Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Din åsikt är viktig för Yle - ge oss respons

Från 2017
Uppdaterad 05.01.2021 09:22.
Gruppbild ur tv-serien 16, Yle 1993
Bildtext Tv-serien 16 från år 1993.
Bild: Yle kuvapalvelu

Yle får dagligen mycket respons och vi följer hela tiden med den eftersom den hjälper oss att utveckla innehållet och förbättra våra tjänster.

Vi lyssnar på publiken

Du kan kontakta Yle för att ge respons på många olika sätt: per e-post, telefon, på webben och via sociala medier.

Du kan ge respons eller ställa frågor om Yles verksamhet via responsformuläret. Svenska Yles Publikkontakt besvarar din fråga eller förmedlar dig vidare till rätt person så att du får ett svar. Det kan gälla frågor om bolagets innehåll och verksamhet på svenska. Via Publikkontakten får du också tekniskt stöd och svar på exempelvis frågor som berör Yle Arenan.

Vi går igenom all respons vi får. Svenska Yle strävar också efter att svara på all respons som kommer till Publikkontakten via e-post, responsformuläret och publiktelefonen.

Både Yles och också Svenska Yles publikrespons har ökat från år till år, speciellt per e-post och via webben. Responsen som gäller Yle Arenan har ökat extra mycket.

Respons och enkäter är ofta avgörande då Yle fattar programbeslut eller utvecklar tjänster. Synpunkterna beaktas också i Yles strategiarbete och programplanering.

Vill du ge du respons på program eller behöver du tekniskt stöd?

  • Använd responsformuläret
  • Skicka e-post kundservice@yle.fi
  • Kontakta Svenska Yles publiktelefon på numret 09-1480 4653 (måndag-torsdag 10-12, övriga tider lämna ett meddelande i svararen)
  • Post: Publikkontakt, PB 83, 00024 Yleisradio

Alla programideér är välkomna

Vem som helst kan skicka in programideér, idékoncept eller ett färdigt program till Svenska Yle. Har du en idé eller ett program kan du höra av dig till chefen för programinköp och samarbeten, Christoffer Forssell, christoffer.forssell@yle.fi.

Svenska Yle gör många program i samarbete med produktionsbolag. En del program köps också in som färdiga. Hör du till ett produktionsbolag och vill veta mer? Här hittar du mer information.

Vi uppfyller önskemål och öppnar arkiven

Yle har tillsammans med upphovsmän gjort upp ett avtal om arkivmaterial. Det betyder att många nya program ur Yles arkiv nu kan visas på Yle Arenan. På det här sättet kan vi uppfylla många önskemål om repriser.

Vi har publicerat flera önskerepriser i form av drama, 760 tv-program och 560 radioprogram (2017); allt från Familjen Rintamäki till hörspelet Sinuhe egyptiern, på svenska bland andra serien 16 och den tvådelade finlandssvenska filmen Den förtrollade vägen.

Arkivprogrammen har visats sedan början av år 2017 och fler program är på kommande.
Här hittar du en lista över de drama- och underhållningsprogram som tills vidare plockats fram ur arkivet (sidan på finska, de svenskspråkiga programmen är också listade). Det går fortfarande att skicka in programönskemål till Publikkontakten som du når via det här responsformuläret.

Också Arkivet (Elävä arkisto) förverkligar publikens önskemål och publicerar önskat material ur arkivet.

Yle följer med sin publik

Yle följer upp hur nöjda användarna är med bolagets tjänster genom publikundersökningar. Mer än 40 000 finländare deltar i dem årligen.

Vi på Yle vill ständigt utveckla vårt innehåll, därför utreds noggrant finländarnas förväntningar och hur publiken förhåller sig till nya program och tjänster. För det här ändamålet utförs kvalitativa undersökningar, enkäter och utredningar.

Ett enkelt sätt att delta är på Facebook i gruppen Svenska Yles vänner eller genom att skapa en Yle-profil här.

Hur mycket finländarna ser på tv och lyssnar på radio mäts med hjälp av Finnpanels undersökningar, det vill säga TV-mätarundersökningen och den nationella radioundersökningen NRU. För att få webbstatistik använder sig Yle av Adobe.

Svenska Yle samlar in publikens åsikter om nya program och tjänster bland annat genom intervjuer, målgruppsundersökningar och användarpaneler. Svenska Yle gör två huvudsakliga undersökningar som mäter kvalitet och utöver det också andra undersökningar.

På andra språk