Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump skär drastiskt ned på antalet flyktingar till USA

Från 2017
Uppdaterad 28.09.2017 07:27.
Filippinska aktivister protesterar mot Trumps inreseförbud och skärpta flyktingpolitik
Bildtext Filippinska aktivister protesterar mot Trumps inreseförbud och skärpta flyktingpolitik
Bild: EPA/FRANCIS R. MALASIG

President Donald Trump har beslutat om en drastisk minskning av antalet flyktingar som USA tar emot årligen.

Nästa år kommer USA att ta in högst 45 000 flyktingar, vilket är över hälften mindre än i fjol då Barack Obama ännu var president.

I år kommer ungefär 50 000 flyktingar att få tillstånd att bosätta sig i USA.

Antalet flyktingar har stadigt minskat sedan år 1980 då det nuvarande asylsystemet togs i bruk. 200 000 flyktingar beviljades asyl i USA år 1980.

- Säkerheten för det amerikanska folket är vår främsta prioritet, säger en anonym, högt uppsatt tjänsteman om beslutet.

USA:s flagga
Bildtext Trump lovade att begränsa immigrationen till USA bland annat genom att skärpa reglerna för asylsökande
Bild: Mostphotos

"Behovet större än någonsin"

Människorättsaktivister och säkerhetsexperter understryker att flyktingar inte utgör någon fara bland annat för att bakgrundskontrollerna är så rigorösa.

- President Trumps beslut att sänka flyktingtaket innebär att USA överger sin ledarskapsroll i en tid då flyktingarnas behov aldrig har varit större, säger Bill Frelick vid Human Rights Watch.

Frelick påpekar att det i slutet av år 2016 fanns 22,5 miljoner flyktingar världen över, vilket var en ökning med 1,1 miljon jämfört med året innan.

Trumps beslut att skära ner på antalet flyktingar som tillåts till USA har utlöst växande protester mot hans flykting- och invadrarpolitik
Bildtext Trumps beslut att skära ner på antalet flyktingar som tillåts till USA har utlöst växande protester mot hans flykting- och invadrarpolitik
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Skärpta bakgrundskontroller

Flyktingar som beviljas asyl väljs först ut av FN:s flyktingorganisation och USA prioriterar därefter de mest utsatta såsom änkor med barn samt åldringar.

Processen tar upp till två år och flyktingar omplaceras vanligtvis i små och medelstora städer runt omkring USA.

Trump har också infört inreseförbud för flyktingar från flera muslimska länder och samtidigt skärpt bakgrundskontrollerna för alla som ansöker om asyl.

En källa inom Vita huset säger till nyhetsbyrån Reuters att man dessutom överväger nya metoder att ytterligare skärpa bakgrundskontrollerna för asylsökande.

Trump överväger nya metoder för att ytterligare skärpa de rigorösa bakgrundskontrollerna för asylsökande
Bildtext Trump överväger nya metoder för att ytterligare skärpa de rigorösa bakgrundskontrollerna för asylsökande

Hård kritik

Det nya beslutet väcker hård kritik bland flyktingorganisationer och människorättsaktivister som klagar över att flyktingproblemet aldrig har varit så svårt som nu.

Det finns för närvarande 58 000 flyktingar som redan hade beviljats asyl, men som inte har kunnat resa till USA på grund av Trumps olika flyktingbeslut.

- Omplacering av flyktingar är det enda alternativet i de mest akuta fallen, säger Betsy Fisher vid International Refugee Assistance Project.

- Det är svårt att förstå varför administrationen vill skära ner antalet när behovet är större än någonsin förr. Vi överger desperata människor, inklusive barn med akuta medicinska behov, amerikanska allierade och folk som har överlevt tortyr, säger Betsy Fisher.

Diskussion om artikeln