Orell: Jag vill se fler lyftkranar i Pargas
Samlingspartiets Markku Orell vill se fler lyftkranar i Pargas för det betyder mer inkomster på lång sikt.
Stadens sjunkande invånarantal oroade och skapade diskussion i stadsfullmäktige.
Mötet på tisdagskvällen inleddes med en helhetsöversikt av stadens planläggningsärenden och de planläggningsprojekt som just nu är aktuella.
Många planläggningsärenden aktuella
Planläggningen presenterades av stadens planläggningschef Heidi Saaristo-Levin.
- Vi har många projekt på gång och det ser bra ut men ni fullmäktigeledamöter måste förstå att det tar tid att planera, hälsade Saaristo-Levin politikerna. Det måste få ta tid och det kommer att kräva mycket diskussion innan vi kan gå vidare.
Konkurrensen med grannkommunerna är stenhård och alla de planer vi har ligger några år i framtiden.
Enligt Orell ser planläggningssituationen bra ut nu men staden borde bli bättre på att komma till skott.
- Vi måste fatta besluten och gå från planeringsstadiet till konkreta handlingar, säger Orell (Saml). Jag vill se fler lyftkranar i stadsbilden för det hämtar både inkomster och invånare.
Staden har hamnat på efterkälken jämfört med grannkommunerna
Enligt Orell verkar det som om Pargas har hamnat på efterkälken jämfört med grannkommunerna där det byggs kraftigt och finns en positiv puls.
Orell fick medhåll av partikamraten Petri Abrahamsson som ansåg att staden somnat in.
Jag vill se fler lyftkranar i stadsbilden för det hämtar både inkomster och invånare.
Det har lett till ett långsamt beslutsfattande nu då det i stället skulle behövas snabbhet och kraftfulla åtgärder för att vända den negativa befolkningstrenden.
- Vi har många fina och goda idéer just nu och planläggningen ser bra ut, säger Abrahamsson (Saml). Det blir mycket bra om vi lyckas planlägga den nya gästhamnen eller går vidare med Art House-planen för Köpmansgatan.
Modigt beslutsfattande efterlyses
Men alla dessa idéer är för framtiden påpekade Abrahamsson som är oroad hur staden ska kunna locka invånare till staden idag.
- Konkurrensen med grannkommunerna är stenhård och alla de planer vi har ligger några år i framtiden, säger Abrahamsson. På grund av långsamt beslutsfattande har vi inte mycket att erbjuda inflyttare just nu.
Abrahamsson vet att människor är intresserade av bland annat enplanshus, olika sorters tomter och bostadsformer som hyreslägenheter framom ägarbostäder.
- Det kan vi inte i nuläget erbjuda i större utsträckning samtidigt som våra grannkommuner kan göra det och det leder till en fortsatt negativ trend, säger Abrahamsson. Vi måste bli modigare och djärvare om vi ska locka företag och kapital till staden, något vi är i stort behov av.
Företagen behöver ombud
SFP-politikern Olof Elenius var av samma åsikt som Abrahamsson och Orell och tror att om staden vill locka fler företag så måste man vara beredd att satsa resurser på stadens näringsliv.
- Jag vill att staden så snabbt som möjligt anställer två näringslivsombud på halvtid för två år, säger Elenius (SFP). Den ena skulle jobba för Pargas centrum och den andra för skärgårdsområdet.
Det lyfte Elenius fram i en motion och han tror att de här satsningarna skulle leda till ett lyft för stadens näringsliv och locka fler företag till orten.
- Vi måste dra nytta av den positiva trend som pågår i regionen och för att vi ska lyckas göra det måste vi också satsa lite, säger Elenius.
Staden förstår politikernas frustration
Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén förstår politikernas frustration men betonar samtidigt att det inte finns några garantilösningar som kan råda bot på den negativa trenden snabbt.
- Skulle vi veta vad vi borde göra för att vända den negativa trenden skulle vi vara en rik kommun, säger Nygrén. Då kunde vi sälja lösningsmodellen till alla landets kommuner, men det finns inte en lösning som passar för alla kommuner.
Vi måste bli modigare och djärvare om vi ska locka företag och kapital till staden.
Hela staden behövs för att vända trenden
Nygrén anser att stadens organisation måste bli smidigare för att modigare kunna fatta de beslut som behövs.
- Vi kan genom strategiska beslut satsa på trivseln, tomtplaneringen och näringslivsfrågor, säger Nygrén. Det är något vi vet att lockar invånare och företag till staden.
Mycket har redan gjorts
Nygrén skriver inte under kritiken att inget skulle ha gjorts eller att staden skulle ha fastnat i skyttegravarna och inte lyckas gå framåt.
Om vi själv lyfter fram att Pargas är en trevlig stad och inte alltid är kritiska och negativa kan vi med vår egen verksamhet och attityd locka fler invånare hit.
- Vi har bland annat satsat mycket på marknadsföringen av staden i olika forum och bland annat lyft fram vår skärgård och andra fördelar jämfört med andra kommuner, säger Nygrén. Vi har exempelvis använt oss av riktad reklam till människor som redan tidigare visat intresse för att flytta till staden.
- Dessutom har vi satsat mycket på planläggningen och det har varit klokt då landet har genomgått en lång recession, säger Nygrén. Men det här tar tid och jag hoppas att vi nu snart börjar närma oss beslut och kommer vidare med de projekt vi har och snart kan se de lyftkranar som Orell efterlyser till staden.
Alla har ett ansvar
Nygrén tror också att alla kan göra något för att skapa en positiv puls och öka trivseln i staden.
- Om vi själva lyfter fram att Pargas är en trevlig stad och inte alltid är kritiska och negativa kan vi med vår egen verksamhet och attityd locka fler invånare hit. Vi kan påverka vilken bild andra har av Pargas och sedan är det upp till var och en att välja hur man vill marknadsföra sin hemkommun.