Esbo satsar på uppvärmd mat för dagisbarn - kan ta tre dagar för lasagnen att nå barnens tallrik
Esbo satsar på uppvärmd mat för dagisbarn. Skolkökens kapacitet räcker inte till, så nu ska dagisbarnens mat lagas i ett nytt centralkök.
I Esbo går daghemmen över från att äta varm mat som gjorts samma dag i ett skolkök i närheten, till att få uppvärmd mat från ett storkök.
Utveckling går åt motsatt håll jämfört med Malmö, där man satsar på flera mindre kök.
Maten i det nya storköket i Kilo tillverkas med den så kallade cook and chill metoden.
Det betyder att lasagne och grytor tillverkas i Espoo Caterings kök i Kilo, sedan kyls den ner. Maten värms upp och serveras på dagis en till tre dagar efter att den lämnat köket i Kilo.
- Förr gjorde vi maten samma dag och den transporterades varm till daghemmen. Det är inte den bästa lösningen om man ser till egenkontroll. Då maten transporteras som varm är risken större att den far illa, säger Hellen Junninen som är operativ chef på Espoo Catering.
Som en annan fördel med cook and chill nämner hon att man kan göra större mängder mat på en gång.
Esbo stad växer och skolkökens kapacitet räcker inte längre till för att tillverka mat också åt daghemmen
Hellen Junninen
I det nya storköket i Kilo tillverkar Espoo Catering mat för 42 dagis, det blir ungefär 5 000 portioner i dygnet.
Kapaciteten ökas stegvis, vid årsskiftet ska 11 000 portioner dagligen lämna köket i Kilo.
- Esbo stad växer och skolkökens kapacitet räcker inte längre till för att tillverka mat också åt daghemmen. Därför beslutade Esbo stad om att bygga det här nya köket där daghemmens mat kokas, säger Junninen.
Cook and chill metoden har fått kritik, bland annat i Jakobstad har skolbarnen varit missnöjda med skolmaten.
Hellen Junninen berättar att de under de två första veckorna som storköket i Kilo varit i gång har fått både ris och ros från daghemmen som tar emot maten.
- Vi har jobbat hårt med recepten, att göra mat med cook and chill kräver att recepten utvecklas. När vi på allvar börjar göra riktigt stora mängder så kräver det ännu mera utveckling. Men vi har fått både positiva kommentarer och förbättringsförslag.
Potatisen kokas i daghemmens kök
All mat kommer inte från storköket i Kilo. Daghemmen lagar själva sallad och kokar potatis, ris och pasta. Köttbullar och spenatplättar görs inte heller i storköket, dem får daghemmen beställa från industrin.
I Kilo tillverkas såser, grytor och makaronilåda, storköket tillverkar också mellanmål för daghemmen. Potatismos görs också från grunden i köket.
- Jag tycker mest om fiskmaten vi tillverkar här, vi gör god fisksoppa och pastagratäng med lax, säger produktionschef Paula Kolppanen-Valli.
I en gryta på 180 liter tillverkas äppelkräm. Kryddorna står i en stållåda bredvid, det är flera kilo socker som sätts i. Annat som sätts i krämen är äppel, äppelsaft, vatten och majsstärkelse.
- De får kräm en gång i veckan. Vår näringsplanerare har tagit ställning till hur mycket socker som sätts i en sats, säger Paula Kolppanen-Valli.
- Vi följer statens näringsrekommendationer om hur mycket socker som får sättas i maten. Vi använder allt mindre socker, men om det inte sätts något socker alls i maten är barnen inte nöjda, säger Hellen Junninen.
Esbo stad äger fastigheten som hyrs av Espoo Catering, ett bolag som ägs av staden.
Uppvärmd skolmat från centralkök – effektivt och billigt, men inte särskilt aptitretande: "Tonfisk och potatis som flöt i vatten"
Allt fler tonåringar låter bli att äta skolmaten.