Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stjärnkocken från Borgå siktar på världsmästerskap i gastronomi

Från 2017
Benjamin Frostell
Bildtext Benjamin Frostell från Borgå har siktet inställt på kockarnas världsmästerskap.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Benjamin Frostell från Borgå är en av tre kockar som tävlar om att representera Finland i kockarnas världsmästerskap Bocuse d’Or i Frankrike. Som bäst förbereder han sig intensivt inför kvalet i november.

Den av kockarna som väljs för att representera Finland i Bocuse d’Or får först åka till europeiska mästerskapen.

Om den kocken är Benjamin Frostell från Borgå har han siktet inställt på Lyon där finalen hålls.

– I alla tävlingar jag har deltagit i har jag alltid varit den som är svagast på papper. Men jag har ändå klarat mig underligt bra. Det passar mig att tävla, säger Frostell.

Matportion med bl.a. fisk och sparris.
Bildtext Illustrerande arkivbild.
Bild: Jaani Lampinen / YLE

Bocuse d’Or är en större värld av matlagning än han är van vid. De kockar han kommer att tävla mot är mer erfarna inom det sättet att göra mat på som tävlingen innebär.

– Men jag tycker det är en jävligt fin utmaning för en enskild kock att vara med i en sådan här grej och lära sig nya saker.

Bra utbud i Borgå - men för lite kunder

Den som någon gång har ätit på restaurang i Borgå har med stor sannolikhet ätit en av Benjamin Frostells portioner.

Bland annat var han köksmästare på SicaPelle då restaurangen öppnade och var med om att planera konceptet.

Frostell säger att restaurangutbudet i Borgå är bra men konstaterar att kunderna inte har blivit fler i samma utsträckning som restaurangerna.

Enligt honom är restaurangerna kanske aningen för stora vilket gör det svårt att fylla dem med kunder.

– Personligen tycker jag också att koncepten på restaurangerna inte är tillräckligt uttänkta. Jag skulle säga att det finns tre, fyra restauranger som har ett väluttänkt koncept och lockar besökare från andra orter.

Lättare för mindre restauranger

Att öppna en restaurang för enbart Borgåbor i Borgå är något som Frostell har märkt att inte lönar sig. De måste kunna marknadsföra sig också utanför staden.

Vilka restauranger har ett lyckat koncept?

– Jag skulle säga att Borgås kanske bästa restaurang är Sicapelle. Jag har lite egen ko i diket, men det är så många år sedan jag jobbade där att jag inte har något med den att göra längre, säger Benjamin Frostell.

Han säger att Sicapelle har en lättare sits än många andra restauranger i Borgå eftersom den är så liten.

– De kan satsa mer på produkten och kan hålla personalen lite mindre så att alla kan sin sak. Man hör inte och ser inte mycket av Sicapelle men de är på toppnivå i allt vad de gör.

Benjamin Frostell
Bildtext Benjamin Frostell.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Benjamin Frostell lyfter också upp Meat District och Café Postres som hör till samma kedja.

Han säger att de har lyckats skapa rätt varumärke, lokalerna ser ut som de ska nuförtiden och servicn är som den ska vara.

Däremot tycker han att Meat Districts namn inte är särskilt lyckat.

– Att konceptet baserar sig helt på kött är lite tråkigt för en som själv försöker minska på köttkonsumtionen. Meat District i Gamla Borgå låter inte särskilt bra. Det är ett namn man är van vid från London eller New York som har en verklig koppling till slakteriverksamhet.

Nytt jobb i Helsingfors

Benjamin Frostell har precis bytt jobb. Han lämnar Borgå för Helsingfors, där han ska börja jobba för bolaget bakom den kända restaurangen Juuri.

– Jag är hela tiden öppen för nya projekt och blir erbjuden sådana hela tiden. Nu får jag äntligen jobba på ett företag som har samma ideologi som mig själv och satsar på ekologiskt. Hoppas att jag skulle hållas still lite längre.

Utöver det nya jobbet har han också ett kval i november att förbereda sig på.

Tävlingsschemat och listan på råvaror kom i augusti. Nu gäller det för Frostell att bygga upp ett team och börja förbereda de portioner han ska tillreder under kvalet.

Östnyland på 20 minuter: 25.9.2017 Stjärnkock tycker att restaurangerna i Borgå borde marknadsföra sig tydligare

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln