Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kontinens status som världsetta hotad – vill spela med finländare i framtiden

Från 2017
Henri Kontinen.
Bildtext Den här säsongen har Henri Kontinen vunnit Australian Open och han har tagit sig till semifinal i Wimbledon och i US Open.

Trots spekulationer kring ett parbyte menar dubbelspecialisten Henri Kontinen att han kommer att fortsätta med John Peers. Duon har mycket rankingpoäng att försvara under hösten.

För snart ett år sedan klev Henri Kontinen till den allra vassaste världstoppen. Först spelade han och dubbelpartnern Peers i final i Shanghai varefter duon vann i Paris. Mastersturneringar båda två.

Succéparet avrundade säsongen genom att ta hem ATP-finalturneringen i London.

Nu börjar det bli dags att försvara alla rankingpoäng som Kontinen och Peers samlade förra hösten.

– Troligtvis kommer vi inte att spela lika bra som förra året. Men kommer vi ens nära så kan vi nå bra resultat, säger Kontinen till Yle Sporten.

Att upprepa fjolårets bragder är alltså inte helt realistisk och Kontinen kommer sannolikt att gå miste om en hel del poäng vilket kan betyda att han snart inte är världsetta längre. Finländaren stressar ändå inte över rankingen.

– Det är ingenting jag bryr mig om längre. Det var häftigt att bli etta en gång men nu spelar det ingen roll för mig.

Fortsätter med Peers

Det har spekulerats en del om att Kontinen och Peers skulle gå skilda vägar inför nästa säsong. Det här kommer ändå inte att hända i alla fall ännu, menar Kontinen.

– I två år har vi gjort bra resultat och det fungerar bra. Absolut kommer vi att fortsätta.

– Folk brukar spekulera ganska mycket. Självklart, om jag vill byta så kan jag byta, men jag vet inte vem jag skulle byta till. Det är inget jag har tänkt göra. Vi fortsätter och alla andra får spekulera.

John Peers och Henri Kontinen spelar tennis tillsammans,
Bildtext Henri Kontinen och John Peers.
Bild: EPA/MADE NAGI

Vem vill Kontinen spela med i OS?

Att i framtiden spela med till exempel en annan finländare är ändå något som Kontinen medger att lockar. Just nu finns det inte förutsättningar för sådant men den saken kan ändras.

Harri Heliövaara har börjat satsa på dubbel och förra veckan tog han sin första turneringsseger då han vann futures-tävlingen i Tunisien tillsammans med Evan Zhu.

18-årige Emil Ruusuvuori har också visat upp lovande takter och kan bli ett alternativ i till exempel nästa sommar-OS.

– Det vore häftigt att spela med Harri igen. Vi gjorde det i Davis Cup i Hangö i år och det var väldigt kul. Förhoppningsvis blir det Harri eller Emil eller någon annan som spelar med mig i OS. Det skulle vara häftigt att spela med en annan finländare där eller i någon annan tävling.

– Att tala finska på banan vore coolt.

Härnäst kommer Kontinen och Peers att spela i China Open i Peking.

Henri Kontinen och Harri Heliövaara.
Bildtext Kontinen spelade tillsammans med Harri Heliövaara i Davis Cup.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Diskussion om artikeln