Balkonger kan vara en brandrisk
Balkonger är riskfaktorer i våningshus när det gäller brand. Balkongerna är ofta inredda och inglasade och i värsta fall får branden härja en god stund innan den upptäcks.
- De är farliga eftersom man inte kan ha brandvarnare på balkongen. På natten kan det ta väldigt länge innan någon märker vad som håller på att hända, säger Thomas Nyqvist som är riskhanteringschef vid Österbottens räddningsverk

Branden i Sunnanvik i Vasa där fyra personer skadades och hela våningshuset på åtta våningar evakuerades startade just på en balkong i översta våningen. Därifrån spred den sig snabbt till de övriga lägenheterna på översta våningen.
Vid bränder i våningshus strävar man efter att hålla branden i bara den lägenhet där branden startat, men från balkongen i Sunnanvik spreds branden snabbt via taket. Det tyder på att branden hade fått tid på sig att ta fart.
- Karaktäristiskt för en brand är att den ska hållas i den ena bostadslägenheten. Så bygger man husen och släckningsarbetet utgår också från det att vi hinner få ikapp branden.
Stäng dörren
När det gäller att ta sig ut ur ett brinnande våningshus är trapphuset naturligtvis i nyckelposition. Trapphusen är konstruerade så att de inte ska börja brinna. Det är viktigt att trapphusen inte används för förvaring, så att brandsäkerheten kan bibehållas.
- Trapphuset är ofta enda utgången ur ett våningshus och det är väldigt viktigt att man inte förstör utgångsmöjligheten. Trapphusen är byggda så att det inte finns några brännbara material där så att de deltar i brandens spridning. Det ska vara ett tomt utrymme.
Om man själv befinner sig i den lägenhet som börjar brinna är det viktigaste att varna andra och att ta sig ut i trapphuset. Ytterst viktigt är det också att trots eventuell panik ha sinnesnärvaro nog att stänga dörren till sin lägenhet. Hiss ska man absolut inte använda.
- Om dörren blir öppen påverkar den alla andras utrymningsmöjligheter. Då trapphuset blir rökfyllt tar sig ingen annan ut därifrån. Om man stänger dörren till lägenheten hålls branden till och med en ganska lång tid i lägenheten.
Var beredd
Själv kan man också göra någonting för att förebygga bränder och åtminstone vara så förberedd som möjligt i fall olyckan skulle vara framme.
För det första lönar det sig att bekanta sig med husets räddningsplan. Alla hus som har tre eller fler lägenheter har skyldighet enligt lag att ha en sådan.
- I praktiken betyder det att man på förhand tar reda på vilka risker som hotar i byggnaden och så planerar man åtgärder för på vilket sett man förebygger olyckor. Man ger också de rätta instruktionerna för hur man som invånare skall agera i olika situationer.
Sprinklers effektiva livräddare
När det gäller egen utrustning i lägenheten bör man naturligtvis ha fungerade brandvarnare.
Många bränder startar i köket, i köksutrustning eller samband med matlagning, så det är bra att ha släckningsfilt i köket. I våningshus finns det ofta gemensamma handbrandsläckare
Thomas Nyqvist drömmer också om att sprinklers i alla våningshus småningom skulle börja höra till standard släckningsutrustning.
I dag har vårdinrättningar sprinklers men också i privata hem kunde de rädda liv och begränsa bränder till mindre ytor.
- Det skulle vara den effektivaste enskilda saken som skulle förbättra brandsäkerheten på en gång radikalt. Tyvärr är det sällsynt i pivatbyggande. I högre byggnader kan det av olika orsaker bli mera aktuellt, men i sedvanligt våningshusbyggande är det bara en förhoppning från vår sida.
Nyqvist nämner att sprinklers hör till standardutrustning i Vancouver i Canada. Där har man försett alla bostäder med sprinklers sedan 1990-talet och där dör ingen i bränder mera. I Finland dör omkring 100 personer varje år i en brand.