Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagens talman: Besökarlistorna är fortfarande hemliga

Från 2017
Uppdaterad 28.09.2017 19:23.
Riksdagens talman Maria Lohela (sannf) intervjuad av Yle inför höststarten 2015
Bild: Bengt Östling/YLE

Riksdagens kanslikommission har beslutit att fortsätta hemlighålla riksdagens besökarlistor. Samtidigt börjar De gröna, KD och Vänsterförbundet redogöra för sina möten med lobbare.

I måndags bad de finländska chefredaktörerna Justitieombudsmannen utreda om riksdagen kringgår lagen när man istället för att berätta vem som besökt riksdagen dagligen förstör besökarlistorna.

Riksdagens kanslikommission som i sista hand fattar beslut i frågan beslöt ändå vid sitt möte på torsdag att hålla fast vid nuvarande praxis.

- Vi diskuterade såväl besökarlistorna som ett eventuellt lobbningsregister men fattade inga beslut. Nu fortsätter diskussionen och utredningsarbetet som görs av riksdagens tjänstemän, sa riksdagens talman Maria Lohela efter mötet.

Lohela vill inte säga exakt vad det är som ska utredas eller med vilken tidtabell. Hon ville inte heller ventilera sina egna åsikter om riksdagens besökarlistor.

- Jag tycker att det är bra att vi för en grundlig diskussion om saken.

KD tänker publicera egna besökarlistor

Samtidigt meddelar Kristmokraterna att de har för avsikt att själva publicera listor över personer som träffar partiets riksdagsledamöter. Enligt Peter Östman som är ordförande för KD:s riksdagsgrupp fattar man nästa vecka beslut om att börja publicera besökarlistorna på partiets egna hemsidor.

De gröna berättar om sina möten med lobbare

De grönas riksdagsgrupp har beslutit att alla riksdagsledamöter ska börja redogöra för sina möten med lobbare.

Tidigare har De grönas ministrar och riksdagsgruppen som helhet rapporterat om möten med lobbare. Nu ska även ensklida riksdagsledamöter redogöra för sådana möten på sina hemsidor.

Däremot tänker De gröna inte publicera namn på privatpersoner som träffar riksdagsledamöter.

- Till exempel barnskyddsklienter, människor som förföljs i sina hemländer eller våldsoffer måste kunna träffa riksdagsledamöter utan att deras namn syns i offentligheten, säger riksdagsgruppens ordförande Krista Mikkonen i ett pressmeddelande.

Vänsterförbundet kräver register over lobbare

Vänsterförbundets riksdagsgrupp kräver för sin del ett register över lobbare som träffar riksdagsledamoter.

Själva lovar de att informera öppet om vilka lobbare de träffat och vad de diskuterat.

- Politiken bör vara så genomskinlig som möjligt. Öppenhet förhindrar maktmissbruk och strukturell korruption, säger Vänsterförbundets ordförande Li Andersson i ett pressmeddelande.

Vänsterförbundet anser att ett lobbarregister skulle göra det onödigt att offentliggöra riksdagens besökarlistor i framtiden. Man anser ändå att det är ofattbart att riksdagen inte rättar sig efter Högsta förvaltningsdomstolens beslut.

Artikeln uppdaterad 15.52 med uppgifterna om KD:s planer.
Artikeln uppdaterad 16.12 med uppgifterna om De gröna.
Artikeln uppdaterad 19.22 med uppgifter om Vänsterförbundet

Riksdagens plenisal.

Chefredaktörerna anmäler riksdagens hantering av besökarlistorna till JO

"Riksdagen bryter mot både offentlighets- och arkivlagen".

Diskussion om artikeln