Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Arkea: Svårt att undvika tillsatsämnen i skolmat

Från 2017
Skomaten i Karis
Bild: Yle/Minna Almark

Tillsatsämnen i vår mat är svåra att undvika, de finns trots allt ofta i maten av en orsak.

I Spotlights granskning av skolmatens innehåll och tillsatsämnen framkom att det på flera håll i Svenskfinland serveras skolmat som innehåller höga mängder fosfater och palmolja.

I Åbo äter 20 000 skolbarn dagligen mat som tillagas av serviceproducenten Arkea, som också nyligen tog över kosthållet i Pargas. Åttio procent av maten görs från grunden, men visst används det halvfabrikat och råvaror med tillsatsämnen.

Då användningen av tillsatsämnen kommer på tal hänvisar man till näringsrekommendationerna.

- Ärendet med tillsatsämnen i skolmaten kommer upp med jämna mellanrum och vi följer så klart näringsrekommendationerna. Vi försöker undvika dem där det går, men de finns oftast där av en orsak. Tanken är ändå att fördelarna ska vara större än nackdelarna, säger Paula Juvonen, servicechef vid Arkea.

Palm - och kokosolja kunde kompletteras med vispgrädde

Juvonen välkomnar ändå förslag på hur man kunde göra maten hälsosammare inom ramen för näringsrekommendationerna, vilket Spotlight också lyfter fram i sin granskning.

Genom att tillsätta vispgrädde i rätter där man använder vegetabilisk matgrädde gjord på palm- och kokosolja kunde man sänka andelen mättat fett i maten. Det här kunde vara värt att se närmare på, medger Juvonen.

Matservicechef Paula Juvonen.
Bildtext Paula Juvonen.
Bild: Linus Hoffman / Yle

- Användningen av matgrädde där palmolja ingår grundar sig på skolmatsrekommendationerna och de nationella näringsrekommendationerna som talar om att använda växtbaserade produkter med syftet att undvika mättade fetter.

- Men visst är det tankeväckande att det skulle gå att minska mängden palmolja i gräddrätter genom att tillsätta små mängder fett av animaliskt ursprung.

Juvonen påpekar också att det i upphandlingsskedet går att välja produkter med färre tillsatsämnen ifall sådana finns.

Mat som barn gillar kan vara halvfabrikat

I Åbo serveras så gott som uteslutande inhemskt kött, pålägg utan tillsatsämnen och fosfatfria köttbullar. Det har man valt att prioritera då man upphandlar råvaror.

Men man vill också servera mat som barn gillar som faller inom ramen för näringsrekommendationerna. Därför finns på menyn också halvfabrikat som fiskpinnar och korv, som annars skulle vara svåra att tillverka i större mängder också i ett centralkök.

Lokalproducerad potatis och morot, fiskpinnar och ekologiskt lokalproducerat bröd på skolmenyn.
Bildtext Fiskpinnar hör till barnens favoriter.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Vilka möjligheter har då Arkea att göra förändringar i skolmaten inom ramen för de rådande näringsrekommendationerna?

- Vid Arkea går vi årligen igenom skolmatlistorna och gör också vid behov förändringar i dem under året. Impopulära rätter kanske ersätts med nya, berättar Juvonen.

Även om det inte alltid finns utrymme för att testa många olika alternativ för nya recept, så försöker man ändå minska på tillsatsämnena då det är möjligt.

- Arkea har en egen produktutvecklingsenhet, där nya produkter och recept utvecklas. Även om det inte hör till enhetens huvuduppgift, så strävar vi till att alltid ta de här frågorna i beaktande, säger Juvonen.

Diskussion om artikeln