Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inför OS: Sex spelare kan packa kappsäcken – höstens sensationer Anttila och Tolvanen nära biljett

Från 2017
Uppdaterad 25.09.2017 20:56.
Oskar Osala, Joonas Kemppainen, Teemu Hartikainen, Sami Lepistö, Mikko Koskinen och Juuso Hietanen.
Bildtext Uppe från vänster: Oskar Osala, Joonas Kemppainen och Teemu Hartikainen. Nere från vänster: Sami Lepistö, Mikko Koskinen och Juuso Hietanen.
Bild: All Over Press (Maxim Shmakov, Yury Kuzmin, Yaroslav Neelov / KHL-marketing, Matti Raivio)

Finlands herrlandslag i ishockey utnämns av chefstränaren Lauri Marjamäki om ungefär tre månader. Yle Sportens genomgång uppskattar de OS-aktuella spelarnas rådande chanser att bli uttagna.

I NHL-spelarnas frånvaro är det de bästa spelarna i Europa som åker till Sydkorea i februari. Tipset är att de flesta spelarna kommer från KHL och att spelare som är bekanta för Marjamäki och har mästerskapsrutin ligger bra till.

Lauri Marjamäki på isen.
Bildtext Lauri Marjamäki under VM-turneringen 2017.
Bild: Emil Hansson/All Over Press

Tre målvakter, åtta backar och 14 anfallare kommer att ingå i truppen.

Före OS-laget tas ut spelas två landslagsturneringar: i Finland om en och en halv månad (9-12 november) och i Ryssland före jul (14-17 december). De som utmärker sig i dessa turneringar är mycket nära en OS-plats.

Denna artikelserie kompletteras efter landslagsturneringarna med uppdateringar om hur de potentiella spelarnas OS-chanser utvecklats.

Hockeyarenan Gangneung Hockey Center.
Bildtext OS-arenan i Sydkorea.
Bild: YONHAP / EPA / All Over Press

Yle Sporten tror att sex spelare redan nu är så gott som klara för OS: målvakten Mikko Koskinen (SKA Sankt Petersburg), backarna Juuso Hietanen (Dynamo Moskva) och Sami Lepistö (Jokerit) samt anfallsspelarna Teemu Hartikainen (Salavat Julajev Ufa), Joonas Kemppainen (Salavat Julajev Ufa) och Oskar Osala (Metallurg Magnitogorsk). Endast skador sätter stopp för deras OS-medverkan.

Yle Sportens prognostiserade OS-lag den 25 september:

VänsterytterCenterHögerytter
Eeli TolvanenJoonas KemppainenTeemu Hartikainen
Veli-Matti SavinainenPetri KontiolaJuhamatti Aaltonen
Oskar OsalaJarno KoskirantaMika Pyörälä
Antti PihlströmJani LajunenMarko Anttila
Janne PesonenJarkko Immonen
VänsterbackHögerback
Sami LepistöJuuso Hietanen
Mikko LehtonenVille Lajunen
Miika KoivistoAtte Ohtamaa
Olli JuoleviLasse Kukkonen
Målvakt
Mikko Koskinen
Joni Ortio
Juha Metsola

Koskinen given etta

Att Mikko Koskinen är Finlands förstamålvakt råder det ingen tvekan om. Koskinen var stor VM-hjälte i silverlaget 2016 och strax därefter tog Marjamäki ut honom till World Cup-turneringen. Han gör sin fjärde säsong i Europas bästa klubblag SKA Sankt Petersburg.

Vilka två andra målvakter som Marjamäki väljer att satsa på är det svårare att sia om. Av målvakterna i Europa var det förutom Koskinen bara Juha Metsola (Amur Chabarovsk) och Joni Ortio (Skellefteå) som spelade EHT-hockey förra säsongen.

MÅLVAKTERSpelar OS
Mikko Koskinen95 %
Joni Ortio75 %
Juha Metsola70 %
Karri Rämö30 %
Atte Engren10 %
Eero Kilpeläinen10 %

Jokerits skadebenägna Karri Rämö var förstamålvakt i NHL säsongen 2015–2016 och har en hög högstanivå. Han har dock skadats igen och är först tillbaka i mitten av oktober.

Även Atte Engren (HIFK) och Eero Kilpeläinen (Örebro) kan snusa på en biljett, även om tipset är att det är Metsola, Ortio och Rämö som gör upp om två av platserna.

