsade det till människor som inte bevisligen har en verklig relation till USA.

En av orsakerna till motståndet mot inreseförbudet var att det ansågs vara riktat mot muslimer.

Det är oklart hur det nya förbudet kan påverka högsta domstolens övervägande.

Diskussion om artikeln