Hoppa till huvudinnehåll

X3M

10 myter om akne - har du blivit lurad?

Från 2017
Uppdaterad 02.10.2017 10:50.
Akneveckan: Myter om akne - Spela upp på Arenan

Proteinpulver och choklad orsakar akne. Solen hjälper mot finnar. Akne är ett tonårsproblem. Det kryllar av myter om västvärldens antagligen vanligaste hudsjukdom. Hur många tror du på fortfarande? #x3makne

Myt 1: Bara tonåringar får akne
Falskt. Akne beror på förändringar i hormonbalansen, ärftlighet och omgivningen och kan drabba människor i alla åldrar - från ett litet barn till en vuxen människa. Akne är ändå vanligast i tonåren på grund av de hormonella förändringarna som sker i kroppen då. För ungefär hälften fortsätter aknen in i vuxenåldern. Läs mer om vad akne är och vem som kan drabbas av det.

Myt 2: Dålig hygien orsakar akne
Falskt. Processerna i kroppen som orsakar akne har ingenting att göra med hygien. Både dålig hygien och för mycket tvättande och skrubbande kan ändå göra existerande akne värre. Obs. Din kompis med akne sätter antagligen mer tid och möda på att sköta om sitt ansikte än de flesta du känner.
Information om olika aknebehandlingar finns här.

Myt 3: Man får akne om man äter för mycket choklad
Falskt. Det finns inget samband mellan just chokladkonsumtion och akne. Däremot har forskning visat att livsmedel med högt glykemiskt index, det vill säga snabba kolhydrater (till exempel godis, vitt mjöl, potatis) kan spela en roll i akne. Här kan du läsa mer om vad som orsakar akne.

Myt 4: Akne påverkar inte ens psykiska hälsa
Falskt. Akne kan ha en stor inverkan på en persons psykiska hälsa och sociala liv. Hur en person upplever sin akne är ändå individuellt och står inte nödvändigtvis i samband med hur svår aknen är. Medan någon med svår akne kanske inte upplever sin akne så problematisk kan mild akne hos en annan leda till lågt självförtroende och depression.

Myt 5: Akne kan smitta
Falskt. Akne orsakas av processer inuti kroppen och kan inte smitta från en person till en annan.

Myt 6: Smink orsakar akne
Falskt. Smink har ingenting att göra med orsakerna bakom akne. Om sminket innehåller komedogena ämnen, alltså sådant som täpper till porerna som till exempel mineralolja, kan det ändå göra aknen värre. Välj alltså icke-komedogent smink.

Myt 7: Proteintillskott orsakar akne
Sant. Forskning har visat att proteintillskott som innehåller mjölkproteiner kan göra aknen värre. Det beror på att mjölkproteiner innehåller tillväxthormoner som i sin tur kan påverka aknen. För att få akne av mjölkproteiner måste man ändå konsumera väldigt stora mängder av det. Samma logik gäller mjölk.

Myt 8: Det är bra att sola mot akne
Falskt. Trots att solen kan ha en tillfällig positiv inverkan på akne har ljusbehandling ändå ingen långtidsverkan. På längre sikt kan solen till och med göra aknen värre. Dessutom är UV-strålning skadligt för huden överlag.

Myt 9. Stress orsakar akne
Sant. Stress kan öka på kroppens produktion av hormonet kortisol, vilket i sin tur kan ha en negativ inverkan på akne. Forskningen här är ändå inte vattentät.

Myt 10. Man kan inte få akne om man har torr hud
Falskt. Akne kan också bildas på torr hud. Däremot påverkar hudtypen hur aknen ser ut och om det bildas ärr.

Källor:
Intervju med Carl Kyrklund, specialistläkare i hudsjukdomar och allergologi
Duodecim terveyskirjasto
Hudguiden
Läkemedelsverket

I #x3makne-artikelserien råder vi bot på tystnaden och missuppfattningarna kring akne tillsammans med hudläkare Carl Kyrklund. Du hittar allt innehåll på x3m.yle.fi och på hashtaggen #x3makne på Instagram och Facebook.

Vilken falsk myt har du trott på? Eller kommer du kanske på flera myter? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.