Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fortum köper nästan hälften av tyska Uniper

Från 2017
Uppdaterad 27.09.2017 20:02.
Energibolaget Fortums huvudkontor i Esbo.
Bild: com.pic. / Kimmo Brandt/All Over Press

Fortum har nått ett avtal om villkor för att köpa upp Eon:s andel av den tyska energijätten Uniper. Eon äger i dag 46,65 procent av Uniper.

Enligt de villkor som Fortum kommit överens om har Eon rätt att godkänna anbudet i början av 2018. Priset är 22 euro per aktie.

Fortums erbjudande är 36 procent högre än Unipers kurs i maj innan ryktena om Fortums vilja att köpa aktierna höjde priset. Priset är över dubbelt högre än listningspriset för ett år sedan.

Fortums vd Pekka Lundmark räknar med att köpet har mycket god chans att gå igenom.

Om Eon skulle ändra sig och sälja till något annat bolag till ett högre pris måste Eon betala en ersättning till Forum på 20 procent av det högre priset.

- Fakta talar för sig själv. Vi har ingen information att någon annan skulle vara ute efter Uniper. Men detta är förstås normal marknadsverksamhet. Eon har inte gett ett hundraprocentigt löfte att sälja till oss. Men om de säljer till någon annan måste de ersätta oss, säger Pekka Lundmark.

Fortum berett köpa mer i framtiden

Enligt Fortum kompletterar Eon Fortums nuvarande verksamhet. Eftersom anbudet gäller över 30 procent av bolaget måste Fortum enligt tysk lag erbjuda sig att köpa också övriga aktieägares aktier till samma pris.

- Vi kan vara en långsiktig och strategisk partner för Uniper. Vi är beredda att köpa en större andel i framtiden om övriga ägare är beredda att sälja till oss, säger Pekka Lundmark.

Uniper är ett betydligt större bolag än Fortum. Det producerar tre gånger mera el än Fortum med ca 300 kraftverk av vilka 200 är vattenkraftverk. Uniper har verksamhet i bland annat i Europa och Ryssland. Uniper sysselsätter över 13 000 personer.

Samtidigt är Uniper också ett bolag med sådana kraftverk som Eon har knoppat av till ett eget bolag på grund av att de förorenar så mycket. I Tyskland ser många Uniper som en skräpbank av fossila kraftverk. En del kallar bolaget Eoff.

Men Pekka Lundmark tycker att företaget är värt köpesumman:

- Fyrtio procent av Tysklands elproduktion baserar sig på kol. Vi är fortfarande lika övertygade som innan den här investeringen att utsläppen måste minskas så fort som möjligt, men oberoende av om man tycker om det eller inte är det ett faktum att Tyskland och vissa andra stora länder under en lång tid kommer att vara beroende av fossil produktion. Den relativa andelen av kol kommer att krympa. Gas kommer att växa, speciellt inom de områden där det inte finns tillräckligt med vattenkraft.

Fortum har mycket pengar i kassan tack vare försäljningen av sin andel av det finländska elnätet. De pengarna räcker till att köpa Eon:s andel av Uniper som kostar 3,76 miljarder euro.

Hela Uniper är efter skulder värt 8,05 miljarder euro. Fortum har redan avtalat om lån för att kunna köpa fler aktier om fler ägare vill sälja.

Unipers marknadsvärde är i dag drygt 8 miljarder euro.

Unipers gaskraft kompletterar sol- och vindenergi

Fortum har hittills vuxit främst i Norden. Fortums ledning har redan länge bedömt att det naturliga tillväxtområdet i framtiden är Kontinentaleuropa.

Fortum räknar med att energin i framtiden allt mera kommer att produceras med sol och vind. Samtidigt ökar det behovet av kraftverk som kan producera el då solen inte skiner och det är vindstilla. Här ser Fortum att Unipers gaskraftverk kan spela en viktig roll. Speciellt i Europa där det finns ont om vattenkraft.

Myndigheterna i EU, USA och Ryssland måste ännu godkänna affären innan den kan genomföras.

Pekka Lundmark hoppas att affären skall kunna genomföras i medlet av 2018.

Artikeln är preciserad 27.9 klockan 14.03 vad gäller Fortums erbjudande till övriga aktieägare än Eon och Fortums möjligheter att finansiera sådana köp.

Textstycket om Uniper som en avknoppning av Eons förorenande kraftverk och Pekka Lundmarks kommentar till detta har lagts till 27.9 kl. 20.00.