Många VM-backar är OS-aktuella

Sami Lepistö och Juuso Hietanen har bildat backpar i många landslagsturneringar och är lagets två bästa backar.

Förutom Hietanen ligger även vårens VM-backar Lasse Kukkonen, Ville Lajunen, Mikko Lehtonen och Atte Ohtamaa ytterst nära en plats i OS-laget.

BACKARSPELAR OS
Sami Lepistö95 %
Juuso Hietanen95 %
Ville Lajunen90 %
Mikko Lehtonen80 %
Atte Ohtamaa80 %
Lasse Kukkonen70 %
Miika Koivisto60 %
Olli Juolevi35 %
Jyrki Jokipakka30 %
Niko Mikkola30 %
Topi Jaakola25 %
Tommi Kivistö15 %

VM-kaptenen Kukkonen har sett sina bästa hockeydagar men tas ut på grund av sina prisade ledaregenskaper. Med åtta backar i truppen, och sex eller sju omklädda, är den sista backplatsen som stöpt för 36-åringen med tre OS- och tio VM-turneringar på meritlistan.

Lasse Kukkonen, VM 2017.
Bildtext Lasse Kukkonen var lagkapten i VM.
Bild: Anu Laitila / All Over Press

Inför säsongen lyfte Marjamäki fram tre ligabackar som har förutsättningar att ta en OS-plats: Lehtonen (Tappara), Miika Koivisto (Kärpät) och Niko Mikkola (Tappara).

Lehtonens VM-rutin räcker förmodligen till en OS-plats. Koivisto har imponerat stort i säsongsinledningen och ytterligare stärkt sina OS-aktier. Mikkola har lämnat St. Louis Blues NHL-läger men väntar fortfarande på säsongens ligadebut.

Olli Juolevi förväntas dra ett stort lass.
Bildtext Olli Juolevi kan vara ett namn för OS-truppen.
Bild: All Over Press

Två otippade namn är NHL-backarna Olli Juolevi och Jyrki Jokipakka. Vancouver-backen Juolevi tros inte ta en plats i NHL och kan då spela i Europa. World Cup-backen Jokipakka provspelar med Washington, men har inte imponerat. Om och när Jokipakka inte får något NHL-kontrakt lär han återvända till Europa.

Även de rutinerade landslagsbackarna Topi Jaakola (HV 71) och Tommi Kivistö (Jokerit) har förutsättningar att kämpa om platser i laget.

Kemppainen–Hartikainen givet radarpar

I KHL-klubben Salavat Julajev Ufa som tränas av Erkka Westerlund har förstakedjan Linus Omark–Joonas Kemppainen–Teemu Hartikainen inlett säsongen starkt. Tipset är att de två sistnämnda utgör en del av en offensiv blåvit OS-kedja.

ANFALLARESPELAR OS
Teemu Hartikainen95 %
Joonas Kemppainen95 %
Oskar Osala95 %
Veli-Matti Savinainen90 %
Jarno Koskiranta80 %
Marko Anttila75 %
Mika Pyörälä75 %
Eeli Tolvanen75 %
Jarkko Immonen70 %
Antti Pihlström70 %
Petri Kontiola60 %
Jani Lajunen50 %
Juhamatti Aaltonen50 %
Mika Niemi35 %
Lauri Korpikoski35 %
Janne Pesonen35 %
Antti Erkinjuntti30 %
Harri Pesonen25 %
Tomi Sallinen20 %

Veli-Matti Savinainen i Jugra Chanty-Mansijsk har bara gjort 1+1=1 poäng på 13 matcher men var en av Finlands bästa VM-spelare. Det tros räcka till en OS-biljett.

Oskar Osala som har spelat andracenter i Metallurg Magnitogorsk saknar offensiv spetskompetens, men är ändå rätt så bra på det mesta och given i OS-laget – inte minst på grund av sina ledaregenskaper.

Jokerit-spelare har inlett starkt

Inför säsongen tvivlade många på 18-årige Eeli Tolvanens chanser att platsa i KHL-Jokerit. Efter elva spelade matcher gör de inte längre det: 7+5=10 poäng räcker till en förstaplats i Jokerits skytte- och poängliga.

Eeli Tolvanen i Jokerit
Bildtext Eeli Tolvanen är en ny finsk juniorstjärna.
Bild: Ilya Smirnov

Tolvanen har ett oerhört farligt skott som han gärna använder. Därför är han användbar i powerplay. Patrik Laines och Sebastian Ahos landslagssuccé i juniorålder i kombination med Finlands brist på offensiv spetskompetens bidrar till att Marjamäki vågar ta en liten risk och ger juniorstjärnan en OS-biljett.

