Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Republikanernas försök att häva Obamacare ser ut att misslyckas

Från 2017
Uppdaterad 26.09.2017 06:04.
Susan Collin är den tredje republikanska senatorn som har meddelat att hon inte kan rösta för att en ny omstridd sjukvårdslag
Bildtext Susan Collins är den tredje republikanska senatorn som har meddelat att hon inte kan rösta för en ny omstridd sjukvårdslag.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Republikanernas senaste försök att häva president Barack Obamas sjukvårdslag ser ut att gå i stöpet.

Den republikanska senatorn Susan Collins från delstaten Maine, meddelade i natt att hon inte kan rösta för republikanernas lagförslag eftersom miljoner människor skulle förlora sin sjukförsäkring.

Hon anser också att lagförslaget har behandlats på fel sätt i kongressen, utan tillräcklig transparens.

- Det här är fel sätt att ta sig an en så viktig och komplicerad fråga som måste behandlas eftertänksamt och rättvist för alla amerikaner, skriver Collins i ett uttalande.

Tre republikaner emot

Stora nedskärningar i Medicaid, det vill säga sjukförsäkringen för låginkomsttagare, är den främsta orsaken till att även Collins bestämt sig för att säga nej.

Två republikanska senatorer - John McCain och Rand Paul - meddelade tidigare att de inte tänker rösta för förslaget.

Det innebär att högst 49 republikanska senatorer nu skulle rösta för lagen då det krävs minst 50 röster för att lagförslaget skall gå igenom i senaten.

Det är också möjligt att ännu fler republikanska senatorer sällar sig till de tre kritiska republikanerna och till alla demokrater som enhälligt motsätter sig förslaget.

Blir ingen omröstning?

Amerikanska medier spekulerar nu i om senatens republikanska majoritetsledare Mitch McConnell drar lagförslaget bort från beredningen.

Då skulle republikanerna inte behöva rösta för ett oerhört impopulärt lagförslag, som enligt opinionsmätningar stöds av endast en femtedel av väljarna.

Ilskna demonstranter protesterade på måndagen då senatens skulle hålla sitt första och sista utskottsförhör om det omstridda lagförslaget
Bildtext Ilskna demonstranter protesterade på måndagen då senatens skulle hålla sitt första och sista utskottsförhör om det omstridda lagförslaget
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Vita huset och republikanernas ledare försökte i sista stund övertala tvehågsna senatorer som Susan Collins att rösta för lagen genom att erbjuda mer pengar till Maine.

Vita huset lobbade också personligen hårt för att locka över Collins till ja-sidan.

– Presidenten ringde mig i dag, vicepresidenten ringde i helgen. Hälsovårdsminister Price har ringt mig. Det är förmodligen färre som inte har ringt mig, säger Collins sarkastiskt.

Inga resultat på sju år

Republikanerna försöker ännu blåsa liv i lagförslaget trots att det ser hopplöst ut.

- De arbetar fortfarande hårt på lagen och det pågår en hel del diskussioner, men utsikterna verkar inte goda,medger senator John Tune som hör till republikanernas ledarskap i senaten.

Han säger också att det är oklart om man alls röstar om lagen om den inte har någon chans att gå igenom.

Obamacare eller ”The Patient Protection and Affordable Care Act” antogs i mars år 2010 endast med demokratiska röster efter en bitter politisk kamp.

Republikanerna har i sju år motarbetat Obamacare och röstat ett sextiotal gånger i kongressen för att häva lagen.

Diskussion om artikeln