Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Akne kan orsaka depression och ångest

Från 2017
Uppdaterad 03.10.2017 14:28.
En naken rygg med akne och #x3makne logo
Bildtext Akne berör djupare än ytan.
Bild: © jassada wattanaungoon / Alamy Stock Photo

Aknes negativa inverkan på psykisk hälsa är verklig och borde tas på större allvar.

Akne är en av västvärldens vanligaste hudsjukdomar. Det kan drabba vem som helst, oavsett ålder, kön eller bakgrund. Det som ändå ofta nonchaleras är hur akne och finnar kan påverka personen som lider av det. Den tystnaden råder vi bot på nu tillsammans med hudläkare Carl Kyrklund.

Livskvaliteten lider

För många kan det komma som en överraskning hur stor inverkan akne kan faktiskt ha på den psykiska hälsan och det sociala livet. Trots allt är det ju “bara frågan om några finnar”. Faktum är ändå att det kan påverka till och med mer än många traditionellt sett svårare kroniska sjukdomar.

- Det finns en studie som visar att akne påverkar livskvaliteten lika mycket som astma, epilepsi eller ryggont.

Orsaken till att just akne kan ha så stor negativ inverkan är bland annat det att det är en sjukdom som syns utåt.

- Akne kan vara svår att dölja. Om man har förhöjningar på ansiktet kan det vara tungt. Ansiktet är ändå ett väldigt synligt ställe.

Aknens negativa inverkan på psyket har bekräftats om och om igen av forskningen, menar Carl Kyrklund. Man blir mer osäker och den egna kroppsbilden och självkänslan lider. Man blir också mer utsatt för stress.

- Det finns också studier som visar att upp till en fjärdedel av patienter som har akne också har ångest. Det är mycket mer än hos dem som inte har akne.

Också depression kan förekomma.

Hudläkare Carl Kyrklund i ett mottagningsrum.
Bildtext Carl Kyrklund har på sin mottagning träffat många patienter som lider av psykisk ohälsa på grund av sin akne.
Bild: Carl Kyrklund.

- Om man har svår akne så kan det hända att man inte vill gå ut alls. Man är hellre hemma.

Utöver de psykiska och sociala svårigheterna kan det dessutom bli jobbigt att vara i sin kropp rent fysiskt.

- För många kan det exempelvis göra ont att sova för att det gör ont i kinden då man lägger den mot kudden. Det kan också vara svårt att ligga på rygg om man har akne på ryggen.

Också andra fysiska sysslor kan kännas extra jobbiga och smärtsamma med akne, till exempel gymnastik. I riktigt svåra fall kan akne till och med leda till sjukskrivning.

- Det finns former av akne där man kan få ledont och feber. I sådana extrema fall är sjukledighet helt okej. Också i sådana yrken där utseendet är viktigt kan det ju nog vara ett stort problem om man har akne.

En sådan erfarenhet kan du läsa här. Michaela Finne var sjukskriven i tre månader på grund av sin akne.

Min akne är inte din akne

Att man har svår akne betyder inte att man har det jättejobbigt. Också motsatsen är sant - har man mild akne kan man ändå må hur dåligt som helst. Aknens svårighetsgrad står alltså inte alltid i samband med hur det påverkar personen som har det. Hur man upplever sin akne är alltid individuellt.

Tonåren är ändå en tid då ens välmående är särskilt utsatt.

- Då är man i en känslig ålder och funderar annars också mycket på sitt utseende. Därför kan man i tonåren uppleva sina finnar som en svår sak och lida av det ganska mycket.

Pojke med akne
Bildtext I tonåren kan aknen kännas extrajobbig.

Trots att just killar brukar ofta ha svårare akne i tonåren, spelar det sällan någon roll är man tjej eller kille när det handlar om hur man mår med sin akne.

- Olika personer hanterar det på olika sätt. Vissa lider av det trots att de själva förnekar det. Ändå är det uppenbart att det är ett problem. Då måste föräldrarna boka en mottagningstid.

Det finns också de som i sin tur har ganska lindrig akne, men som upplever det väldigt jobbigt och vill bli av med sina finnar.

- På mottagningen berättar föräldrarna att de har en tonåring med jobbig akne och som hellre trivs hemma och inte vill gå ut. Speciellt om man har det svårt i skolan eftersom någon kommenterar aknen.

Ibland kan det handla om ren mobbning. Det lämnar ofta djupa spår i offret och bidrar till den psykiska ohälsan. Får du otäcka kommentarer om ditt utseende är det viktigt att du inte pantar på det och att du pratar till exempel med hälsovårdaren eller skolkuratorn.

Akne har också en negativ inverkan på vuxnas psykiska hälsa och sociala liv.

- Akne har nog sociala och psykologiska effekter i alla åldrar. Många vuxna kan tycka att det är jobbigt att att ha en sjukdom som kopplas till tonåringar.

Sluta nonchalera akne

Om akne bidrar till psykisk ohälsa på samma sätt som astma eller epilepsi är det bara logiskt att vi tar det på lika stort allvar. Tyvärr är det här ändå inte alltid fallet.

- Det är många som lite nonchalerar problemet och tänker att det är bara några finnar och att det inte har någon skillnad. Men det handlar alltid om den enskilda människan. Även om man har en finne på näsan så kan det vara en ganska stor grej. Och utomstående kanske inte tänker på det.

- Man ska inte nonchalera det så där. Det är individuellt. Mild akne kan vara ett stort problem för en människa medan svår akne behöver inte nödvändigtvis vara det.

I #x3makne-artikelserien råder vi bot på tystnaden och missuppfattningarna. Tillsammans med hudläkare Carl Kyrklund reder vi ut allt du behöver veta om akne och finnar. Läs om vad akne egentligen är och vem som får det, om vad som orsakar akne och om olika behandlingar.

Du hittar allt innehåll på x3m.yle.fi och på hashtaggen #x3makne på Instagram och Facebook.

Vilka är dina erfarenheter av akne och psykisk hälsa? Hur överkom du problemet? Dela gärna med dig i kommentarsfältet eller mejla din berättelse till oss på malena.holmstrom@yle.fi eller claudia.rybin@yle.fi.

De medicinska råden i denna artikel är riktgivande och ersätter inte ett läkarbesök. Är du orolig för din hälsa ska du alltid kontakta hälsovården.