Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Brist på is i Lovisa

Från 2017
Isen spolas i Malax ishall.
Bildtext LJK behöver mera hala ytor. En enda ishall är inte tillräcklig för ishockey, rinkbandy och konståkning. (Illustrerande arkivbild)
Bild: Yle/Roger Källman

Nu tas de första stapplande stegen för en ny andra ishall i Lovisa.

Ishockeyklubben Loviisan jääkiekkoklubis (LJK) hallutskott hade projektet på agendan vid sitt möte på måndag och på tisdag presenterar föreningen sina planer för fritidsnämnden.

- Allting är väldigt öppet ännu. Det är egentligen bara en sak som är säker och det är att utgående från den mängd som idag utövar issport av något slag, så klarar vi oss inte med bara en rink i Lovisa, säger föreningens ekonomisekreterare Päivi Uotinen.

Inte bara hockey

LJK spelar i olika serier och har lag allt från juniorer till representationslaget i division III.

Föreningen bedriver också en ishockeyskola för de yngsta och äldre män kan mötas i rinken inom ramen för föreningens gubbhockey. Men det handlar inte enbart om hockey.

- Också rinkbandyn och konståkningen är populära hobbyn i Lovisa. Att samsas i den hall vi har går inte längre. Vi lider brist på is, säger Uotinen.

Lovisa ishall
Bildtext Ishallen i Lovisa finns i Fredsby.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Placeringen problematisk

En av frågorna som är öppen är var man kunde placera en andra hall. Tomten i Fredsby, där den befintliga ishallen finns, är så pass liten att en andra hall inte ryms invid.

En annan och inte minst lika viktig fråga är hur en andra hall kunde finansieras.

- Sponsorer skulle inte vara fyskam, men det är inte så lätt i dessa tider att ordna. En hall i bolagsform med Lovisa stad som en av ägarna är också en möjlighet, men det är långt till att den ekonomiska biten blir aktuell säger Uotinen.

LJK hos fritidsnämnden på tisdag

Nu handlar det främst om att få med ett anslag i Lovisa stads budget för nästa år. Efter det skulle processen ta fart genom en projektplan, vilket inte tidsmässigt kräver så mycket.

- Om det skulle handla om enbart en ishall, så kunde man räkna med ett par år för planeringen. Å andra sidan: Om Lovisa är med på ett hörn, så måste ju staden prioritera bland alla de investeringar som behöver göras, vilket kunde förskjuta projektet till en obestämd framtid, säger Uotinen.

LJK:s ekonomisekreterare Päivi Uotinen poängterar att vägen att vandra i vilket fall som helst är lång. Hon hoppas ändå på ett positivt bemötande hos fritidsnämnden på tisdag

Diskussion om artikeln