Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Invånare missnöjda med Telias mobilnät i Houtskär

Från 2017
Uppdaterad 25.09.2017 18:54.
Smarttelefon
Bildtext Invånare i Houtskär har haft stora problem med mobilnätet den senaste tiden.
Bild: Creative Commons / Niek Verlaan

Invånare i Houtskär har sedan sommaren haft stora problem med Telias mobilnät.

Problemen har blivit värre och nu fungerar varken nät, samtal eller sms helt felfritt.

- Det har alltid varit problem med nätuppkopplingarna sommartid och vi trodde att det var samma problem ifjol, säger Helge Mattsson i Houtskär. Men nu har problemen inte upphört och de har nästan blivit värre nu i september.

Näthastigheten bara en bråkdel av det utlovade

Mattssons nätuppkoppling är bara en bråkdel av det utlovade och hastigheterna räcker inte ens till för att använda nätbanken eller göra enkla saker på nätet.

En mast.
Bildtext Enligt Telia borde det inte vara något problem med masterna i Houtskär.
Bild: Yle/Peter Petrelius

- Bredbandet ligger runt fem megabyte för nedladdningen och uppladdningen ligger på en megabyte, säger Mattsson. Normalt brukar hastigheterna ligga på mellan 25 och 35 mb/s och nu kan vi dessutom inte heller alltid ringa eller skicka sms.

Vad har då mobiloperatören, i det här fallet Telia sagt om problemen?

- De har sagt att det inte finns något problem och vill ha felmeddelanden då nätet inte fungerar, säger Matsson. Men vad ska vi säga? Nätet fungerar ju hela tiden dåligt och dagligen är det problem. Antingen är det problem eller så fungerar det inte alls.

Problemen verkar vara kopplade till mobilmasten i Träsk

Enligt Mattsson har de som använder mobilmasten i Träsk, i centrum av Houtskär, mest problem med sitt mobilnät.

- Det betyder att nästan en fjärdedel av invånarna i Houtskär berörs av problemen och kan alltså inte alltid ringa eller kontakta någon då mobiltelefonen inte fungerar felfritt, säger Mattsson. Mest problem är det kring mobilmasten i Träsk och västerut från den.

Osäkert då man kanske inte kan kalla på hjälp

Situationen börjar bli ohållbar och redan nu har uppstått lägen där invånare i Houtskär inte har kunnat kalla på hjälp då mobilen inte fungerar.

- Senast under veckoslutet var jag oroad då jag var ute med båten, säger Mattsson. Ifall det skulle ha skett en olycka skulle jag inte ens ha kunnat kontakta min granne och be om hjälp då mobilen inte fungerar.

På sociala medier vittnar många om samma upplevelser som Mattsson och anser också att Telia inte har förstått sig på allvaret i situationen

Inga problem i Houtskär anser Telia

Vid Telia har man ingen förståelse för kritiken och på deras webbsidor finns ingen information om några problem med mobilnätet i Houtskär.

- Jag har idag varit i kontakt med vår tekniska service och frågat om det varit eller är problem med basstationerna i Houtskär, säger Mira Linnamaa vid Telias kommunikationsavdelning. Men allt lyser grönt vilket betyder att det inte är några som helst problem.

Vad kan då problemen som invånarna i Houtskär upplever bero på?

- Det är mycket svårt att säga utan tilläggsinformation och vi skulle hoppas att så många som möjligt tar kontakt med oss, säger Linnamaa. I nuläget har endast en felanmälan gjorts men om fler har problem ber vi dem att ta kontakt.

Linnamaa beklagar att Houtskärborna upplevt problem men utan att någon tar kontakt med Telia är det svårt att utreda och lösa problemen.

Rubriken har ändrats och artikeln har uppdaterats med Telias kommentarer klockan 18.52.

Diskussion om artikeln