Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jagr flyttar från NHL till Tjeckiens lokala Mestis

Från 2017
Jaromir Jagr är legendarisk i NHL.
Bildtext Jaromir Jagrs karriär lär ska fortsätta i Tjeckien.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

I fjol var den tjeckiske ishockeylegenden Jaromir Jagr Florida Panthers fjärde bästa poängplockare. Nu, utan NHL-kontrakt, ser det ut som om Jagr ska inleda säsongen i tjeckiska HC Kladno.

HC Kladno spelar på den näst högsta nivån i Tjeckien. Men laget har länge spelat i den tjeckiska ligan och vunnit landets mästerskap sex gånger, senast 1980. Klubben har enligt Edmonton Journal förädlat 22 NHL-lirare, bland dem Patrik Elias, Tomas Plekanec och Marek Zidlicky.

Cirkeln sluts?

Kladno och Jagr är nära länkade med varandra: det är Jagrs fostrarförening och nuförtiden är han ägare av föreningen. Det var från Kladno som Jagr åkte till NHL och Pittsburgh Penguins inför säsongen 1990–1991.

Och resten, som man brukar säga, historia.

Enligt Edmonton Journal kommer Jagr troligen att spela för Kladno när serien kör i gång under veckoslutet. Laget tränas av en av Jagrs gamla landslagskamrater, Pavel Patera.

En säsong från NHL-rekord

Den 45-årige Jagr har spelat 1 711 grundseriematcher och 208 playoffmatcher i NHL. I dem har han stått för 1 914 poäng, samt 201 poäng till i playoffs. Kolla in Jagrs statistik från hans makalösa karriär här!

Jagr är tvåa bland alla tiders poängplockare efter en viss Wayne Gretzky. På listan över flest spelade grundseriematcher i NHL är han fyra, bara 56 efter ledande Gordie Howe.