Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Amerikanskt riskkapitalbolag slukar nordiska betalkoncernen Nets

Från 2017
Uppdaterad 25.09.2017 15:22.
Kreditkort på tangentbord.
Bild: Stefan Kunert

Den nordiska betalkoncernen Nets, där det tidigare finländska kreditlaget Luottokunta ingår, får nya ägare. Det handlar om en miljardaffär där amerikanska riskkapitalbolag spelar huvudrollen. Också finanskoncernen Sampo är med på ett hörn.

En fond med det amerikanska riskkapitalbolaget Hellman & Friedman som största ägare bjuder 33,1 miljarder danska kronor, motsvarande 4,4 miljarder euro, för den nordiska betalkoncernen Nets.

Hellman & Friedman bjuder 165 danska kronor per aktie. Nets stängningskurs låg på 152 kronor på börsen i Köpenhamn i fredags.

- Vi ser det som ett attraktivt bud för Nets nuvarande ägare, säger bolagets styrelseordförande Inge Hansen i ett pressmeddelande. 46 procent av bolagets aktieägare uppges ha accepterat anbudet.

Fonden har ett flertal mindre delägare, varav de flesta är riskkapitalbolag. Också finanskoncernen Sampo investerar 230 miljoner euro i Nets i samband med affären.

Betalmarknaden i snabb förändring

Affären beräknas bli en av de största i sitt slag i Europa under de senaste åren, och är den senaste i en våg av fusioner och omstruktureringar inom den globala betaltrafiken. Betalmarknaden är i snabb förändring då allt fler konsumenter övergår till kort- och mobilbetalningar.

Nets-gruppen fick sin nuvarande form åren 2012-2013 då Kreditlaget och flera liknande nordiska bolag slogs samman till ett storbolag med huvudkontor i Köpenhamn. Nets har bland annat övertagit Payzone och Nordeas Kortaccept i Sverige, samt Dankort i Danmark.

Kreditlaget var ursprungligen ett andelslag som ägdes av Kesko, S-gruppen och banker med verksamhet i Finland. Kreditlaget hade hand om VISA, Mastercard och Business Eurocard samt tidigare också lunchsedelverksamhet i Finland.

Diskussion om artikeln