Från Jokerit tros även två andra spelare, Antti Pihlström och Marko Anttila, ta plats i PyeongChang-planet. Tillsammans med Mika Niemi har de i Jokerits fjärdekedja imponerat såväl defensivt som offensivt.

VM-räven Pihlström och kedjans starkaste länk Anttila ligger bäst till, men tror Marjamäki på att spelarna höjer varandra har även förra säsongens Jokerit-flopp Niemi en fot i planet.

Marko Anttila i Jokerits tröja
Bildtext Marko Anttila är ett utropstecken i Jokerit.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Succékedjan aktuell på nytt?

32-årige Petri Kontiola var en VM-stjärna år 2013 och 2014 men har inte imponerat i landslaget efter det. Kontiola har offensiv potential som få andra finländare i Europa men gjorde inte en enda landslagsmatch förra säsongen och frågan är vilken status Kontiola egentligen har i Marjamäkis papper?

Att Juhamatti Aaltonen (Rögle) står högt i kurs råder det ingen större tvekan om efter att han blev VM-uttagen efter en svag vår i HIFK. Aaltonen spelade okej i VM, har offensiv potential och är ett namn som Marjamäki åtminstone kommer att överväga.

Marjamäki kommer under hösten att följa honom med förstoringsglas och Aaltonen kommer oavsett att få visa upp sig i åtminstone en landslagsturnering.

Juhamatti Aaltonen, VM 2017.
Bildtext Juhamatti Aaltonen spelade VM i våras.
Bild: Eibner Europa / All Over Press

Landslagsräven Janne Pesonen har gjort flera bra VM-turneringar men har inte spelat i landslaget sedan våren 2015. I Växjö har han inlett säsongen med 3+2=5 poäng på tre matcher.

2013 utgjorde han Finlands suveräna förstakedja i VM tillsammans med Aaltonen och Kontiola. Har Marjamäki mod att ta ut två eller flera spelare från den konstnärskedjan?

Pyörälä och Immonen aktuella

36-årige Bern-spelaren Mika Pyörälä spelade tre säsonger i Marjamäkis Kärpät och var uttagen till VM i våras. En OS-trupp utan Pyörälä skulle därför vara en överraskning.

Jarkko Immonen (JYP) som är ett år yngre än Pyörälä står igen till landslagets förfogande och är en spelare som Marjamäki har sagt sig hålla ögonen på.

Centern Immonen är liksom Kontiola en av få rightskyttar som i powerplay både kan servera backen och ta direktskott på vänterkanten. Det är därför inte omöjligt att just Immonen och Kontiola sinsemellan gör upp om en centerplats.

Korpikoski utan klubb

Lauri Korpikoski som spelade i World Cup är fortfarande utan NHL-kontrakt och kan återvända till Europa. Trots att Korpikoskis karriär är på kraftig nedgång skulle han kunna vara ett namn för OS-truppen. SHL-spelarna Sean Bergenheim (Frölunda) och Jere Sallinen (Örebro) är två långskott.

Lauri Korpikoski jagar pucken.
Bildtext Lauri Korpikoski avslutade förra säsongen i Columbus.
Bild: Nicholas T. Loverde / All Over Press

I schweiziska NLA har finländarna inlett starkt: Tomi Sallinen (4.  1 + 1 = 2), Harri Pesonen (6.  1 + 3 = 4), Jani Lajunen (6.  1 + 5 = 6), Eero Elo (7.  3 + 4 = 7), Antti Erkinjuntti (7.  3 + 6 = 9) och Toni Rajala (7.  5 + 4 = 9) har alla varit produktiva.

Sallinen och Lajunen är med i kampen om en plats som defensiv center, medan en magisk höstsäsong för Pesonen, Elo, Erkinjuntti eller Rajala skulle kunna räcka till en plats som offensiv ytter.

Denna artikel är den första av tre i en artikelserie. Den andra artikeln med uppdaterade förutsättningar publiceras efter Helsingfors EHT-turnering i mitten av november. Den tredje och sista artikeln publiceras före jul efter att den ryska landslagsturneringen har spelats och före OS-laget tas ut.

Vilka spelare vill du se i OS-laget och vem tycker du att kan få stanna hemma? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

Diskussion om artikeln