Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps kandidat förlorade i republikanskt primärval – splittringen inom partiet fördjupas

Från 2017
Uppdaterad 27.09.2017 09:27.
Ansiktsbild på USA:s president Donald Trump. 26 September 2017.
Bildtext USA:s president Donalt Trump.
Bild: EPA-EFE/Olivier Douliery

USA:s president Donald Trump har råkat ut för ett pinsamt bakslag i och med att hans senatorkandidat förlorat i det republikanska primärvalet i Alabama. Resultatet fördjupar splittringen inom partiet ytterligare.

I tisdagens primärval röstade republikanerna fram sin kandidat till senator av Alabama, USA. Före detta domaren Roy Moore segrade mot Luther Strange med 54.9 procent av rösterna.

Resultatet har också väckt frågor kring hur de kluvna republikanerna kommer att klara sig i USA:s kongressval nästa år.

Vinnaren Moore stöddes av president Trumps före detta strategichef Steve Bannon, medan Trump själv stödde Strange. Presidenten har tidigare utnämnt Strange till att tillfälligt fylla sitsen i senaten som blev tom då Jeff Sessions utnämndes till justitieminister.

Stranges förlust är ett hårt politiskt bakslag för Trump och kan ses understryka splittringar inom det republikanska partiet. Resultatet har också väckt frågor kring hur de kluvna republikanerna kommer att klara sig i USA:s kongressval nästa år.

Senatorval i december

Nyvalda senatorkandidaten Moore är en omtvistad figur inom den amerikanska politiken. Han är känd som en fundamental kristen och kallade sin framgång i primärvalet för en ”konservativ seger”.

Moore ställer upp mot demokraternas kandidat Doug Jones i specialvalet i december, då en ny senator för Alabama väljs.

Källor: AFP

Diskussion om artikeln