Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Långa behandlingstider vid Vasa förvaltningsdomstol – kommundirektör har väntat på besked i närmare två år

Från 2017
Uppdaterad 25.09.2017 08:20.
Malin Brännkärr
Bild: Nathalie Lindvall

Behandlingstiderna vid Vasa förvaltningsdomstol är långa. Resursbrist och pensioneringar av erfarna tjänstemän anges som orsak.

Behandlingstiden av samtliga ärenden var i genomsnitt 11 månader och två veckor under år 2016. De längsta behandlingstiderna har vatten- och miljöärenden.

Vasa förvaltningsdomstol behöver fler tjänster

Det finns sex regionala förvaltningsdomstolar på fastlandet, landskapet Åland har sin egen förvaltningsdomstol. Antalet anställda är totalt cirka 440 och Vasa förvaltningsdomstol har 75 anställda.

Vasa förvaltningsdomstol har tidigare haft 80 anställda men på grund av sparåtgärder har antalet minskat. Men förhandlingar pågår med justitieministeriet om att få de fem tjänsterna tillbaks.

Specialiserade förvaltningsdomstolar

Förvaltningsdomstolarna har en viss specialisering.

Vasa förvaltningsdomstol har till exempel hand om alla vatten- och miljöärenden i landet. Helsingfors förvaltningsdomstol har mervärdesskattefrågor och asylärenden.

- Får vi fler tjänster kan vi också sköta om andra ärenden än miljöärenden snabbare, säger chefen för Vasa förvaltningsdomstol, överdomare Jaakko Kellosalo.

Miljö- och vattenärenden slukar enligt Kellosalo cirka 60 procent av resurserna vid Vasa förvaltningsdomstol.

Lång väntan

T.f. kommundirektör Malin Brännkärr i Kronoby har väntat i snart två år

Vasa tingsrätt.
Bildtext Behandlingstiderna är långa vid förvaltningsdomstolen.
Bild: YLE

Situationen för t.f. kommundirektör Malin Brännkärr i Kronoby är ett exempel på de långa väntetiderna på ett beslut från förvaltningsdomstolen.

Brännkärr valdes till kommundirektör i december 2015 men på grund av ett besvär från en motkandidat i valet har tjänsten inte kunnat besättas som ordinarie i väntan på besked från förvaltningsdomstolen.

- Våra behandlingstider är acceptabla i beaktande av våra resurser men i det här fallet är fördröjningen för stor och jag måste kontrollera vad det är fråga om egentligen, säger överdomare Jaakko Kellosalo.

Kronoby kommun har gjort flera förfrågningar

Från Kronobys sida har man vid flera tillfällen kontaktat förvaltningsdomstolen i ärendet för att kolla när ärendet kan vara avgjort och i ett skede hette det att beslut ges i början av 2017.

Våren 2017 gavs beskedet att ingenting kommer att ske före semestrarna.

Handläggaren i ärendet säger i en kommentar till Yle Österbotten att ärendet är under behandling och besked ges senare i höst. Också hen hänvisar till resursbristen.

- Det är besvärligt med långa behandlingstider, det visar att domstolsväsendet inte har tillräckligt med resurser, säger t.f. kommundirektör Malin Brännkärr i Kronoby.

Tjänstledigheter går ut innan behandlingstiden är över

I fallet med Malin Brännkärr har hennes tjänstledighet från det förra jobbet gått ut för länge sedan.

Det betyder för hennes del och för andra personer i samma situation att man inte har nåt arbete att gå tillbaka till ifall beslutet av någon anledning rivs upp och ändras på grund av besvär som godkänns i förvaltningsdomstolen.

- Naturligtvis vore det skönt om beslutet från förvaltningsdomstolen skulle komma så att man kan gå vidare efter det här, säger Malin Brännkärr.

Diskussion om artikeln