Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rapport: Inte så illa som befarat i Oxhamns skola i Jakobstad

Från 2017
Uppdaterad 28.09.2017 10:01.
Oxhamns skola
Bildtext Oxhamns skola i Jakobstad
Bild: Nathalie Lindvall

Det kunde ha varit värre. Det är den första kommentaren kring rapporten om inneluftsproblemen i Oxhamns skola i Jakobstad som bildningsdirektören Jan Levander ger.

Rapporten överlämnades på onsdagen till tekniska verket men Levander har ännu bara andrahandsuppgifter om detaljerna i innehållet.

Ett dussintal lärare i Oxhamns skola har olika symptom på grund av inneluften. Specialarrangemang har vidtagits för att minska enskilda lärares utsatthet för vissa utrymmen.

Inga stora konkreta bekymmer

Enligt de första preliminära uppgifterna som Jan Levander fått ta del av i rapporten finns det inte några stora problem i konstruktionerna i skolan. Problemen är den bristande ventilationen i fastigheten. Det kan ändå bli ganska stora åtgärder som krävs ifall hela ventilationssystemet måste byggas om.

- Skall man ersätta den ventilation som finns i mellantaket blir det en ganska stor renovering, säger Jan Levander. Om det är möjligt att dra nya kanaler trots att de blir synliga är det lättare.

Information den 6 oktober

Bildningsnämnden fick de första knapphändiga uppgifterna om läget av Jan Levander på sitt möte på onsdagskvällen. Tanken är att en ordentlig informationsrunda skall ordnas på Oxhamns skola den 6 oktober för lärare och övrig personal på skolan.

- Jag har personligen inte fått rapporten ännu. Jag fick bara under dagen en spontan kommentar av tekniska verkets chef Rune Hagström och enligt honom är det kanske inte så illa som man trott, säger Levander.

Från skolans sida vill rektor Peter Lindqvist inte kommentera frågan i det här skedet utan föredrar att vänta på konsultens informationsmöte.

- Vi skall ordna ett så brett möte som möjligt, där också Hem och Skola representanter finns med, säger Peter Lindqvist.

Tekniska verkets chef, Rune Hagström, är inne på samma linje och kommenterar inte de åtgärder som krävs i det här skedet men bekräftar uppgiften att det är främst ventilationen som måste åtgärdas, inte konstruktionerna i fastigheten.

- En annan sak är däremot om man borde renovera mera i samband med att man tar itu med ventilationen, det har inte gjorts speciellt mycket i skolan, säger Rune Hagström.

Artikeln har kompletterats med kommentarer av Peter Lindqvist och Rune Hagström 28.9 2017 kl 10.00

Diskussion om artikeln