X3M-communityn – se dokumentären om livet på internet 2004-2013
Minns du X3M-communityn? Minns du när datorskärmar var fyrkantiga och man väntade en hel kväll på ett gult kuvert? Se dokumentären där vi träffar sju communister och tar reda på vad som har hänt i deras liv.
De som kallade sig communister. De skrev sina dagböcker på X3M-communityn och fick vänner för livet. Alla som loggade in kunde läsa deras innersta tankar. Idag är de vuxna. En del har barn tillsammans.
Sara och Marcus skickade gula kuvert
Sara och Marcus Jungersten lärde känna varandra genom att skicka gula kuvert, en sorts privata meddelanden, på X3M-communityn.
Den enda bilden de hade av varandra innan de träffades var en frimärksstor profilbild.
- Jag hade helt fel bild av hur du såg ut. Jag blev jätteförvånad, minns Sara Jungersten.
- Men du kom över det, konstaterar Marcus Jungersten och skrattar.
Idag har de fyra barn tillsammans.
Före Facebook och Instagram
X3M-communityn öppnade 2004 och levde kvar i olika former fram till 2013. Under åren registrerades 35 000 konton.
När sajten öppnade dörrarna fanns varken Facebook eller Instagram. Man kan säga att det var innan sociala medier existerade.
Det låter inte som så länge sedan, men det var på den här tiden vi använde mobiltelefoner till att skicka sms och datorskärmar var fyrkantiga.
På communityn registrerade man sig med ett alias. Kanske var det en av orsakerna till att skribenterna inte var rädda för att lämna ut sina liv i dagböcker och klubbar. De skrev om allt från självmordstankar till sexuella fantasier.
Ett vanligt ämne var förstås fester, och hur man kände sig dagen efter.
- Idag är föräldrarna med på alla ställen. Våra föräldrar var inte där, förklarar Camilla Fagerholm om varför dagboksinläggen kunde handla om vad som helst
Det hon inte vet är att vi har grävt fram hennes gamla inlägg och att hon strax ska få läsa dem framför kameran.